Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 24 February 2012

Kenangan Masa Zaman Budak2


Asalnya tadi nak ikut huby p Putrajaya.. walaupun dier nak p jumpa cust dier.. exceli.. dah lam benor tak ke sana rasannya.. so, dok terbayang2 dah.. idok ler mahu membiarkan anak2 mengganggu mereka.. cadangnya nak la lepak je kat depan Masjid tu.. anak2 mesti suka.. Tapi?



Mata ngantuk sangat dah tadi.. anak2 pun sure kejap je la tu.. mesti lepas tu buat hal sbb dah malam.. nak nak si kakak.. dier skrg ni sejak sek yg bestnyer belah malam cepat nau belayar nya..time n3 ni di taip pun dier dah belayar dah.. huhu.. bab mengaji pun dah lama tak pi.. kat umah pun mengaji ikut suka dier je.. ntah la.. jenuh paksa.. endingnya.. tido.. bila nak khatam kalo Iqra' pun tak abis lg...



Teringat.. dulu kami adik beradik mengenal dan khatam hanya dengan mak sendiri. Mak mengajar ngaji memg garang.. menangis masa ngaji tok sah cakap la.. hari hari.. tp endingnya?? Alhamdulillah.. darjah 3 dah khatam. Naper ek tak ajar sendiri skrg? hrmmm.. bukan tak ajar or tak nak.. budak2 skrg gamaknya tak mcm kami dulu.. tahan je kena marah, kena sergah masa mengaji dan kena rotan malah rotan sentiasa di tangan mak masa mengaji.. kami tak berundur selagi takkan abiskan sesi mengaji setiap kali. Mengaji tiap2 malam kecuali malam Jumaat sbb Mak nak baca yassin dan Jumaat adalah hari cuti.. . Walaupun Air mata menjejeh mcm banjir pun ye jugak bila kena marah. tp esoknya masih semangat nak mengaji lg.. Biar cepat mengenal, lancar dan khatam.



owh mak kami sangat tegas @ garang.. bab mengaji, solat, belajar.. sangat2 mak jaga.. walaupun adik beradik kami ramai dan ayah selalu tak de di rumah atas urusan keje.. tp mak tak pernah abaikan tanggungjawabnya. Alhamdulillah.. hasilnya kami adik beradik semuanya khatam hanya dengan mak.. dan mak masih lg menjadi guru mengaji sampai skrg.. tp mak hanya garang dengan anak2nya saje.. ajar budak2 lain ok je.. ye lah anak2 orang mana sama dengan anak sendiri kan.. Marah lebih2 kan seme pakat lari pula kang.. heheh..



Rasanya.. suara ku ini dah tak ubah persis mak bila ajar si kakak mengaji... High pitch woooo bila sampai part anak wat tak reti je or tak faham2.. heheh.. mcm ai jugak dulu2 gamaknya.. :P tp.. anak dara ku tu.. cengeng! bila dier dah start nangis mlm tu.. esok kompem tak mau ngaji lg dah.. esok esok dan esoknya pun... cepat sangat mengalah. skrg pulak..bila dah hantar mengaji dengan jiran pun sama juga.. padahal, guru mengajinya tak garang mcm umminya ni  time mengaji.. memg guru yg baik la eh! sama mcm mak juga.. tp tu la.. asal balik umah je.. sebelum maghrib dier dah lena.. camner tu??



eh! tadi topik pasal nak pegi putrajaya,.. tetiba pasal zaman ai budak2 dulu hinggalah kaitan si anak... ahahhahahha... haru biru weiiii entry ni... keh keh keh!





5 Ulasan:

eMMe said...

hehe...layan je...
ape pun entry nye... mesti singgah sini jenguk Ena, hehehe.. saya dari Putrajaya ke Sentul, lepak umah mak, lame no tak lepak Sentul..hehehe..

Sok jalan la Putrajaya Ena...ade Konsert WoW ek... mesti sesak...
huhu...

ieda said...

same lah dikk
akak khatam quran dengan ummi akak jugak .. semua adik beradik sama ..
tapi zaman skrg ibu2 banyak bekerja berbanding ibu dulu2 .. so memang anak2 habis quran dgn kelas2 fardhu ain nie ..

anak2 akak still ngaji dgn nenenk mereka , syukur ummi akak masih ok matanya ;)

ibundo said...

emak ni garang kalau mengajar anak sendiri hihi...

Ena said...

Emme,

huby keje la yang.. sob sob




kak eida,
tu la kan best klu tok wan dorang dok dekat..



Ibundo,
yelah gamaknya kan.. ngan anak sendiri tegasnya lain sikit kan..

Izan Ishak said...

kita samalah ena. izan pun dulu2 sampai menangis2 kalau ngaji ngan mak. cengeng. tapi tu lah kan... dapat khatam awal.

anak2 sendiri ni... mcm ena bagitaulah, bukan tak boleh ajar sendiri. baru je marah sikit dah merajuk terus! camna tu?