Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 21 October 2011

Kenangan Kakak Bersama Kawan2 Tadikanya..


Harini dapat juga laksanakan keinginan seorang anak dihari ulangtahunnya walaupun tidak semua.. yerla, kdg kita ni merancang dan cuba penuhi tp kalau yg dikehendaki tu tak ada nak buat mcm mana kan.. yg pasti si kakak tetap tersenyum puas sepanjang hari..


Alahai.. cam beria benor la pulak tu kan.. padahal tak de apa la sangat.. hiihii..


Camni.. semalam kan hari ulangtahun si kakak yang ke -6 tahun.. mcm biasa lah, dah la hari2 dok counting hari lahir dier dari sehari ke sehari.. so, bila tiba waktunya.. si kakak pun cakap la:-


Kakak: Ummi, esok hari jadi kakak kan??


Ummi: Yer kakak..masa tu tengah drive nak balik umah dari umah pengasuh dier.. 


Kakak: Kakak 6 tahun kan? sambil sengih2 menghadiahkan senyuman tanpa sebatang gigi diatas.. :P


Ummi: Yer kakak.. 


Kakak: Ummi.. kakak nak kek barbie tau.. kakak kan suka barbie.. sambil sengih2 lagi tp penuh mengharap.. omak ni dah tak khuyuk dah.. sbb kek yg sbenarnya bukanlah barbie.. huhu


Ummi: Kek lain tak boleh ker kakak? ummi dah cari dah.. tp tak de.. klu ada pun kek yg gambar je barbie.. tak pe ker? 


Kakak: Alaaa... kakak nak kek barbie.. barbie kan cantik!! tp klu tak de kek Dora pun boleh la ummi.. lepas tu.. kakak sambung lagi.. gambar aje?? hurmmm.. tak kisah la ummi.. 


Ummi: Alamak!!! gara2 umminya tak cari awal2 kat kedai2 online.. gitu lah kekdahnya.. Nanti lah.. kalau ada ummi belikan yeh.. klo tak umi beli je kek apa2 pun yeh kakak.. janji kek kan?


Kakak: A'a ummi.. kalau tak de tak pe lah.. janji ada kek.. kakak suka!!

Ummi: dalam hati.. gitulah budak2 kan.. tanpa kek harijadinya tak bermakna la kan.. terus rasa terharu sbb kakak tak kisah sangat kalo tak de pun..



**************************************************


Tibalah hari yg ditunggu.. Semalam.. 


Sayangnya kek yg dihajati oleh si kakak memg tak de... kalo nak kedai tu jauh pulak.. sudahnya hanya kek biasa2 saje.. tp deconya buat si kakak tersengih2 walaupun bukan kek barbie idaman dier.. alahai anak.. 


Sebenarnya.. hari ni kami celebrate kecil2an saje.. (eh! kenapa harini? bukan semalam?? tak pe... sat g sy citerkan..) tu pun di tadikanya.. sbb sebenarnya keinginan dier.. nak sambut birthday di sekolah dengan kawan2..


Memandangkan tahun depan kakak dan pun masuk darjah 1, jd hanya tinggal tahun ni saja la.. tahun depan lain pulak kan.. skrg kan masa lebih banyak pada bermain walaupun pergi sekolah.. dah sekolah bebetul susah la sikit nak buat mende2 gitu. dan.. semalam adalah hari terakhir utk kertas peperiksaan akhir tahun yg terakhir sejak ari isnin lg.. so, tak boleh la diganggu..itu yg buat arini..


Makanya, malam tadi selepas kuar makan dan layan la besday girl nak makan apa.. main apa.. layan kan aje.. dah sampai umah.. huby tido kan dorang.. yerla.. nanti nak buat projek cemaner kalo anak2 tak tido lagikk.. kang kantoi pulak.. tak serpris la kan.. heheh.. jgn ada yg fikir tang kelain.. tahu la malam tadi malam Jumahahtttt.. eheheh.. :P


