Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Monday, 6 January 2014

Baru Start 2014 Persekolahan Dah Kena Ponteng..


Assalamualaikum..


Minggu ni rasanya ibu bapa dah masuk keje sepenuhnya kan.. ye lah minggu bersibuk2 dengan anak2 di sekolah minggu lepas dah boleh tarik nafas minggu ni.. Macam kami ni tak kalut sangat la sbb anak masuk sekolah macam biasa je.. Tahun 2015 ye lah kot kena amik cuti uruskan Ammar Irfan yg ke sekolah rendah pula.. 


Tapi baru setart sekolah minggu lepas, hari ni si kakak dah kena ponteng sekolah. Masa org lain dok up cerita anak2 demam, anak2 saya Alhamdulillah.. masih sihat tapi  akhirnya virus tu datang juga dan menyerang si kakak.. tu pun on an off.. hari Jumaat balik sekolah petang katanya sakit tekak. Check2, badan dah mula panas.. Terus je kasi ubat. Esok pagi nampak mcm ok. Tak panas sangat tp still sakit2 tekak katanya. Suh minum air masak banyak2.. nasib baik dengar kata. Pastu tengahari panas semula. So kasi ubat demam. Petang dah tak panas. Malam check2 panas datang balik.. Continue makan ubat demam. Pagi nya dah sejuk dan mula lah nak merayap main beskal.. haih la anak. Tengahari pegi kenduri, kakak tak mau makan, sakit tekak katanya.. bila pegang tak panas dah.. tp mungkin panas dalam. So, mcm biasa suh minum air masak banyak2.. usung la air ke hulur ke hilir. Lepas g kenduri, kami ke Kajang, ziarah anak buah yg demam panas sehingga sawan. Haihh!! sekarang ni bahaya betul kan.. Apa saje sakit tak boleh buat2 tak tahu je.. kena alert! kena cepat2 bertindak. Tak kira lah anak tu besar ke kecik apatah lagi tak tahu nak explain apa yang dia rasa.  Sudahnya, bangun pagi tadi.. kejut kan dier, rasa badan dier.. Maaaihhhh.. Panasnya.. Gegas lah ke dapur amik ubat dan terus kasi kakak makan ubat. Panas lah pulak.. Caner ni? Baju2 semua dan peralatan sekolah semua dah ready. Tapi takkan nak biarkan si kakak g sekolah demam2 mcm tu.. terus cakap pada hubby kakak demam dan tak perlu ke sekolah. Standby ubat dalam beg ke umah pengasuh. Makanya??? terpaksalah ponteng.. 


Amboi2.. tiba2 mood bebel pagi ni muncul ek? hehehe... Bukan apa, tengah bohsan pun ye juga.. Dah closing hari terus jd keje dah tak banyak mcm aritu. Mata pun mula la ngantuk kan. So, kita jengah umah kawan2.. mcm2 versi peel anak2 masuk sekolah.. Ada yang steady ada yang ..... malas pulak nak tulis.. hihihi.. 


Ok la.. Masuk 2014, maknanya umur juga bertambah lagi 1 angka. sedar tak sedar je dah 34 tahun.. Alhamdulillah.. 



10 Ulasan:

NM03 said...

kaka, cepat sihat ye. nnt boleh sambung pegi sekolah ye...+

Rizziela said...

semoga kakak cepat sembuh..saya this week baru anak masuk sekolah..hari ni ajerlah mummynyer 1/2 day

lieyalatif said...

aduh tak sangka kite hadapi masalah yg same ena..minggu2 awal pesekolahan anak tak s ihat.....lieya ni sampai dayyan kene admit...mmg kelam kabut sikit dibuatnye.....mmg skrang musim demam laa ena....dan musim campak jugak...

hope semua dah okey dan sihat2 yeak ena...ena pun take care tau....

Izan Ishak said...

salam ena....

Allah... lama sangat tak jenguk ke sini. busy dgn anak ber4 yg dah masuk sekolah. izan doakan kakak cepat2 sembuh ye...

affan pun semalam tak sekolah sbb badannya kena gegata. tak pasti sbb apa... bengkak abis mukanya.

#happy belated birthday ena... birthday ena sama dgn kakak izan yg no 3 tau. mudah2an terus dipanjangkan umur, dimurahkan rezki selalu dan diberikan limpahan rahmat dan kasihsayang dari Allah hendaknya.

fieda said...

ala sian dia..letih tu..

hainom OKje said...

Muda lagi tu Ena....dun worry....
rasanya kena bawak klinik tu ambik antibiotik....sebab sakit tekak kan....

LYAfrina said...

salam ena...
selamat tahun baru ye ena..olor..siannya kakak..xpela, ujian nak buat camne kan..skarang mesti kakak dh sembuh kan

lizz said...

moga kakak cepat sembuh...anak saya hari tu dah ponteng 1 hari jugak opahnyer meninggal.....sedih sangat...

eB said...

rasanya masih lagi musim demam nih kan?
tambah2 nak dekat CNY nih... hu3
moga anak2 kita sentiasa dilindungi... insyaallah...
smoga cepat sembuh kakak... gws :)

umi alya said...

akak singgah petang