Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 21 October 2010

Ummi, Mana Kek Kakak?


Salam..


Selamat pagi.. (^_^)


Sebelum nak sambung.. terima kasih sbb atas ucapan & doa kawan2 kat entry NIE semalam.. Sy sangat2 hargainya.. Mudah2an semua doa itu di Makbulkan oleh-NYA.. Amin


Ok.. Jom sambung.. heheh.. mrmmm.. Semalam petang, sampai je kat umah pengasuh, si kakak dah pot pet pot pet mulutnya.. Tanya camni:


'Ummi, mana kek kakak?
Naper tak beli kek? 
Hadiah kakak mana???
Kakak nak... bla bla bla... 


Sy hanya senyum je dan terus bawak dier masuk kete.. lam kete sy pun cakap la.. "Ada.. ummi ada belikan kek (kecik je).. Ummi tak belikan hadiah (ada tapi biasa2 je pun, saja je tak nak cakap dulu) sbb ummi dah hadiahkan kakak Doa setiap hari.. 


Si kakak pun dengan muka yg sedih (tapi tak la sampai nangis).. tak pe la ummi tak ada hadiah pun.. tapi ummi beli kek harijadi kakak kan!.. terus la dier cakap : Terima kasih Ummi sambil kiss pipi kat lam kete & wat mende yang sama kat abah.. mrmmm.. touching!!


Lepas tu.. terus la si kakak tu cakap, nanti dah sampai umah kita nyanyi lagu Happy Birthday sambil potong kek yeh ummi!! Wahhh.. kakak suka.. Tapi sebelum makan kek kena baca Doa dulu.. Doa untuk Hari Jadi kakak tau Ummi.. tau abah!! sy pun cakap pandai pun kakak.. Haa.. mcm tu la.. Sambil kiss pipi dier..


Dah sampai umah.. cecepat la kuarkan kek dari lam bonet kete.. dan wat la semua yg berkaitan.. Memg sangat simple (tak jemput siapa2..huhu) tapi tak pe.. Janji anak2 Happy..;D




Note 1: Maaf tiada gambar yg dapat di share utk entry nie sbb semua gambar masih lam camera huby.. sy tak snap pulak guna hp comel sy tu.. huhu...kalo tak leh la tayang sekeping 2 kan.. 

Note 2 : Kami tak wat preparation yg betul2 pun sempena besday si kakak tu.. mcm tahun2 sudah jugak la.. no party.. huhu.. Hanya utk family kecil kami jekkk.. kami kena belajar dulu la cara2 nak wat party cam tu.. nampak mudah tapi remeh kan!.. Kalo nak buat kena cari masa yg sesuai di hari weekend lebih baik tapi huby pulak yg bz..InsyaAllah, kalo ada rezeki..



20 Ulasan:

ana said...

sama la...ana pun klu besday anak2 buat simple je. mkn2 ngan family...nnti tayang gambar ye

☆ciK mOt☆ said...

ena
besday anak2 tak wat grand pun, sekadar ucapan dan sbiji kek pun dah cukup menggembirakan mereka...
haihhhh

rynas said...

ala sweetkan...bila anak dah faham apa itu hari jadi. happy birthday kakak mg jadi anak yang solehah yer

MrS. F!zA said...

pandai kakak.. siap kiss pipi abah n ummi lg.. menghargai sesuatu dr kedua ibubapa..hrp smpai akhirnya kan.. sejuk perut ibu ngandung..hehe

eh, kita ni bkn bt grand meren pon.. jmput org dtg mkn je.. xde main2 bagai..cbutan bertuah ke hape.. hehe

Fieza79 said...

hurmm dh celebrate beday Anis...aloo gamba tak hado pulak...nk tgk betapa gumbira nya Anis dpt kek harijadi..sguh bijak menghargai kaseh sayang ummi nyer...

Ati Masrif said...

HAPPY BIRTHDAY..KAKAK KECIK

Dilla Ady said...

touching lak bile ena ckp hadiah ntuk kakak adalah doa...waaaaa...btul tu..

setiap hari itula hadiah kite untuk anak kan ena..

syangnye tak dapat tgk gambar kakak potong kek

~aSHa~ said...

hepi nye kakak...janji dia hepi..kita pun hepi..hepi besday kakak

aiDieNa said...

I'm touched too.. huhu... tak per Na tak buat party pon.. yang penting kita ingat tarikh penting org² yang kita sayang.. itu yang lebih berharga.. kita bahagiakan hati mereka.. kita bahagiakan diri sendiri.. Dulu² akak pon buat kecik² jer sesama famili kecik kami jer.. yg buat Party nie pon semenjak si Alyaa dah pandai request macam² dan kesian tengok dia tengok sepupu² dia nyer birthday.. dia nangis bila dia tak dapat hadiah.. bila anak² nangis.. kita mak pak nie pon hati tersentuh.. as parents.. kita akan lakukan sedaya mampu utk mereka gembira.. huhuhu.... sebak...

aiDieNa said...

Ohh yaa.. happy birthday Anis.. semoga panjang umur.. dikurniakan kesihatan yang baik dan membesar sebagai srikandi solehah.. ubat hati umi dan abah...

p/s: Tak tau pon Anis nyer birthday bulan 10 jugak.. sama ngan Aisha..

zura@iwan said...

x per....yg penting doa utk anak2 tu kan....besa la budak2 yg dia tau bday ada kek kan..hehe

hajarus said...

oppsss.. hajar jer yg terlepas ucap ni... anyway hepy besday kakak... semoga berjaya & jadi anak yg solehah k.. :)

Redbloodsnow said...

ALOLOLO...BACE ENTRY AKAK NIH WAT ZIE TOUCHING LA. SOOO SWEET UOLS ANAK BRANAK :)

☆ lieya latif ☆ said...

ala ena, asalkan ade kek n nyanyi sikit, budak2 hepi dah......lieya pun selalu celebrate mcm ni....simple tapi bermakne buat anak2 kan.....he he he

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

alolo sedeynya kakak...sian kakak..xpa nanti untie purple belanja kakak makan kek nyek..hehehehe anyway hapie besday kakak...semoga menjadi anak yang solehah..

mamalieyna said...

oklah tu...ada gak tanda menghargai hari istimewa kakak tu...dia pun happy kan..^_^!

ada kek pun dh memadai ye kakak! hehe..

MAMASYAZA said...

akak pun dah lama tak buat birthday party utk anak2, dulu masa ami masih sowang, setiap tahun buat birthday party utk dia, bila anak bertambah, tak buat le pulak, sungguh tak adil.
tapi bulan 11 nanti, birthday ratu n sikecik selang sehari, akak plan gak nak buatbirthday party, tp panggil kengkawan depa aja, tp tgk le dulu cam mana

Ain said...

happy birthday kakak....

moga jadi anak solehah dan membesar dengan sihat hendaknya....

actually ain tak pernah pun buat birthday party untuk anak2, selalunya beli kek dan hadiah kecik jer....

nieda said...

happy birthday kakak..nnti share gambar birthday kt blog yer

ardinihumaira said...

nana tak kisah tak de kek asal ada hadiah. tapi dah kasi habuan kfc sebelum tu hehe