Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Tuesday, 11 October 2011

Alahai Anak..


Salam korang..


Arini mood da mari tp tak bebel banyak la.. just nak tempek gambar sambil bercerita..


 Again????

gitu lah.. bila seme seme bak kata irfan da datang, batuk & asthma akan datang sekali.. dulu si kakak gini jugak kan.. skrg dak irfan pulak.. bila da seme seme tu kahak berkumpul dengan cepat dan menyebabkan asthmanya menyerang walaupun irfan ni sebenarnya belum di sahkan asthma sepenuhnya seperti si kakak.. tp skrg ni kerpa pulak.. huhu.. kejadian masa hari sabtu malam ahad dan sampai malam tadi keadaan belum pulih sepenuhnya.. sangat susah hati.. huhu



Da start layu sikit matanya.. memg sy kejutkan pun time nak bg ni sbb sebelum tu die muntah muntah dan mmuntah sampai tak kaur apa2 dah.. tp muntah ni elok sbb dapat kuarkan kahak yg dok berkumpul tu..



 Dah tertutup.. tp belum sepenuhnya lg tu sbb dahi masih berkerut..



lena sudah... selalunya bebudak kalo amik neb akan terlena tp pelik sbb si kakak tak pernah pulak lenanya sejak dulu.. huhuhu..




sian je kan tengok dak irfan gitu.. nak nak time ni sy lupa nak buh bantal kat kepala dan belakang badan tu.. sbb sendiri pun mamai time ni.. bila jam 3.45 sy bg lagi sekali dan time tu baru lapik kepala dan belakang ngan bantal..




Kenapa kena amik nebulizer kat umah? sbb dak irfan sangat susah kalo kena amik kat klinik or spital.. dier akan meronta2 mcm ada energy luar biasa sampai nurse2, malah sy ngan abahnya pegang pun tak jalan.. tu yg menjadi punca kenapa kami kena beli mesin ni dan guna bila perlu dan mengikut arahan doktor saja.. tak boleh simply2 guna..






dan




ni gambo masa bulan raya.. baru lg jugak la.. 
masa sy kena amik EL aritu.. jaga si kakak ni yg tetiba asthmanye menyerang selepas demam bbrp hari..  tp si kakak ni tak susah.. dari dier umor 3 tahun sampai skrg tak de masalah nak amik neb.. org kata cam redha jekkk.. skrg lg la.. dier pegang sendiri jekk.. yerla dah besor kan..



Si kakak or si adik, selalunya walaupun dorang ni time lelah tp siangnya tetap aktif cam biasa.. kita la yg dok susah hati sbb nampak dorang tu mengah tercungap2 tak cukup nafas.. tp bila suh dok diam.. 1,2 saat je la.. pastu dorang wal hal dorang balik.. bila da malam mula la merengek.. aiyayaya.. 





20 Ulasan:

LYAfrina said...

alahai... dua beradik kena asma ye ena... sama gak cam asya... kalo kna asma..teruk sgt... smpai satu tahap..smpai tmuntah-muntah.. tp sama2 kt doakan smoga anak2 kt kembali sihat mcm sediakala..sbb kta doc..kbyakan asma y myerang kanak2 akan baik sndiri bla meningkat dewasa,..mudah-mudahan begitula..

~izan~ said...

kesian anak2 akak.hensem boy tu....tp diorang ni tetap aktif ye kak... kita je yg risau tgk depa kan.

harap2 bila semakin mereka besar,semakin sihat dan pulih yer kak...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..siannye..dua2 kena asma..Nasiblah diorg ni tetap aktif juga ye Ena..Moga makin membesar..makin sihatlah dua beradik ni..

nieda said...

budak2 mmg mcm tu..kalau setakat boleh control sakit tu lasaknya bukan main lagi..kita yg risau. Tapi kalau diorang melepek je lagi kesian..Apa2 pun semoga cepat sembuh ya..

MRS. K said...

kesian budak² ada asma... me dah rasa anak kena amik neb. klu boleh taknak dah!

harap cepat sembuh ye irfan

Pepel BoNda AmaNi said...

huhuhuhu hari tue masa raya amani kena NEB nie..sedey eida tengok...sedey kan kak..bila tengok anak2 kena NEB nie...

mamashikin said...

alahai sianya kena amik NEB nih..anak sy umur sthn dah kena asma..setiap kali amik NEB mesti nangis..

harap irfan cepat sembuh..sb org kata kalau asma ni kena masa kecik, dah besar2 nti akan hilang..

lieyalatif said...

sian tgk kan ena....kalo boleh biar le penyakit tu dtg kat kite jek....

lieya plak si mija baru dpt asma nie...mmg pelik dlm sejarah family mmg takde, tup2 die leh kene...doktor pun pelik dari mane die dpt....so far skrang ni si mija dah 3 kali amik neb....so skrang ni kiteorg standby jek ubat lelah kat umah....aiskrim, air batu mmg pantang....alhamdulillah bile dah pantang sejuk2 ni dah takde dah asma menyerang....

Ieda Al-Habsyi said...

kesiannyer tgk bebdk asma...semoga sembuh cepat syg...

Zue AnnaLeeya said...

alahai... dua bradik asma yer...
smoga cpt smbuh yer...

bdk2 mmg gitu ena...
klu rasa sihat sket jer, aktif kemain... huhu...

shida said...

eh... nama anak kita sama la....dan penyakit pun sam ala... hehehehehttp://cdabaim.blogspot.com/2011/10/kesian-anak-umi-penat-pulak.html

umialya said...

alahai siannya, mg irfan n kakak cepat2 sembuh ye

Amie said...

siannya adik-adik sayang.... syukurlah punya ibu yang pengasih dan penyayang...

Fieza79 said...

kesian nya...sentiasa kena standby kan alat tu...hrp2 bla dh besar nnt asma tu akan hilang dgn seniri nya...

♥MAMASYAZA♥ said...

kesiannya bila kena amik neb. sikecik akak dulu pun, penah 2 x amik neb. selalunya bila besar asma akan hilang dgn sendiri

MrS. F!zA said...

alahai siannya..kerap kan diorg kena amik neb..darwisy bru 2x..tu pon risau yg amat sgt..sbb kahak byk time tu..

tp riso jgk tkut asma sbb kitorg ber2 mmg ada asma..

moga dik irfan sembuh cepat..

Ietams said...

siyannya dorang..
tapi lagi selesa kalau boleh buat sendiri kat rumah.
tak rasa trauma sgt kat budak-budak kan..

mamalieyna said...

aduhai..siannye budak2 ni...susah kan kalau dh mula kena asthma..kena kakak ada sorang asthma..mmg seksa tgk dia..huu~

apapun hrp2, makin besar semakin baik kesihatan mereka..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

dah lama balqis tak kena asma, rasa sedey biler tengok anak tak sihat kan

Izan Ishak said...

izan pun rasa sedih sama nih tgk budak2 amik neb nih. ada tu yg siap meronta2 kan.

tapi takpelah ena...insyaAllah, org kata bila dah besar nnti astma ni boleh sembuh dgn sendiri kan...dgn izin Allah...mudah2an.