Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 28 October 2010

Tiba2 Teringat Pada Menu Nie : Resepinya Adalah????



Sizzling Yee Mee!! tapi tak nampak cam sizzling pun.. kui kui kui



Masih ingat pada entry NIE???? 
Tak pe meh sy ingatkan.. hehehe.. bukan apa pun just nak share resepi (chugie, ita cutevirus yg tanye aritu kan!) masak sizzling cara sy.. masak cara suka hati (ayat saper nie yeh! mcm biasa pulakk.. =P) ... lalala.. 



Meh kita tengok!!


Bahan2 nya: 

  • Yee Mee
  • Udang/sotong/ayam (ikut suka)
  • Cendawan (lupa pulak apa nama cendawan tu - tapi sy tak buh lak sbb tak de stok jadi sy buh apa yg ada dalam esbuk time tu.. (sawi/carrot)
  • Tepung jagung
  • Sos tiram
  • Cube ayam Norr
  • Cili padi (kalo nak pedas la ye)
  • Bawang putih
  • Telur
  • Garam (secukup rasa)


Cara Memasak:
  • Tumiskan bawang putih sampai kekuningan, masukkan isi ayam, masukkan udang & sotong (keluarkan udang & sotong bila dah masak kalo biar berendam nanti over cooked tak sedap) 
  • Masukkan air (ikut banyak mana korang nak kuahnya)
  • Masukkan cube ayam kacau sebati dan masukkan sos tiram
  • Masukkan sayur
  • Masukkan tepung jagung (bergantung pd kepekatan yg disukai tapi permulaan buh la 1 subu dulu nanti leh tambah lagi)
  • Masukkan telur (jgn kacau sangat nanti pecah & tak cantik cam dalam gambo tu.. huhu)
  • Tuangkan kuah ke atas yee mee (kalo tak leh jer masukkan terus lam kuali masa masak)
  • kacau sekejap (kuah je sbb sy tak kacau pun yee mee tu) dan
  • Sedia dihidang



NOTE: Selamat mencuba bg yg berminat ye  ^_^.. Rasanya ada cara lain yg lagi sedap & mantop!! share la kat sini yeh! Sy masih belajar :D dan yg sy share tu dari apa yg sy rasa dan sy agak je bahan2nya..





9 Ulasan:

Bai said...

mak ai lapo terus!! saje je tau!:P

ardinihumaira said...

huaaaaaaaaaaaaaaaa nak pegi curik lauk tu. perghhh dni terliur lama dah tak mamam udang hu

mamalieyna said...

nak cuba nak cuba nak cuba! sbb tak pernh buat! ^_^

TQ for the recipe!^_^

zura@iwan said...

wahhhh...sedapnya tgk ni...jd lpr terus...

Dilla Ady said...

mak ai...sedapnye tgk gambar nih...

asal ena wat entri makanan jek...berdecap decup air liur nih..

hihihi...

ana said...

sedap la..cara dia pun simple jer.

eynda said...

Yummyyyy....sedap ni :-)

Mama Hanim said...

alahai..sedap tu ena..nak skit..hehehe..

Redbloodsnow said...

whoaa!!! okeh! zie solute. pandai tueee masak sizzling!. nangis ah kak E. yummm yummm