Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 6 October 2010

Kalut Sungguh Time Tu..



Salam..


 ~ So, sleepy (sleepy tak kira pg petang la Mc na nie kan!) hahahahha.. Kenapa? next entry sy cerita.. la nie nak sambung citer apa yg sempat sy masak di pd 24.09.2010 tu.. nak jugak tu citer.. hoho..



~ Pd petang Jumaat tu sampai je umah sy goreng kacang tanah dulu untuk nasi impit.. sambil tunggu hubby p amik kat Stesen Bas Pekeliling.. Ingat nak masak sekali nasi impit time tu tapi tak sempat dah sbb nak siap2 p beraya umah SIL kat Semenyih pulak.. Adik beradik hubby semua berkumpul kat sana. 




~ Dah siap kacang goreng tu terus la kami ke sana.. tu pun dah dekat jam 10 baru sampai.. jalan agak jammed sbb hujan agaknya. Kat sana tak snap apa2 gambo pun sbb si Irfan yg tiba2 tak nak duduk dan nak dokong aje sepanjang kat sana.. dah la ummi nya kecik! adoiyaiiii!! nak patah pinggang nie.. tapi gilir2 la ngan hubby




~ Lepas makan, jam 11.15 lebih kurang, kami gerak balik dulu.. adik beradik hubby dan MIL & FIL tak balik lagi.. kami terpaksa gerak dulu sbb nak sampai umah pun amik masa 1 jam lagi.. Kalo sempat sy nak rebus nasi impit.. malangnya sampai je umah mata dah tok leh nak bukak pun.. so, sy tid oje la.. tak leh nak pk mende dah.. hoho.. 




~ Jam 5.00 am sy dah bangun tu pun kira lambat sbb apa pun tak buat lagi tu.. so, mula kan dengan masak nasi impit sambil potong bahan2 yg nak disediakan.. Jam 6.30 baru kejutkan adik yg datang bersama kawan dier.. best2 ada 2 pembantu.. hehehe



~ Jam 7.00 baru terhegeh2 nak p pasar pagi tu utk beli bahan2 basah (ayam, ikan, sayur2 dan segala keperluan utk menu hari tu).. kami bahagikan tugas juga.. hubby beli separuh sy beli separuh.. baru la cepat.. Anak2 tinggal sbb dorang masih tido.. Selamat & senang nak soping! 




~ Sampai kat pasar tu.. fuhhhhh!! penuh ngan umat manusia yg atas tujuan yg sama.. Selalu tak penuh camtu pun.. Kami stuck lam pasar tu sbb kereta yg penuh masuk sekali lam pasar.. huhu..




~ Singgah beli makanan utk sarapan.. tak sempat dah nak masak2 lg utk mende lain.. Kena fokus! hehehe..




~ Sampai umah jam 8.00 terus la bhg kan tugas lagi.. sebelum tu sy buat air dan sediakan sarapan yg dah dibeli tu =P.. tapi sy sendiri tak sempat nak sarapan pun.. sempat curi2 minum air jekkk.. huhu.. kalut sungguh sy ari tu sampai adik dah gelak2 tengok gelagat sy.. heheh..




~ Si adik tolong cuci ayam & ikan.. pastu baru nak rebus ikan utk buat kuah laksa & laksam.. Sy buat 2 kuah sbb takut ada yg tak pandai makan Laksam! 



~ Kawan adik pulak tolong potong2 segala mende yg diperlukan (utk 2 laksa &  laksam) heheh...




~ Sementara tu sy mula masak kuah kacang sambil sediakan buat rencah utk msak Rendang Ayam.. Manakala si adik tolong sediakan bahan utk kuah laksa utara..  Nasib baik ada 2 dapur utk memasak.. 1 kat dapur dan 1 lg kat bilik belakang.. Utk kuah2 dan nasi impit dimasak di bilik belakang..



~ Sambil2 tu si adik mula kukus laksa... Utk laksam sy serahkan sepenuhnya pada dier.. Utk kuah sj sy sama2 bantu  membantu..Kejap ke dapur.. kejap ke bilik belakang kejap lagi utk sesi monitor potong memotong bahan2.. Kejap hubby panggil.. kejap anak nak itu ini.. hohoho.. So, boleh bayangkan kelam kabut tak sy? hehehe.. sementara tu hubby kemas umah & tengok2 kan 2 beradik tu... 



~ Tapi si Irfan pg tu merengek2 jek.. dier tak sedap badan.. biasa la batuk2 dan sedikit dedar.. Sy bg ubat dan dier dah ok lepas tu.. 




~ Jam 12.30, Rendang Ayam, Kuah Kacang, Laksa Utara & Laksam dah siap (tapi semuanya dimasak dalam kuantiti yg biasa2 aje.. sbb kami hanya buat makan2 kecil2an) mulanya sy nak buat kek coklat malam tu tapi tak terbuat.. nak buah agar2 pun tak sempat.. Sudahnya sy hanya sempat sediakan buah2an je utk pencuci mulut.. tu pun cam tensi jek sbb buah tu bila dipotong buahnya ada yg dah lebam.. dah masuk lam air garam pun still tak comeiii.. huhu.. dah deco pun tidak.. sempat campak2 je lam pinggan.. hahahha




~ owh! time frame nya jam 2 hingga 7 tapi jam 12.30 ada 2 family yg dah sampai.. Alamakkkk???? camner nie??? rupanya hubby salah bg timing (12-7) hoho.. So, dengan baju comot momot.. dapur cam tongkang pecah dan hidangan yg belum sempurna di hidang.. huhu.. Kelam kabut sy lari masuk la m bilik air mandi koboi.. hahahahha.. kantoi!!



