Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 3 November 2010

Janji Tinggal Janji!! Huhu



Heheh.. seyes jer bunyi tajuk n3 tu... hahaha


Semalam petang, amik dua beradik tu kat umah "Ibu" dorang.. sampai2 jer.. si kakak dan tuntut janji.. janji apa? kami ada cakap kat dier kalo kakak dapat 100 or A utk semua subject masa pekse aritu, ummi akan kasi kakak hadiah! makanya kakak pun menuntut janji la semalam.. 


camni dialog nye:


Kakak: Ummi, Abah.. kakak dah dapat dah kertas pekse tadi.. ni ada dalam beg, kakak dapat 100!! markah!, dengan bangganya ye kakak cakap 100 tu.. 

Ummi: Yer ker? sambil pandang abah..

kakak: Yerla.. kakak dapat seratus.. (sambil nak bukak beg sekolah masa tu jugak)

Ummi: Ok ok.. nanti kita tengok sama2 kat umah.. 

kakak: Ok.. sambil sengih2.. 




** Sampai je umah terus la di tunjukkan apa yg seratus tu.. 




Abah: Ni ker yg kakak ckp 100 tu??

Kakak: Yerla.. seratus kan abah?? sambil sengih cam happy sangat.. 

Ummi: Amik la kertas pekse yg huby hulurkan.. satu persatu sy tengok!  mrmm.. betul memg 100.. tapi????


** Yg 100 tu bukan la markah penuh yg si kakak dapat tapi per seratus mcm ni contohnya : (     /100) sepatutnya kena la (100/100) kan!


Ummi & Abah: Gelak2 sbb rasa kelakar pulak! tapi lepas tu rasa frust sbb rupanya si kakak belum faham lg.. huhuhu.. dan banyak yg perlu diperbaiki.. mrmmm.. kakak! kakak!!





NOTE: tak pe la.. kasi la si kakak peluang, kalo sy dulu umor cam dier pun belum tentu sy leh dapat apa yg dier capai sbb masa tu lom sekolah lagi (ayat pujuk diri sendiri pun ada gak ni.. huhu).. pegang pencil pun tak betul lagi masa umur sy 5 tahun.. dan kami cuma terangkan pada dia apa makna 100 yg kami cakap tu.. Makanya tak ada la hadiah seperti  yg dijanjikan! sbb markah yg diperolehi tak menepati seperti yg dijanjikan!.. tapi ada la peningkatan dari exam awal tahun.. 




16 Ulasan:

chugie said...

heheh.. kelakar lah kakak ni tau! die x paham lg kot tu.

LYaFRINA said...

hehehhehe.. macam2...
xpe.. ambik masa utk memberikan pemahaman,

eMMe said...

owhh...anis salah tgk markah laa...sian dia digelakkan oleh umi n abah...takpe anis, usaha lebih keras lagi...

zura@iwan said...

kakaka..lawak betui..dia ingt 100 apa tu le...adeiii....x per2 x lama dia phm la tu..

ana said...

hahahaha...takpe nnti lama2 faham la tu

Izan Ishak said...

betul tu ena, anak2 ni masa kecik2 maybe sama je ngan kita dulu2 jugak. cuma skrg ni lebih advance lagi. takpe2...thn depan kakak boleh cuba lagi...

izan lagilah, baru ni rasa sedih bila tgk kertas jawi sek pagi muhaimin. salah yg dia buat tu semua careless mistake. nak marah pun benda dah jadi...redha je lah

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

LyNn HaMzAh said...

alahai...x per kakak...nanti auntie poskan hadiah hari jadi kakak yang auntie janji tempoh hari yer...

ita cutevirus said...

huhuhuhuh...
takpe... takpe...
usaha lagik kakak!!!
YOU GO GIRL!!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

heheheh cute jerk taw...xpa la kakak..cuba lagi k nanti...kakak kan pandai....sayang kakak...

hajarus said...

hehehe.. xpe.. t terangkan pelan2 kakak paham la kan k.ena... :)

chaiyok kakak chaiyok...

Ena said...

Kawan2,

^_^

rynas said...

hehheh...tak per Ena at least dia ada rasa nak dapat 100 tuh. nanti lama2 pahamlah tuh

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sian anis ye... baru je dia eksited nak dpt hadiah... sekali tersalah faham lak...

tak pa, next time usaha lagi...

Redbloodsnow said...

wakakaka...lawak ah anis tuh. die ingat w/oun /100 tuh seratu gak kot kak E...hiksss.

ardinihumaira said...

kakak bolh! chaiyok :D