Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Tuesday, 19 October 2010

Kembungnya Perut Ni Sbb Menyelam Sambil Minum Air



Salam..


~ Hehehe.. sendiri pun mcm tak percaya sy ber entry di waktu cenggini.. mrmmm.. pasal apa tak tidoq lagi? Ecehhhh!! tetiba slang utara.. tak de kena mengena langsung.. mrmm tu la bila tekak sendiri mengidam walaupun bukan sbb "ada isi" gigih bersengkang mata nak buat jugak.. hoho..


~ Al-kisahnya tadi.. sampai je umah dah plan tak mau makan nasi, huby pun tak nak.. Huhh mogok sungguh tu! cam tak caya je.. Harap menjadi la ye hajat nak kembali lgsing mcm dolu2.. Chaiyok2x (huby la.. bukan sy..heheh)


~ So, tetiba teringin nak makan kek coklat kukus.. Check la kat lam gobok (kabinet) kot2 ada lagi tepung kek segera.. wekekekekekek.. Pecah tembelang kan! baru nak tunjuk bakat memasak.. rupanya2 segera.. hahahhaha.. Biasala.. zaman moden.. semua main segera2 jek.. (tabik pada ibu2 bekerja yg pandai masak kat luar tu yeh!) tinggal nak bancuh & masuk lam kukusan jekkk.. tapi tu la.. menunggu kek tu punyer la lama.. sampaikan kehabisan gas! Alamak!!!!


~ Nasib baik ada dapur gas pakai letrik punyer.. leh jadi penyelamat.. Eh! sebelum tu kan.. lepas solat berbuka ala kadar & solat maghrib, sy terlelap jap lam telekung.. hoho.. terjaga bila 2 beradik tu bergendang ding dong kat ateh meja makan.. tung tang tung tang.. fuuhhh!! terkujat terus tak leh lena dah.. Mrmm.. huby dah kuar urusan kije dier la.. tu yg kemain lg 2 beradik tu berdongdang rock kapak.. haihhhhh


~ Pastu sy pun bangun la solat isyak dan p jengah barang2 yg sy dah standby nak masak tu.. Mula2 mcm nak cancel dah maklum la dah kenyang berbuka sebelum tu tapi bila mata dah segar bugar teruskan juga la misi tu..


~ Tengah sy doh gigih mengukus bagai.. budak2 masih dok ketuk sana sini.. mrmm.. ntah apa la peel dorang malam nie.. mengetuk2 yg tak berirama.. buat sakit telinga jekkk.. Mula2 sy memg biarkan je tapi bila dah semakin menjadi2 tu.. sy tutup lampu.. terus lari lintang pukang.. weheheheh.. tau takut.. tapi sat je.. sat g dorang sambung lak main drum kat katil dorang.. mrmmm.. kuar la suara2 yg tak sedap didengar di tengah malam ni... huhu


~ Si kakak tiba2 buka buka latihan Maths nye (tiba2 lak rajin.. sy malas dah nak tanya..).. sekali ntah macam mana dier duk beria2 mengira no (no. yg budak setahun pun leh kira.. 1,2,3..... 10) mula2 betul dah lama2 tunggang langgang dah.. pastu sy pun tanya la naper kakak mengira no macam tu?.. tunggang terbalik semuanya.. lupa ker tak ingat?=P  (si adik pulak yg betulkan kiraan si kakak) Kakak mula la wat muka sedih utk intro nak drama airmata (owh.. sy bukan ratu airmata bab2 belajar ni tau).. tektik! sy pulak pantang betul kalo buat tektik mcm tu.. leh panas tetiba tau.. dah la panas duk jg periuk kukus tu.. ishhhh..


~ Sy suh si kakak g cuci muka.. pastu bila wat kira2 (+) dan (-)  betul pulak.. rupa2nya siang tadi si kakak tak tido.. ngantuk la maknanya.. tu yg baca tunggang langgang.. terus sy suh p tido.. tapi masa sy di awal entry ni si adik masih sambung tung tang tung tang mengetuk.. huhu.. mulanya sy tunggu sampai si adik terlena siap dah sama2 baca al-fatihah, 3 qul dan doa tido dah tapi sampai sudah dier tak lena.. tu yg sy bukak lappy nie..


Chop! Jap sy p check.. diam dah tak bunyi apa2 dah tu.. owh!!!.. patut pongggg.. dah tido


Lena pun akhirnya si bulat ummi tu.. hehehe..


K la.. kek coklat kukus sy pun dah siap.. sy pun nak p tido dulu la...


Daaaaaaaaa...




NOTE: Terkejar2 jugak wat entry nie sbb sambil ulang alik p dapur jenguk kek, pastu sambil sediakan kelengkapan dua beradik nak ke umah ibu pengasuhnya. sambil2 check peralatan sekolah si kakak.. sambil kemas2 apa yg patut.. (berapa kali menyambil daaa..) Ops! malas nak snap picture.. so, nan ado la gambo keknya.. hoho




14 Ulasan:

rynas said...

wah siap buat kek kukus lagi..bagus-bagus..isteri mithali ni hehhehe

umialya said...

bak sini kit kek tu

ardinihumaira said...

ehem.. akak tak leh makan kek tu.kena kasi dni. hehe pembuli jalanan ;p

ana said...

mana keknye...huwaaaaaaaaaaa

mamalieyna said...

amboi sempat aje ena ye..menyambil itu ini..^_^! waaah ari ni bekfes kek kukus la ni eh..!

rATu kEBaYA said...

segera pun takper yang penting masak sendiri... air tangan jugak tu...

budak2 klu tak cukup tido mmg byk karenahnya.. tapi kelakarlah mengantuk pun boleh buka buku math..

☆ lieya latif ☆ said...

rajinnye ena buat kek mlm2....segera pun segera laa ena yg penting jadi heheheeheh...lieya pun sume main segera2 jek.....keh keh keh keh

alahai sian anis, penat tuuuuu...budak2ni bile penat sgt, soh buat homework mmg tunggang langgang.....kene bagi dieorg rest dulu....

MAMASYAZA said...

apsal le tak letak tepak gambar keknye..nak tengokkk...nak tengokkk

Fieza79 said...

rajen nya bt kek mlm2 ena...?
sempat wt n3 lg...tegar btol mlm2 pon maseh berblog lg ni...

aduhh ari ni sakit perot psl semalam...3-4 kali ulang toilet..huhu

kak ina kl said...

tak kisahlah segera ker tak...janji buat sendiri tak beli.

bdk pempuan memang kememeh..geram tgk..tapi rajin belajar..anak lelaki..grrrrrrrrr jadi rimau bila time nak mengajar

Redbloodsnow said...

wahh kek kukus...nak kak ENAAA..huhu

Dilla Ady said...

alahai..baru nk tgk kek..huhu

chugie said...

huhu.. mcm2 kerenah anak ni ye. layan kan jelah ..

awat x show kek yang di masak tu.. bleh jamu mataku yang layu ni eheheh:D

aiDieNa said...

Jadi ibu nie memang banyak kena sambil menyambil.. kalau tak terror menyelam minum air.. satu keje pon tak jadik.. hehehe.. in the end kena buat sendiri jugak.. lagi penat kan.. :)