Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 7 December 2011

Entry Ni.. Macam2 Ada.. Rasa Manis, Masam, Pahit Pun Ada..



Maaflah... entry ni memg sangat panjang dirasakan..ouhhh.. bukan rasa lagi.. tapi kenyataan..




Salam.. 



:P



Lemau sungguh nak nak mulakan n3 walaupun rasa mcm2 nak di share kan.. Tapi bila dah banyak sangat sudahnye jadilah n3 yang carca marba.. errrr.. betul ke ekk wording tu?? hihi.. alahhhhhhh.. mcm tak biasa.. selalu pun buat n3 lari dari topik sama mcm tayang gambo tp tak berkait.. kalo berkait pun sikit je.. enterPREM je lebih... hehehe.. sama jugak mcm menaip n3 syok sendiri.. ekekekeke..



Exceli badan sangat lah letih lately.. skrg pun dah tak tau berapa kali dah menguapnyerrr.. tp memandangkan lappy huby ni dok ternganga mintak diisi.. heheh.. alasangggggggg.. so tahan kan aje lah mata dan kepala yg dizzy ting tong tak cukup rehat.. 



Apa tak nyer.. bermula dari si adik yg sampai lumut (kem kat sana.. dier dok JB sbb mengajar kat sana) hari khamis tu.. pastu si adik yg keje kat JB jugak sampai Jumaat malamnya after mata baru je terlelap dan esok petangnya abang yg jugak dari JB dengan familynya... berturut2 adik beradik datang bertamu.. ouhhhh.. sangat la happy bila dapat berkumpul reramai.. yer la kami.. ni selalu jd ramai di wiken bila suara si kakak dan adik yg mcm 20 org.. tiba2 memg suara penuh ngan anak sedara.. kan lain riuhnyer tu.. tp harap maapppp ler pd jiran tetanggaku andai tertanggu.. huhuhu... errrr.. mcm la dorang baca blog ni.. ekeekekeke...



Dan keje ku adalah.. Memasak memasak dan memasak.. walaupun penat tp sangat seronok okeyhhhhhhh!! ku hanya masak biasa2 aje.. yg penting jemaah yg makan tu yg buat jd happy sesangat.. huby pulak macam biasa.. nak nak di musim cuti sekolah ni.. rezeki nya mencurah2.. Alhamdulillah.. rezeki kami juga walaupun terpaksa berkorban sedikit masa bersama keluarga.. 
Dan...




Dan.. lagi.. hehehe...





Errr.. abang yg dok JB tu sebenarnya ada Kursus kat bangi.. so, tu yg menyinggah ke umah kami.. dan adik yg dari lumut tu menyinggah sbb nak clearkan barang2 yg disimpan dibilik belakang umh kami ni sejak 3 tahun lepas.. manakala adik yg dari JB tu saja nak isi wiken ngan kami reramai sbb dah lama tak ke umah kami sejak dah keje kat sana.. ouhhh.. adik beradik sy memg ramai.. dan kebanyakkannya dok kat JB.. cuma sy je yg sesat kat KL ni.. tp bagus juga.. baru la ada tempat bila naj jenjalan.. tak yah sewa hotel bagai.. kan.. kan... heheh.. 



Okeyh.. ahad petang si abang dan si adik dah pun berangkat pulang.. dan malamnya baru la si adik yg dah clearkan barang dier tu punyer turn nak pulang ke kampung bg mengisi cuti sekolah.. tu syok jd cikgu kan.. cuti lama.... :)... dan kami pun hantar lah dier ke Hentian Putra.. biasa la naik bas.. dan barangnya sebahagiannya dah di transfer kan pd abg yg balik JB (sbb dier duk ngan abang jugak) dan sebahagiannya bawak naik bas utk bawak ke kg.. antaranya adalah sekotak buku2 masa dier study kat UKM 3 tahun lepas.. berat okeyhhhh.. ku memg tak terangkat lah.. tak termasuk 3 beg yg 1 disandang dan 2 di bawak kiri dan kanan..




Apa kaitannya???.. ada..... kan dah kata.. entry adalah.. carca marba.. mcm2 ada.. huhu




Malam tu hujan.. dan jalan of coz la licin kan.. dah sampai di Hentian Putra.. kami tak masuk parking tp hanya park di tepi jalan saje.. si adik dah pun tergesa2 menuju ke kaunter tiket utk kompemkan tiket dier bg dapatkan mana bas yg dier kena naik.. sbb selalu juga masa bagi tiket bas lain.. dah sampai kena naik bas lain.. 




dan sy cuba la angkat 1 antara 2 kotak yg nak di bawak balik.. 1 pun dah berat.. inikan pula nak bawak dua2 sekali.. tak mungkin lah dengan saiz badan gue yg chomel ni.. hihihi.. masa dah pun 8.57 minit malam.. bas akan bergerak jam 9:00.. ouhhh.. kena cepat ni...



