Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Monday, 16 January 2012

MC Sudahhh..



Saper yg MC?




ni.. ha.. anak dara dlm pic ni..
mashammmmnyer...



Sejak dari belum start sekolah lg, anak dara ni dah menunjukkan simptom2 tak sihat.. biasa la.. batuk2 + selesema.. tp still hu ha hu ha mcm biasa.. cuma, minggu lepas.. batuknya makin menjadi2.. so, kami dah bawak p klinik la takut asthma nya menyerang.. dapatla ubat batuk, flu, antibiotik ubat kahak dan selesa.. tp tak demam..



Jumaat lepas.. mcm biasa.. sy akan p pantau si kakak ni kat sekolah sblm dier naik bas (hari2 sy p pantau sbb si kakak ni tak pandai2 lg nak bezakan bas yg sepatutnya dier kena naik), kebetulan Jumaat lepas hujan sangat lebat, jd sy rasa biar sy je la amik dier balik umah terus..


Sebelum tu.. elok je sampai kat gate nampak dier mcm biasa tp tak excited mcm selalu bila nampak kita.. blm sempat tanya apa2.. kawannya dah cakap auntie: "Tadi Anis tido dalam kelas"... sy pun spontan je la jawab.. laaaaaaaa ye ker kakak? naper? kakak tak sihat ker? 


Si kakak dia membisu tp nampak ada air mata yg dah nak gugur seiring ngan hujan turun membasahi.. Makanya, sy cakap kat dier.. arini kakak balik ngan ummi je... hujan ni.. bas yg kakak naik tu pun tak sampai lagi ni.. Masuk dalam kete.. si kakak masih diam membisu.. mesti ada apa2 ni.. getus hati kecik ku.. hik hik.. 


Sementara nak sampai tu.. still lg sy dok tanya si kakak.. dier tetap diam membisu tak nak jawab.. lepas ambil si adik kat umah pengasuh terus kami balik umah.. sekali tgk si kakak dah tido.. Hmmm.. memg pelik ni.. sbb si kakak ni memg sangat jarang tido siang dan jarang la nak senyap gitu.. tak pe.. kasi dier tido dulu.. mungkin penat sangat.


Sampai kat umah, sy kejutkan si kakak sambil tangan ni letak la kat kepala kot2 demam ker dier kan.. tp tak pulak panas.. biasa je.. lama pastu sambil layan tv citer sinetron tu.. sy tanya dier lg.. still jugak tak de jawapan..



Lepas solat isyak, sy rasa nak terus tido je.. tak larat dah mata nak nunggu lg.. sy p jengah si  kakak dan pegang susu badannya.. PANAS!.. demam rupanya.. apalagi nak tunggu.. terus la kasi ubat.. selalunya nak kena siapkan keperluan esok tp memandangkan esok adalah cuti (sabtu) makanya... semuanya ku tunda esok je.. tak larat dah.. sendiri pun ting tong sebenarnya.. 


Esoknya.. pagi2.. nampak kakak mcm ok je.. tp batuknya menjadi2.. bunyi berat dgn kahak.. so, mcm biasa la.. kasi dier nebulizer yg doktor bekalkan ms p klinik sblmnya.. malam nya baru kami keluar (celebrate kecil2an anniversary kami yg ke-7).. 


Esoknya (Ahad), si kakak tak de perubahan, demamnya on & off.. batuknya pun makin kerap.. nafasnya turun naik.. risau pulak.. kami ke klinik lg sekali.. Doktor kata.. paru2nya ok.. asthmanya tak attack pun.. tp nafasnya laju sbb kahak aje.. lega! dier cuma tambah ubat dan lebihkan dos.. sian kakak! memg dier akan lena lepas makan ubat.. selalu kebal je.. 


Makanya, arini kakak terpaksa MC.. tu pun pagi2 dah bangun nak g mandi.. Nak g sekolah katanya.. Sampai nangis bila sy cakap arini kakak tak yah g sekolah sbb kakak ta sihat.. dan dan dier kata dier sihat je.. heheh..


Memandangkan umminya ni tak banyak masa nak memujuk di pagi hari sbb nak kejar masa, so, tugas huby la utk pujuk dier.. 



Maaaihhhhh.. panjangnya... patutla penat dah jari ni ngetip.. hahahha..





12 Ulasan:

Ietams said...

siyannye anis..
demam

~aSHa~ said...

alahai siannnye dia..kecik lagi..

anak sha ni pun batuk berkahak..risau asma jugak..sbb dia ada ekzema...org kata ekzema ni dikaitkan dgn asma jugak...tapi setakat ni takde lagi nafas berombak...kuat tu ada...doktor suh pantau la...sha pun tak biasa tgk org asma secara live ni..tak tau nak hadapi nye nanti...atau senang cite..tak tahu nak beza asma atau bunyi nafas kuat sbb kahak2

~Siti Hajar~ said...

Danial pun dah poteng 5 hr sbb warded hr tu...huhu..

Hope Anis cpt sembuh yer, musim sama ni k.ena...take good care ok!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian Anies..
Moga cepat sembuh kakak..

Happy Anniversary Ena..maaf lambat wish..
Moga kekal Bahagia Hingga ke akhir Hayat..^^

eT said...

bagus tu...demam2 pon semangat nk p sekolah...caiyukk!!!

umialya said...

rajin kakak

MrS. F!zA said...

alah siannya kakak..bru ja buka sklh..penat sgt tkpon cuaca panas.. diam tu tndanya tksihat dan tk bermaya lah tu kn..moga cpt smbuh si kakak tu..

ieda said...

aloor ciannye anis ..
hurmm perubahan cuaca nie dik
skrg nie cuaca x menentu
penyakit batuk dan selsema silih berganti .. huhuh

lieyalatif said...

alahai siannyer ena......kakak demam rupenye...tapi lieya rase musim le ena sbb mia pun ngadu kawan sebelah die tak dtg demam.....pastu esoknye ade lagi budak lain yg tak dtg jugak demam......

semoga akak cepat sembuh yeak sayang.....nanti kawan2 kat sekolah rindu kat kakak heheheeheh

~izan~ said...

cian kakak... kalau budak batuk ni,kesian sgt rasa,lg kalau berterusan =(

harap kakak sihat seperti biasa..cian ummi risau..

Izan Ishak said...

alahai... siannya kakak... sedih sbb kena cuti smlm ye.

takpelah... kakak pun tak sihat lagi kan. nnti kalau dah sihat belajar rajin2 ye...

*izan pun cukup risau kalau anak2 tak sihat ni ena... si kembar adik pun kalau betuk mulalah nafasnya turun naik. dr pun selalu bagi ubat lega nafas utk dia... mujur blm sampai tahap kena asthma...

Nur Hawa Mohd Zin said...

cuaca skunk mmg tak menentu kak...mcm awe bukan anak murid je mc..teacher pun sama nak mc ni...