Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Tuesday, 29 March 2011

Perasaan Cemas Yg Datang Tiba2 Itu Rupa Rupanya...


Menandakan sesuatu yg buruk akan berlaku.. dan sememangnya telah pun berlaku 2 jam lepas.. Di saat entry ni ditaip.. tangan ni masih lemah dan seakan tak berdaya utk menaip.. tp demi meluahkan apa yg baru saja di lalui sebentar tadi.. digagahi jua kerana di rumah hanya ada anak2 yg tidak tahu apa yg telah terjadi utk difahami..


Apa yg terjadi mungkin telah ditentukan akan terjadi dan telah pun terjadi.. Pucat muka di wajah sudah mula kembali ke asalnya, tapi rasa percaya dengan tidak masih bermain diruang mata.. sedikit sebanyak menggangu emosi menjadikan lidah kelu utk berkata.. tp perasaan ini harus diluahkan.. mungkin merendahkan sedikit gusar dihati dan mungkin memberi pengajaran buat org lain.. 


" Semuanya bermula apabila, mata, kaki dan tangan tidak bergerak seiring seperti yg dikehendaki or mungkin dah ditentukan terjadinya begitu.. Gear dalam keadaan "P" or parking, bila nak bergerak perlu ditukar ke "D" untuk drive ke depan tp dengan tidak semena2 seat yg telah di betulkan ke kedudukan paling selesa bg pemandu yg tak cukup ketinggian seperti sy tiba2 mengundur kebelakang sedangkan break telah pun diturunkan dan tangan kiri juga bergerak mengundur ke "R" or reverse yg sepatutnya terus ke "D" manakala kaki kanan telah ready di pedal minyak yg sepatutnya di pedal break. Makanya.. berdesuplah kereta mengundur ke belakang..


Boommmmmm!! (bukan meletup) bunyi kereta yg telah mencium kereta dibelakang.. Panik???? kompem lah sy panik tp tangan terkial2 menukar gear dan kaki tercari2 mana pedal break????? terasa seolah2 terlupa semuanya..gugur luruh jantung masa tu.. dan terdengar suara anak2 berkata " Aduhhhhh.. sakitlah ummi!!" masa tu sy terus blank.. dan memandang anak2 yg tertonggeng ke dibelakang.. Terus beristighfar dan mengambil sedikit masa utk membawa kereta ke ketepi. dah parking terus sy tengok anak2.. dorang ok nangis pun tidak, mungkin terkejut sama mcm sy.. lepas tu sy terus keluar dan lagi sekali ke belakang melihat anak2.. check sana sini.. Alhamdulillah.. meraka berdua tidak apa2.. barulah sy ke belakang untuk melihat keadaan kereta yg telah dicium tadi.. 


Dengan jarak yg agak dekat dan boleh tahan kuat hentamannya.. maka tentulah memberi impak pada kedua2 kereta.. Kereta yg dilanggar tadi adalah kenari dan pemandunya adalah perempuan berbangsa cina yg masih muda mungkin lebih kurang sy or lebih sikit.. Nasib baik orgnya tidak garang terus serang sy ke apa.. masa tu sy hanya mampu meminta maaf dan mengambil no telefonnya.. dah tentu perlu di repair walaupun secara kasarnya seakan tidak banyak impaknya tp bila diteliti.. lampu keretanya terperosok ke dalam, ada sedikit kemik dan tentunya kena hantar ketuk lah jawabnya.. huhu.. 


Lepas dah deal ngan pemadu kenari tadi.. sy meneruskan perjalanan dalam keadaan yg masih menggigil jejari utk memusing stereng..(terlupa kejadian yg telah disaksikan oleh banyak mata.. Glemer kejap! huhu) nasib baik kaki tak gigil sama.. kalo tak sure tak sampai rumah lagi.. lepas istighfar beberapa kali dan rasa agak lapang baru la sy balik cuma fikiran berkecamuk tak tahu nak cakap apa dengan huby.. uwaaaaaaaaaaa... tapi saat entry ni ditulis sy dah pun bgtahu huby... huby pun tak leh nak kata apa.. mende nak jadi.. kat mana pun akan jadi jugak.. 