Makanya, huby mengambil alih.. takut si adik ditinggalkan bas.. padahal tak yah la terkejar2 sangat pun sbb si adik dah ke sana.. check bas dah ready ke belum.. dalam hujan renyai2 tu.. ku  cakap la kat huby.. "Bawak la satu2.. kotak tu berat.. hujan ni.. jalan licin.. " tapi huby dengan penuh semangat dan kenyakinan membawa/memikul kedua2nya sekali... 




bila huby dah lepas dari pandangan, sy pun menunggu la dalam kete dengan anak2.. kete yg dok pick up and drop by kat situ silih berganti.. memg ramai yg menggunakan perkhidmatan bas.. dan sempat lg teringat kan kenangan lama sy dulu.. yerla.. sama kes.. ulang alik naik bas sajorkkk.. nak naik flight??? owhhhh.. tak pernah terpk pong... maklum la.. kami hanya dari keluarga yg sederhana saje.. dan umah kami memg jauh dari airport.. so, naik bas lagi senang.. Duit pun jimat.. :)




Lebih kurang 15 minit.. baru nampak kelibat buah hati ku.. tp kenapa jalannya slow sangat siap berhenti2 lagi.. sambil sebelah tangannya memegang pinggang... dahhhhhh... dah cuak pulak dibuatnya.. tp nak keluar tu.. hujan.. dengan anak2 yg dok berperang tak sudah2... 




Bila huby sampai je ke kereta.. terus tersandar tp tak masuk.. so, sy pun keluar..




Sy: Kenapa bang??? 
Huby: Abang... jatuh kat tangga.. kotak2 buku kat sana.. sambil tersekat2.. dan terus sambung.. dada abang  sakit.. abang tak boleh nak bernafas dengan betul... tulang rusuk abang sakit sangat ni.. 


Sy: Sangat2 lah risau.. terus lah sy suh huby masuk dalam kereta dam urut2 belakangnya.. Sebenarnya sy sangatlah panik tak tahu nak buat apa.. tp dalam hati dok berdoa moga huby ku tak apa2.. dan biasanya kepanikkan ku tak terserlah.. masih boleh dikawal.. senang citer tetap nampak cool.. walaupun lam hati DIA saje yg tahu..


Huby: sayang.. kotak2 tu masih kat tangga.. ulang ayat diatas
Sy: Ku faham lah tu.. maksudnya.. samada call si adik or sy sendri kena p tengok.. tp berat nak ku tinggalkan huby... dan sebelah tangan mencari henpon.. tangan sebelah lagi mengurut belakang huby.. mulutku tak henti dok selawat..


Sy: sy pergi tengok kotak tu kejap ye bang.. walaupun dalam hati susah hati nak tinggal kan huby yg tengah kesakitan.. nampak wajah huby sangat pucat masa tu.. 





Sy terus berjalan sambil call si adik.. blm sempat si adik tu angkat.. dier dah ada terpacak depan mata.. masa tu betul2 kat tangga nak ke stesen bas.. kata si adik.. bas blm sampai.. dan sy masa tu dah pun mengangkat 1 kotak dan si adik tanpa syak apa2 mengangkat kotak ke-2 dan kami berjalan menuju ke stesyen bas.. dan letak kotak, barulah kuceritakan hal sebenar.. 



Makanya terkejutlah si adik.. ada riak bersalah di wajahnya..sbb huby yg tolong angkat kotak2 dier.. lepas peluk cium.. sy terus berlari ke kereta.. lupa pada jalan yg masih basah dek hujan.. hati dan fikiran dok teringat kat huby.. 
nasib baik ku tak tergolek sama..



masuk lam kete.. huby kata dier sakit sangat, duduk dalam kereta pun dah tak betul... of coz tugas pilot mlm tu bertukar tangan.. dan sy ni memalam sangat lah terhad pemandangan.. dengan jalan basah dek hujan dan jalan pun agak jemoss..errr.. jammed!!  Anak2 yg mulanya bising tanya kenapa dengan abah dorang akhirnya diam tak terkata sbb masing2 terkejut agaknya..abahnya tiba2 je sakit.. Dan destinasi kami terus ke Klinik..



