Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 4 March 2016

29.2.2016


Assalamualaikum wbt
Salam Jumaat dan
Salam bulan Mac 2016
^____^


hrmm.. zaman skrg nak cerita beria2 pon mcm dah tak best kan.. ye la bila dunia internet ni dihujung jari. Senang jer citer kita ni di viralkan. Klu dulu2 bila nak buat sesi luahan rasa.. rasa selamat je bila menulis kat sini.. tp sekarang fikir smp pening nak share cerita. Tp ye lah..kita ni walaupun bukan retis kdg2 kena la beringat2 juga kan. Tu sbb kita biasanya tajuk entry entah apa2.. ada sebab tu.. sbb kita x nak key word kita yg org senang jumpa.. biasanya tajuk tu  org nak buat gempak2 supaya keinginan nak baca tu datang melonjak2.. kononnn!  tp skrg ssh hati je nak letak tajuk.. walaupun kita tahu blog kita ni sejuk sejuk dah nak beku ni entry nya tenggelam timbul suka hati je kan.. kihkih.. 

Cuti sekolah dah nak datang lagi.. Moga dipermudahkan la niat kami agar dapat balik kg.. Last jumpa mak ayah bulan Disember tahun lepas. Dah la raya tahun ni balik kg hubby dulu.. walaupun akan balik kg kat ganu jugak tapi feel nya x sama.. alamak.. ni kalau hubby baca ni abis lah.. majuk dia baca statement kita ni.. tak tak.. bg kita raya mana2 sama je.. cuma suasana raya tu je yang berlainan. Semua org ofcoz seronok berkumpul dgn keluarga sendiri kan.. tp x bermakna keluarga mertua x seronok pulak.. seronok tetap seronok tapi adik beradik kita sendiri mesti kita rasa excited atau teruja tu lain sbb mc kita adik beradik kebanyakkanya jarang jumpa sbb duduk lain 2 negeri. Ada KL, ada di Johor, ada di Pahang, ada di Penang dan sebahagian lagi di Trg. Bila sesekali berkumpul ya Allah.. nikmatnya tak terkata.. Alhamdulillah.. cop cop!! dah kenapa tiba2 cerita pasal semua ni? ahahahahhaha... 

Ok la.. memandangkan kita dh merapu tadi.. kita stop dulu la.. kita memg mcm ni.. bila nak menaip idea tu dtg ntah2 apa2.. k la uols.. daaaaaa..



* 29.2.2016
Tarikh ni kita EL sbb kete kita tetiba blh rosak pulak.. Pdhal baru buat major servis 1 hari sebelum.. nasib baik kita bw kete comel je... dan sempat kita park di lane yang x ganggu lalu lintas. tp debornya Allah saje la yang tahu. Sbb sy bukan tahu sangat psl kete..hahah.. punca rosak sbb brake pad yg baru pasang tu terlampau ketat dan cengkam disc.. kete jadi berat. bila kita push lebih berasap la jawabnya.. nasib baik cepat2 benti. Tunggu asben dtg dkt 1/2 jam.. dia bw kete pegi pusat servis semula. Kita memula nak balik tp x jadi.. asben call suh dtg situ jugak.. sampai sana dekat pkl 12 kete x settle lg.. katanya disc kete tukar. brake dah jammed. Puang pang pung supervisor bgth cas RM400++.. Baru lepas major servis kot??? Musykil ni!! Kita x puas hati terus ajak asben g bengkel luar.  Smp situ mechanic tu test drive dan betulkan blk brakepad dan tukar nat apa ntah.. bape hinggit je.. dah elok x de pon kena tukar apa yg pusat servis tu suh tukar.. huhuhu.. 

sebenarnya ni la mende yg kita nak citer memula tadi tu.. kuikuikui.. jangan mare ye.. peace!! 





10 Ulasan:

idzwa kamaruddin said...

setuju sangat bab bab bercerita nie kan..walaupun kiter rase blog kiter atau fb kiter biase-biase jek tapi ade je org yg pandang sinis..

Qhaifa Nur said...

Betul tu...benda kecil pun nk diviralkan
seronoknya blik kg

+ e.z + said...

knapa dear?

lieyalatif said...

betul tu ena...kene hat2 sebab salah sikit je tulis or ckp akan diviralkan....takpe laa, ape2 yg penting kite fikir dulu sebeluam buat ape2 ....

oo ena nak balik kg yeak....ye laa balik kg jauh2 ni kene tgu cuti yg panjang baru seronokkan ...kalo balik kejap2 kang penat atas jalan ajek....penat tak ilang dah nak drive balik semula so baik tgu cuti panjang baru balik....

betul tu ena, bukan nak ckp balik kg mertua tak best ke ape...cume bezanye pada suasana laaa...tapi tu laa pengorbanan yg perlu kite buat bile dah berkahwin kan.... takpe laa yg penting anak2 kite hapy dan atuk nenek seronok main dgn cucu bile cucu balik.....

tu laa ena, bende2 mcm tu mmg kene survey betul2...kang tak pasal2 bayar mahal..sedangkan yg dibaiki tak ade ape pun...tokey2 kedai skrang ni baik melayu ke cina ke india ke kalo jenis nak kenekan customer dieorg kene kan aje...payah nak cari yg jujur....

Putri said...

macam2..saya jarang ke pusat servis sebab pakai kereta 2nd hand
selalu hantar kereta kat bengkel biasa saja
pernah jadi jugak problem dgn break pad..masa tu kereta memang tak boleh gerak langsung.hantar ke bengkel 1st...kereta boleh jalan tapi break rasa tak sedap.hantar ke bengkel ke-2 baru lah ok...
sekarang ni kalau kereta buat problem memang dah tau bengkel mana yg nak dituju

LYAfrina said...

btul tu ena...
skarang x mcm zaman dlu2 kan kt nk tulis apa je kat blog, rsa slamat...
skarang ni, apa2 skit..laju je jd viral... mmg kna bfikir n hati2 sblum menulis...


yela..lya fhm perasaan ena tu..raya mna2 pon sama je..tp feel bkmpul adik bradik sdri tu..lg2 jrg jumpa sbb masing2 duk jauh2 kan..xpelah..next year, msti turn ena plok kan.. hehe


aduyaiii..mujurlah pergi bgkel lain.. itulah..klo kt xtau apa2..senang2 ke kena cekik darah..rm400 tu lesap klo ena byr.. tp mujurlah dikuatkan hati ena n husb k bengkel lain..ambk kesempatan mentang kita naif psl kereta ni..

Sal Wawa said...

Tu la kan.. blog saya pun dah suam2 jari... kikiki.. mood nak update ke laut sokmo..

Selamat pulang ke kpg k.ena..

Pasal servis keta mmg sal serah kat en. suami je skrg ni.. hehe

Nabila Syifa said...

zaman teknologi, semua dihujung jari ..

Jamaludin said...

Izin berkunjung dan nyimak artikelnya ya gan? :)

mawar_berduri said...

memang setuju sgt ...saya pn selalu tapis apa yang nak diceritakan kat blog takut orang salah tafsir dan viralkan bukan-bukan pulak ...haishhh