Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 17 July 2014

Entry Ramadhan 2014



Assalamualaikum w.b.t.

Tu tap tup tap... dah pun 19 Ramadhan.. cepatnya masa berlalu. Macam2 perkara berlaku skrg ni kan. Tak apa lah.. yang baik kita jadikan tauladan dan yang buruk kita jadikan sempadan. Buang yang keruh ambil la yang jernih. Kita doakan sama2 moga segala ujian yang datang menjadikan kita hamba yang sentiasa muhasabah diri. Kita hanya hamba yang penuh dengan dosa dan noda. Akan tetapi pintu taubat sentiasa terbuka buat hamba Nya yang mencari keredhaan. Moga bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ni menjadi kan kita lebih redha dan sabar untuk menghadapi hari2 seterusnya.


Amboiii! boleh tahan jugak intro entry orang yang x berapa rajin nak update ni. heheh.. 


Ramai dikalangan kita yang dah pun siap atau pun hampir siap utk persiapan raya kan. Syok tengok korang nye blog. Paling best menu2 berbuka puasa. Rajin sungguh!.. Kami sejak dua tahun kebelangan ni, menu berbuka dan bersahur hanya ala kadar saja.. mcm tu juga dengan persiapan raya. Masih sama mcm sebelum ni. Yang bertukar hanya baju raya.. kelengkapan rumah tetap sama. Kuih muih juga biasa2 saje.. Cuma sola tarawih tahun ni kami banyak merantau. Merantau??? hehe.. maksudnya mcm ni.. Malam ni kat Masjid dekat, Esok kat Surau, Lusa kat Masjid jauh sikit.. dan mcm tu la kami rotate. saje bertukar2 tempat solat. Yang penting solatnya tetap sama. Seronok juga, sbb dapat merasa solat dengan imam dan jemaah yang berbeza dan dah tentu berlainan penyampainnya. 


Hrmm.. Tahun ni dah 2 kali sahur kami hampir terbabas. Hampir!!! Gara2 bila sekali alarm berbunyi tangan tekan off dan sambung tido balik. Bukan apa, sy ni kunci jam berperingkat start jam 4.00 hingga 4.30. Berbunyi setiap 10 minit. Tapi ntah yg dua kali tu hanyut x sedar utk bunyi yg seterusnya. Bila dah lambat tp masih belum masuk waktu imsak mula la kelam kabut kejut suami dan anak. Kita yang dewasa ni ok lagi la kan.. tp kesian kat anak la kalau tak sempat makan sahur. takut tak larat kat sekolah nanti. Jadi masa yang singkat tu kita makan apa yang boleh. Roti, buah, nestum, koko crunch or apa2 yg senang dicapai dan dimakan. Ececey!! backup diri sendiri nampak? ;P hehe.. kalau x makan mcm tu pun bukan hari2 sahur dengan menu berat pun.. Apa nak di kata, kalau dah suami x nak makan berat dan anak pun mcm tu. Nasib baik ada Qaseh Gold Adinda, Kekanda dan Junior. Itu wajib ambil sebelum jamah benda lain dan Alhamdulillah, kami dan kakak terutamanya masih cergas walaupun bersahur ringan2 je.. 


Eh oke la.. kalau dah start meraban susah nak benti. Macam syok sendiri la ni.. ngeeeeee.. Harap ada la entry sebelum syawal menjelma nanti.


** Pagi tadi ada Majlis Khatam Al-Quran peringkat Bahagian. Peringkat Kementerian belum lg. 1st time ada program mcm ni utk Bahagian snediri. Biasanya tadarus aje leps tu tunggu je peringkat kementerian or Puspanita nye Program Khatam Al-Quran. tp ok la.. seronok juga. Mengeratkan hubungan sesama rakan sekerja.





Eh! jap jap.. 
meh cuci mata tengok tengok anak beranak ni posing.. gambar omak x yah la yeh!








Kek besday boy dibulan puasa.. biasa2 aje
Tunggu next celebrate kat sekolah la ye after raya.. InsyaAllah



kata dah abis tadi.. ada lagi?? heheh..




Ok ok.. 
kali ni bebetul dah abis.. 
Babai..






8 Ulasan:

eMMe said...

Salam Ramadhan, Yahabibi YaMaulana... lamanye tak jengah blog Ena, sihat ke? Me sihat Alhamdulillah, Me pun amik Qaseh Gold Adinda, tapi Me sowang je la.. me Preggy takot tak larat kan.. so far, Alhamdulillah... rasa larat, bertenaga hingga waktu berbuka... ape menu berbuka? Ena masak ke?

lieyalatif said...

hai ena.... heheheh due kali telajak ye...lieya plak takde rekod telajak tapi lepas sahur tdo telajak bangun ade....kelam kabut tgk jam..cepat2 kejut miamija mandi takut lambat gi sekolah ahahahahahah....

tu laa, lieya pun bersederhana jek...ye laa lebihkan pada anak2 sebenarnye.... budak2 yg nak hepi2 sambut raya kan...kite ni simple2 dah ler ....

wahhh lame tangguh sambut besdei tu ena...sampai raye hah...ye laaa lagi sronok sambut ngan kawan2 kat sekolah kan...

umi alya said...

Salam ramadhan buat ena..

umi alya said...

Salam ramadhan buat ena..

mamaarifakeem said...

Salam ramadhan ena... haih la rindunya zaman aktif berblogging dl kan.. hu.. apakan daya, masa dh jauh berubah :-)

Sibujang dn dara tu pun dh besar ha... :-)

Rohani Hashim said...

Ena salam ramadhan.hehe dah nak habis baru nak ucap. Tang hampir trbabas sahur tu hany tahun lepas la.selalu sangat jadi.tapi tahun ni cemerlang sgt.hehe ye lah sebab xmau kelaparan ;)

lieyalatif said...

Ena,

SElamat hari raya buat ena sekeluarga.... maaf zahir dan batin juga kalo sepanjang kite kenal di alam maya ni ade membuatkan ena marah atau terguris.....

bile start balik kg ni ena....lieya ni balik sabut tapi gatal amik cuti esok sbb opis kosong tuuu..tak sanggup ahhaahahahah...kang nangis plak tgk bilik org lain gelap bilik lieya je terang hahahaahh

eB said...

manis kakak pakai tudung :)