~ Bersiap pun ala kadar aje.. capai je mana2 baju yg tak yah susah nak iron.. hoho.. tuan umah sememeh je aritu.. anak2 pun lom siap juga rupanya.. dah kalut settlekan dorang pulak.. hubby la kena layan kawan dier dulu.. sambil buat air ( hubby yg ururskan air aritu)




~ Dah kemas semuanya baru la leh jemput dorang makan.. nasib aik mereka tak datang serentak.. tapi tak putus org sampai la ke malam (keluarga hubby).. Jam 2.00 pg baru la SIL & BIL sbg tetamu terakhir malam tu balik.. 



~ Jam 3am++ baru sy dapat landing.. Penat tapi seronok sbb dapat berjumpa & berbual dengan sahabat lama.. Tapi sayang sbb banyak gambo sbb hubby lupa nak snap.. sbb leka bersembang punya pasal.. =P Maklum la lama tak jumpa.


~ Dah stop bebel! panjang sungguh dah nie.. mesti kawan2 baca mcm lompat si katak lopat.. heheh!




Lagi sekali nak tayang gambo adik & kawannya yg sangat2 membantu


&





Menu dan presentation yg tak seberapa.. huhu
dah kelam kabut tu.. sy belasah je guna apa yg ada depan mata.. tak sempat nak amik bekas2 utk buh kuah laksa yg elok sikit lam lemari kat bilik belakang..(ni akibatnya bila wat kijer last minute! & preparation yg kureng).. Gambo nie je satu2nya yg ado gambo makanan.. kalo sy biasanya suka snap satu2 menu.. leh la susun atur dah lebih clear.. tapi tak pe la.. nasib baik ada gak.. ni pun hubby hampir lupa..



Nak tengok gambo sebelum ni Klik SINI




NOTE: Ada rezeki dan kesempatan sy akan jemput kawan2 blogger pula..








17 Ulasan:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

haaa tula dia nye mek na..uhuh..if tak buat mlm2 benda2 kecik2 mmg tak dan...cam agar2 n segala pencuci mulut tu..ngeee...

sib baik ade pembantu
rajinnye mek na wat laksam..huhuh..sy mmg malas skit..sbb kene kukus bagai..if nak beli siap pon mmg takde kat sini kan mek na? uhuhu

tula dianye budak2..if kita ngah kelam kabut dia la sibuk nak rengek2..uhuhuhu...rafiq pon same..if kita duduk2 kat depan tv takde dia rengek2..tapi irfan demam eh..sian..dah baik ke?

alamak panajng lak komen. leh wat posting dah ni..muahahahha

*mek na. sy tak lompat katak. cuma wat sit up je..wekekkeke

eMMe said...

bg mE, presentation terbaikk la Ena, mE pun lom tentu dpt present cam tu tau...tak tau time me nye Open house camner...

Fieza79 said...

hahaa mmg kalut kan...penah la jadi mcm ena ni...tapi ok je tu suma juadah tersedia dgn jaya nya...hehee

tetamu dtg makan nmpk best je..tapi di sebalek nya..tunggang langgang tuan umah nak nyedia kan suma tu...

fieza pon baru2 ni bt mkn2 kat umah yg Fiza dn Izan dtg ari tu mcm gitu la gaya nya..kelam kabut padahal takda menda pon beres jgk...!

mamalieyna said...

hahaha...leh bayang camno keadaannye =P...nak wat makan2 ni kena prepare awal2 kan..kalau tak kelam kabut dibuatnya! alahaiii...tercuit hati baca lah..sambil baca smbil bayangkan..hikhik..

ardinihumaira said...

bagusnya ada pembantu :) leh wat menantu ni. ehh ehhh bila masa dni ado anak lelaki hehehelalalalariks

~aSHa~ said...

ena, sy pun tetamu dtg sblm sy balik keje lagi..ayarkkkkkkkk mr. hUBby la bagi masa salah...ada ke lepas keje..

zura@iwan said...

sebuk kan...kalu buat opn hse...lps tu letih yg amat...kakaka..tp baguih la...Ena pandai msk byk2...hehe..

Izan Ishak said...

ena, izan baca sambil bayangkan betapa ena buat keje cam lipas kudung gamaknya. nasib baik ada adik n kawan dia kan...tapi salute lah sbb ena boleh masak macam2 tu~~

sLEEping BEauty said...

caya la ena , walau kelam kabut , laksa tu membuka selera betul ..
hehehee..

rATu kEBaYA said...

nasib ada pembantu.. bolehlah tolong2 mana yang patut.. klu sensorang maunye tak menang tgn..

MAMASYAZA said...

bestkan dpt buat open house, jemput kengkawan dtg umah, tahun ni saya tak buat open house pun, penyakit M menyinggah

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah buat open house ke...sowy lama tak datang blog ni...bz sikit...

Ain said...

hahaha.....terbayang betapa kelam kabutnya ena waktu tu....

penat macam mana sekalipun tapi tetap puas hati kan sbb boleh jamu kengkawan dengan menu air tangan sendiri...

kelassss gitu...hehehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

akak dah la comel..buat kerja pantas mesti lagi comel kan? heheh

ana said...

kami tggu jemputan nyer...ekekeke :)

Kaseh NazLieza said...

wah...rajin akk memasak...

Redbloodsnow said...

klo ade ms nnti akak jemput bloggers sekali...means geget jari lah zie jawapnya...hehe