Kejadian berlaku hanya didepan rumah pengasuh yg lengang saja.. yg tidak jammed seperti perjalanan dari opis dengan pelbagai bentuk kenderaan dijalan dan inilah yg terjadi bila perasaan cemas menguasai diri sepanjang perjalanan sebelum sampai di rumah pengasuh.

Ini jugak punca sebenarnya kenapa sy TAKUT nak bawak auto selama ni tp terpaksa bawak sbb yg manualnya aircondnya rosak dan huby tak kasi bawa takut kalau2 hujan tiba2..yerla cuaca tak menentu skrg ni. Apapun bukan salah auto or manual tp ini mungkin takdirnya.. hanya sedikit kesilapan sy yg tak mendengar bunyi seat selepas ditarik kedepan betul2.. huhu..




Korang pernah lalui keadaan mcm ni tak??






33 Ulasan:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ya Allah Ena..Nasiblah Ena & anak2 x apa2..kita pon dpt phm camne panik Ena time ni..kita pon pernah rasa..org langgar..

Org selalu kata bawa Auto senang..tp klu cam kita yg biasa bawa manual..mmg takutlah nk bawa Auto..yelah kaki dh terbiasa nk pijak break..clutch & minyak..

Nasiblah lepas kejadian tu..Ena masih blh lg memandu..klu kita tu dh terketar2 kaki..apapon yg penting Ena ngan anak2 x apa2..

mzhany said...

Ena...
ena dah ok ke nih? ishhh sure kalau hany pun masih dlm keadaan terkejut...

anak2 ok kan..alhamdulillah...umm xpe lah ena jgn slhkn auto or manual, benada dah nak jadi kan...

yg pasti dan yg penting ena dan anak2 alhamdulilah..ok

ardinihumaira said...

ya Alla, kak..
syukur akak n anak2 selamat..
serius, bila terbiasa dengan manual akan ada kesilapan bawak auto.. dni pon hari tu tak biasa dengan auto.. salah break sket dah rasa nak tersembam ke depan pastu tangan asik gatal nak tukar gear.. kaki lak nak tekan cluth.. huhu

Ena said...

Lily@MumyQistina

* thanks lily..
seriously, memg ena rasa sangat2 terkejut.. mcm tak percaya pun ada sbb rasa mcm dah ready nak gerak ke depan.. tiba2 blh plak seat ngundur disaat tangan ena dah tolak gear ke belakang.. dan lupa break kaki kat mana dan hand berak kat mana..

larradanish said...

takpe..takpe..tenang2..hehhe sy pun penah lalui camni gak..sama efeknya..
lagi sadis adik saya..undur2 langgar umah..pecah..terperosok...tu lagi teruk..kereta rosak takpe..janji orang selamat..tu pesan suami saya..hehhe

Ena said...

Mzhany,

yerla hani.. bukan salah auto or manual.. dah takdir hari ni.. tu yg duk berdebar2 jer masa nak balik tadi.. ingat dah sampai umah pengasuh dah ok la.. rupanya kat situ pun boleh jadi kemalangan..

Ena said...

Ardinihumaira,

Alhamdulillah.. anak2 tak de apa2.. itu lagi penting kan..
thank dni..

Ena said...

Larradanish,

owh ye ker.. kita dah rasa mcm down sangat tadi masa mula2 kena tu.. rasa serik nak bawak auto dah.. tp bak kata MZhany, bukan salah auto or manual.. tapi dah takdir utk kita harini.. mungkin ada hikmahnya..
btw, thanks ye..

Mama Hanim said...