Sy pun mulakan operasi mengisi goodiebag utk diberi pada kawan2 si kakak sempena besday nya.. ala.. skrg memg pesen gitu kan.. kalo buat sebeday mesti sediakan mende2 gini utk kanak2 dan sewaktu dengannya kan.. dah siap bbrp bungkus, sy g la jengah huby.. hurmm.. dier pun dah berlayar sama rupanya... tp tak boleh tidak.. mak ni bukan lah berani bonar kat bilik belakang sorang2 nak siapkan seme tu.. ada la dalam 50 goodiebag..tak la banyak sangat tp kalo buat sorang2 kan jd lambat.. time tu dah jam 11.00 so, kena la kejutkan jugak.. terpisat2 la huby bangun.. hihi..


sambil nyembang sambil siapkan.. akhirnya siap jugak.. tp ada benda yg kami tak dapat sediakan selain dari kek barbie tu.. kami tak dapat nak sediakan topeng2 yg dipakai kat mata tu.. entah tak reti nak citer.. tp rasanya korang paham kot.. apa ke namanya tu ntah.. ahahah..


Makanan pulak, kami order je ngan jiran depan rumah kami ni sbb dier memg amik order gini.. ala.. dan bila yg lain dah ready kami serahkan saje pd pihak pengurusan tadikanya.. asalnya sy nak join sama.. tp kami masing2 ada hal pulak kat opis.. pastu kata cikgu si kakak, biasanya pun memg parents serahkan saje pada pihak tadika.. sbb dorang selalu buat 2 jam sebelum waktu kelas berakhir.. jd kami tak de la rasa segan sangat walaupun mcm terkilan jugak tak dpt join.. yerla.. pestime tu.. selalu buat utk kami anak beranak je tiap2 tahun.. 


Ish ish.. panjang nya n3 ni.. sendiri pun mengah nak baca.. hihihi.. tak pe la.. lgpun sejak belog ni di private kan.. kompem la yg menjengah pun hanya yg diinvite saje kan.. tu pun kalo ada yg nak jengah.. Ngeeeeee.. 



Ok nak sambung sikit je lg.. yg buat kami terkilan ni bila terlupa nak kasi kamera compact pd si kakak siang tadi.. sudahnya sekeping gambar pun tak hadooooooo.. dah la kat umah masa sediakan semua tu tak snap.. kat tadikanya pun lupa kasi kamera.. ralat sungguh la.. harapan skrg ni hanya pada pihak tadikanya saje.. sy pun belum da kesempatan lg nak tanya cikgunya pasal gambar.. kata si kakak, cikgu ada ambil gambar.. fuhhhhhh.. lega rasanya.. tak banyak sekeping dua pun jadi la kan.. 



ok daaaaaaa.. tu je..



Kenangan..

Gambar ni baru jugak lagi tp jd kenangan sbb skrg gigi depan si kakak 1 dah rongak.. gigi dier elok sebenarnya tp effect dari habitnya suka isap jari.. huhu..
Abaikan umah yg cam tongkang pecah tu.. nak nak tang tayar dah tercabut nun di bawah kabinet tibi.. hihi..




auchhhh!! abis sakit jari jemari ni nak mengetip utk n3 ni.. ;P




4 Ulasan:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Happy B'day kakak..
sorry lambat plak aunty wish..
Moga membesar dengan sihat & menjadi anak yang solehah..

Anak2 bila time b'day yg penting ada kek..itu pun dah buat diorg happykan..^_^

Ena said...

Lily,

thanks..

tak pe.. sbb memandangkan dah private kan blog, jd bila buat entry pun betul2 utk kenangan akan datang.. manalah tahu nanti lupa pulak.. ibarat sendiri tulis sendiri la ygbaca kan.. hihihi..

apapun thanks lily..

~izan~ said...

alahai kak..anak2 akak comel dan hensem...

mesti gembira si kakak,walaupun tak dpt kek barbie takpe la sayang..ada kek jugak ummi belikan...siapkan goodies bag mlm2 plak tu =)

kita ni kalau boleh semua nk bg anak kan kak,sbb itulah harta terbesar kita ada dunia akhirat...

slmt lahir lg kakak dari acik izan =)

nnt dh dpt gmbr dr cikgu,akak upload k..

~Siti Hajar~ said...

ala acik hjr dah ketinggalan ketapi la, lmbt sudah nk wish tp ttp nk wish..

Hpy Belated bdy Anis Irdina, sga jd anak yg solehah, bjaya d dunia & akhirat...AMIN

kakak br hilang 1 gigi, Dalia dh 2 gg, dah tu btl2 dua yg tengah tu, dah mcm nenek rupanya...hehe