Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Tuesday, 26 October 2010

SilapTransfer Duit! 3 Kali Pulak Tu.. Haishhh!!



Sebagaimana (skema la pulok ayat ni.. =P) tajuk tu, ye betul sy dah tersilap transfer duit ke akaun lain.. Huh!! 3x pulak tu.. Rugi rugi rugi!! Apa yg rugi tu?? meh kita baca citer kat bawah.. kalo tak paham wat2 paham je la.. sy nie ada masanya failed gak nak bg penerangan.. hoho..


Tu la gelojoh sangat.. main tekan2 je kat keyboard.. nak cepat sangat.. sampai tersalah.. Ishhh.. Yg buat bertambah malang lagi tu.. 2 kali transfer utk 2 bulan sebelum tu salinannya sy tak tau letak mana.. Jenuh mencari tak gak jumpa2.. (naper la yg sy simpan tu tak pulak jadi camtu??) haihh!!


Mrmm.. sebenarnya tu akaun Bil Letrik umah kami. Dulu lepas rumah yg kami duduk skrg tu dah sah jadi hak milik, kami ni tak terus tukar penama & pemilik akaun tu ngan TNB.. Makan tahun jugak la.. baru bbrp bulan yg lepas huby tukar..


Bila dah tukar, sy pulak yang lupa dan tak check no. akaun sebelum transfer.. Tiap2 bulan sy transfer guna maybank2u (termasuk bil2 lain) je sbb malas nak "Q" panjang2.. Dalam maybank2u pulak sy dah register acc (senang tak yah nak request tag tiap kali nak wat bayaran) tnb tu.. So, tiap bulan bila huby tranfer duit ke akaun sy, kije sy hanya tranfer ke akaun2 yg berkenaan.. Bila dapat bil letrik semalam, ada outstanding! (sama mcm kes sebelum tu) Padahal bulan lepas siap bayar extra rm3 (cehhh! macam banyak sangat!) heheh nak gak mentioned!.. keh keh keh


So, sendiri la yg rasa tak puas hati sbb tak pernah missed pun bulanan.. mrmm.. check punyer check sy yg dah tersilap transfer masuk ke akaun lama.. hadoiyaiii!!


Makanya tadi lunch hour sy pun g la ke sana ngan huby.. utk bulan lepas je la boleh settle.. utk 2 bulan sebelum tu.. tak lepas sbb salinan dah buat bayaran ngan bil asal tak de.. huhu




NOTE: Lain kali check dulu baru transfer ena oii!, jgn main tekan je.. 2 bulan sebelum tu punyer nampaknya tak de la chance nak dapat balik tu sbb tak tau nak cari kat mana dah bil & bukti pembayaran tu.. mrmmm.. 




14 Ulasan:

mamaaerish@eb said...

xper witb tuh leh patah balik kat kiter... kalo x?... eb nih mau nanges goling2... hu3

eMMe said...

jgn jadi cam me dah ena...nangis tak berlaku, nasib dah gaji, cam lapang skit dada, tapi kes me ari tu...lom ade berita baik lagi...

next time must more carefull ena
hehehee....

mamalieyna said...

aloor ciannye..tu la tak bestnye bayar bil pakai maybank2u..dia tak kuar penama..just no akaun je kan..huhu..

chugie said...

adui.. abis lah duit tu ye.. emm next time kene tengok betul2 dulu tau ena! kalau tak rugi je..

~~*Lady Salwa*~~ said...

sal kalau bayar bil memang selalu pi kat branch TNB je, memang tak berani nak guna maybank2u... takut salah key in no acc la...

takpe akak, jadikan pengajaran supaya lebih careful next time...

ainzuryn said...

penah sekali tu dalam akaun ada lebihan rm1000 entah dari mana. tunggu 6 bulan takde sape claim...shopping arr..heee

ita cutevirus said...

ena,
alahai.. siannyer...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ish2..pas ni g tukor dulu no akaun dlam maybank2u yg dah set tu ye mek na..tak pon delete terus akaun lama tuh..confuse jdnye

LyNn HaMzAh said...

lor ena...banyak ker yg ditransferkan tu?

Dilla Ady said...

tu la dilla paling takut..takut duit yg kite transfer tu tak sampai...dapat pade org yg salah ke..

sbb byk sgt ragu2, syak..so, tak payah la nk online2 nih..gi bayar sendiri..hihi

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

alolo ruginya....klu ke account tnb umh eida ok la jugak..jimat 2blan xpayah bayar..hehehhehehehe

Nana said...

say apon bayor seme bil2 guna maybank2u je...saya selalu xingt amount selalu bayar esktra heheh

aiDieNa said...

Ena tak salin ker no. ruj. bayaran online tu.. akak sama cam ena.. tetiap bulan tugas akak settle kan bil² secara online.. pas bayar.. akak mesti catat/rekod balik reference no. bayaran yg dibuat.. tarikh, masa, amaun.. tulis kat bil tu jgk kalau tak print.. so.. kalau jadi cam Ena nie.. bleh call Bank.. bagitau dia suruh semak balik.. etc..

Ini pengajaran buat kita semua.. try lar call bank.. dia mesti ada rekod..

ana said...

ana pun suka byr bil ikut maybank2u...senang kan, semuanya dihujung jari jer. tapi tu la, kena hati2 sket.