Xpe ena, sabar2. benda dh jadi kan, nk bt cmne, asal ena dan anak2 selamat tu lbh penting. kdg2 sesuatu tu berlaku tanpa sebab apa pun, boleh terjadi spontan je.

Pepun semua yg berlaku ada baik buruknya kan. Semoga ena sabar n tenang dgn ujian Tuhan hari ni. Take care.

bOnda said...

wahh..
bOnda rasa cam dengar bunyi dup dap dup dap itew..
bOnda alhamdulillah blOm pernah alami lagi
tapi nasib baik lah anak2 tak apa2..
take care yer ena..

Izan Ishak said...

alhamdulillah....ena n anak2 takde pape. kalau nak cite izan pun masa dulu2 ada pengalaman hampir nak masuk parit sbb jalan licin. syukur kete tersekat pada batu besar masa tu. kalau tak, tak tahu apa jadi~

Sha@Mama Tina said...

syukur ena & anak2 takde pape kecederaan serius. kot tak..mesti lagi panjang ceritanya..

Ini jugaklah salah satu sebab kenapa saya pun tak suka bawak kereta auto..kita serupa. cuma saya lom pernah eksiden jek..

owh tidak..biarlah saya dengan manual sahaja..lebih xtra selamat rasanya

kakpah said...

Boleh bayangkan rasa panik ena masa tu. Alhamdulillah tak ada kecederaan.
Sebenarnya auto ni lebih senang nak handle.Mungkin ena belum serasi.
Dah okay sekarang? pegi keje harini?

Ena said...

Mama Hanim..

Thanks kak.. betul kata akak.. ujian bg pemandu auto yg baru mcm ena.. :D

Ena said...

Bonda,

hehe.. dup dap dup dap abis lah semalam.. cam rasa nak pecah pun ada kat dalam ni.. nasib baik tak de kecederaan kat mana2..



Izan Ishak,

izan pun ada pengalaman ye.. Alhamdulillah.. kita tak apa2.. cuma konfiden level turun mendadak.. huhu..

eMMe said...

Ena, syukur Ena n anak2 tak apa2...
tapi tu la kan...kalo dah biasa bwk manual...bile bawak auto, akan rasa kekok...kalo me pun panic, mau tak ketar lutut n jari jemari...rasa nak pegang stering dah cuak, huhuuu....

♥♥syahadah♥♥ said...

nasib baik tak apa2...
panik mmg apapun tak jadi...lepas ni jadikan pengajaran .bawa baik2..pstt ena boleh gak drive..akak ni belajar je boleh harap!!!tp nak bawak haghammm

Ena said...

Sha@MamaTina

tu la.. memg dari dulu takut nak bawa auto dan dah cakap ngan huby tak berani bawak tp bila dah cuba on the road tu rasa mcm ok la tak penat cam bawak manual.. tp tu la mende nak jadi memg diluar kawalan sungguh semalam.. thanks ye..

Ena said...

Kakpah,

baru sampai opis setengah jam tadi.. huby hantar.. dia pun susah hati bila sy kata tak nak bawak kete arini nak bawak manual tp.. arini ujan tak leh bawak.. nasib baik huby start operasi arini jam 9.. sempat la hantar kami.. :D

Ena said...

eMMe,

Bila dikenang balik rasa tak tahu nak cari punca kat mana sbb rasanya dah reasy nak gerak ke depan tp sape sangka seat blh plak ngundur time ngah masukkan gear.. huhu...


kak Hada,

Asalnya tak berani jugak sbb tu jarang bawak kete.. tp sbb wan selalu gak ada urusan dier jd terpaksa la beranikan diri yg tak berapa nak berani.. dah la baru je 3 hari kenal auto.. memg pegajaran sungguh la kak..

MrS. F!zA said...

aiyak k.ena..baru baca..fuhh kalo fiza pon menggigil..mujur kt kwsn perumahan je..anak2 pon tk apa2 alhamdulillah..haishh..mintak kita dipelihara oleh-Nya..