sampai kat sana.. Doktor.. kasi surat refer ke Hospital sbb takut ada yg patah.. kena wat x-ray.. nasib baik lah.. hospital yg huby pilih tu tak jauh dari Klinik Idzham, di Pandan Indah (klinik panel ofis huby) yg kami selalu pergi.. sebelah jalan aje.. masa tu dah dekat jam 10.30.. 



memandangkan si irfan dah pun tido.. hanya huby yg turun.. sian dah la sakit kena pulak urus diri sendiri.. huhu..  lepas setengah jam.. huby message katanya dier kena warded.... huhuhhu.. dup dap dup dap jantung ku berdegup.. Haruslah ku kuatkan semangat.. tak mau fikir yg bukan2..





ku lihat jam di tangan dah pun 11.00 malam.. maka balik lah kami ke rumah.. sian huby tak berteman malam tu.. eh! silap.. manyak nurse2 comeyyy yg temankan.. hihihi.. 




ouh... tido malam ku sangatlah terganggu.. yerla.. saper yg  tak sayangkan suami kan????mcm2 yg ku pk time tu.. tak sedar time bila terlena.. 




Pagi tu (isnin), lepas hantar anak2 ke umah pengasuh dorang (asalnya dorang nak ikut kalo sy kata nak p tengok abahnya.. tp sy kata nak p keje).. terus lah sy ke Hospital.. dan berkampunglah disitu.. nasib baik 2 malam saje huby kat situ.. dan Alhamdulillah.. lepas dah scan.. eh! silap.. x-ray.. tak de apa2 dengan tulang temulang or organ dalam huby.. cuma otot2 dalamannya saja yg mengambil masa utk pulih.. dan dengan itu huby diberi rehat (MC) 2 minggu... walaupun kalau tengok dari mata kasar nampak sihat tiada cacat celanya.. siap cakap nak p shoot.. adeihhhhhhhhhh.. saje la tu nak kasi vini dier ni pot pet pot pet kan..





malang tak berbau kan????? tak kira kat mana pun... kemalangan boleh berlaku.. tak semestinya di jalan raya saje kan?? 




Hikmahnya: Hargai Masa Sihat Kita.. dan Muhasabah Diri Kita.. Mungkin DIA sedang ingatkan kita dengan cara tu (sakit yg kita lalui) kerana...... mungkin ada sesuatu yg kita terlupa..









8 Ulasan:

aiDieNa said...

Alahaiii.. cuaknya baca entri Ena.. lega En. Iwan tak apa²... kalau akak pon.. fuhhhh... bergetar jugak lar semangat nie melalui kalau terpaksa lalui keadaan yg macam tue.. next time suami kena dengar cakap isteri.. sbb isteri nie nalurinya tajam.. kerisauannya selalu bersebab.. sabar yer..

~izan~ said...

kesiannya hubby akak.seriau izan baca.Alhamdulillah skrg dah beransur sihat yer kak..patutlah akak senyap sunyi aje.

bila baca akak berkumpul adik beradik izan tmpang hepi pastu baca pulak kisah suami akak,izan sedih..harap suami akak cepat2 sembuh seperti biasa....

akak tabahkan hati ok.

stay cute n take care!~

ak yuyunz said...

adeihh na.. kesiannya wan.. pasal angkat kotak jek dah boleh jadi macam tu..

get well soon to wan ya..

anyway, kenangan naik bas adalah best giler :D. rindunyaaa...

Izan Ishak said...

ya Allah ena... malang mmg tak berbau tu. izan pun cuak baca entry ena ni. apa2 pun izan doakan suami ena cepat sembuh ye...

bestnya dpt berkumpul adik beradik...meriah kat rumah tu. ketepikan rasa penat masak2...happy bila tgk org2 tersayang makan dgn berselera sekali kan.

ieda said...

yelah dikk
puas akak baca ..
semua nie kerja tuhan
dia maha mengetahui segalanya ..
sabar ye ena ..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

kesiannye hubby Ena..
sampai kena warded ya..
memang malang tak berbau..
moga cepat sembuh ye..

Bestlah eina sesekali dpt kumpul ramai2..mesti meriahkan..^^

~~*Lady Salwa*~~ said...

Patut la sunyi je... Semoga husband akak cepat sembuh...

Memang dalam keadaan macam tu mesti panik sangat2 kan... kalau sal pun, mesti menggeletar kepala lutut nih...

**bestnya berkumpul adik beradik...

umialya said...

sabar ye ena.. Insya Allah suami sembuh cepat..