*fiza masih xberani ar nak drive area KL..setakat ni plg jauh s.alam dan cheras je..tu pon terdesak sbb naman tkde..huhu

Ietams said...

alhamdulillah tak ape2..
rileks yer, bende dah di tentukan.
redha kan saje qada & qadar.

jgn tensen2,
tak payah byk fikir2 kan lagi..
insyaallah jiwa akan tenang semula.

NzA said...

kalu nk jadi kt mana2 boleh brlaku...kereta akak pernah trtanggal pintu gara2 gear kereta n masa start enjin kereta akan xsmpt tutup pintu...bayangkan pintu kereta trtanggal trseret tiang garaj n trundur kebelakang.....mmg panik giler time tu...

~aSHa~ said...

syukur bukan di tempat yg sesak..kalo idak lagi naye....dan alhamdulillah anak2 selamat..

takpe jadikan pengalaman tuk masa hadapan....

Dilla Ady said...

dilla ade jugak kawan yg ckp takut nk bawak auto..tp pada dilla, dilla takut nk bawak manual, sbb tak leh nk fokus byk benda pada satu masa..

cam manual, kite nk kena perhati gear, clutch, cermin dan macam2 lagi tapi kalu auto cume fokus pada D nk ke depan, R nak ke belakang, pastu pedal brake..tu jek..

tp lain org, lain la caranye kan..mungkin yg mudah pada kite tak mudah pada org lain...

takpe la ena, benda da jadi kan, nak wat cmne..sib baik ena dan anak2 tak pape, pastu pompuan cine tu pun tak teruk kena..syukur..

pasni mesti kite jadi extra carefull kan..

wahida said...

Ya Allah...nasib baik uolss x de apa2..alhamdulillah..

kesian kat anak2 ena, mesti dorang sgt2 terkejut kan...

semoga perkara ni tak berulang lagi...

~Siti Hajar~ said...

Nsb Baik xde pape kan, xpe k.ena ini akan jd pgajaran pd kita semua supaya lebih berhati2 lg..

sy pn xpandai bwk auto gak..huhu

Zaidah said...

alhamdulillah ena n anak2 ok...zai pernah jugak tangan tak seiring ngan otak bila kita nak drive tukar gear undur....memang klu tak berhati2 bleh jadik macam ena...lagi satu betul kata ena..dah takdir....kena redha..

mamalieyna said...

Ya Allah..kalau eina menggigil smpai skrg kot..hu~..makin tkt lak nk drive..hu~

apapun alhamdullillah ena n anak2 ok kan..hu~

benda dah nak jadi kan..apa nak dikata..takdir..

ieda said...

ya allah dik .. kebetulan pagi tadi hampir nak tercium keter org .. huhuh sbbnya leka betulkan lenggan baju huhuh .. memang deabr tuua da lagi sikit2 ..
akak paham sgt apa yg ena rasa .. nak2 kita yg cium keter org kan huhu ..
syukur anak2 x apa2 kan .. dah nak jadi mcm mana , x leh buat apa2 punn

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nasib baik kete yg mek na langgor tu pompuan tak garang..if dpt india tatau la..sbb penah nmpk depan mata camne si india yg kene langgar skit je tapi dia punye marah mmg ngerila tengok!

sy tak pernah lagi jd cam ena..tapi kdg2 pon ade gak tersalah masuk Gear..suppose D3 sbb nak naik bukit tapi masuk ke N..sudahnye mengaum kereta sbb free gear

dari Manual ke auto mmg ade gak cabaran..cuma kene slow2 biasakan
semoga jd pengajaran..seat tu tarik elok2 k lepas ni..:-)

Redbloodsnow said...

benda² cam gnie lah yg buatkan zie cuak nk drive kak :( Tp bila dh kawen nnti terpaksa gak zie start balik drive.

mujur lah akak takde pape :)

rynas said...

ala Ena siannya..benda dah nak jadikan. yg penting awak dan anak-anak selamat.