Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Tuesday, 5 October 2010

Al-Kisah Pada Tarikh 24 September 2010


Salam...

Pagi nie nak sambung dari entry semalam petang.. ;D Sebelum tu.. kawan2 dah sarapan ker? hehehe.. tanya mcm nak belanja jekkk.. =P


Sebenarnya, pd tarikh 24.09.2010 tu.. sy kami ada la wat makan sikit2.. bukan Open House pun sebenarnya.. Asalnya makan2 tu utk family hubby je yg mana mereka belum lagi beraya di rumah kami. Biasanya setiap tahun mcm tu.. Tapi last year tak buat sbb masa tu sy masih lg "bercuti" kerana sedikit kemalangan kecil selepas raya menyebabkan sy MC selama 2 minggu dan hanya boleh berjalan semula dengan baik selepas sebulan. Rasanya ada buat n3 pasal tu tapi yerla tahun lepas sy baru mula ber-blogging.. suam2 kuku je.. dan entry tu pun sy tak cerita dengan detail.

Jd, selepas perbincangan dengan MIL utk adakan semula tahun nie.. tu yg adanya entry bergambar utk tarikh 24.09.2010 tu..(Tapi gambo ngan dorang pulak tak de dlm entry semalam) Dalam pada tu, sy memg dah lama sangat tak jumpa kawan2 sekolah lama.. sejak 13 tahun lamanya dan fb (walapun sy tak aktif sangat dengan fb) la yg menemukan kami.. tapi bertemu mata tak pernah2 juga..

Lepas tu hubby kata minggu tu hubby free dan kebetulan kawan2 sek. lamanya juga ada yg nak datang beraya ke rumah.. alang2 sy jemput la kawan2 sek. lama sy juga utk tarikh tu.. Sy tak berani nak buat open house sbb takut tak cukup masa nak sediakan semuanya sorang diri. Dulu pernah buat masa raya tahun 2006.. masa tu adik sy dari JB datang membantu tapi skrg dier pun dah kawen..Memg sangat penat waktu tu.. tetamu datang tak putus2 sampai ke malam tapi kami tak sempat nak bersembang2 (kawan2 ofis hubby dan sy termasuk jiran tetangga dan kawan2 lama).. huhu

Pd hari Khamis tu plan kami hampir tak menjadi dan kami hampir cancel tapi memandangkan kami dah pun invite kawan2 sek lama dan (kawan2 masa belajar kat IPT dulu.. Tu pun hanya 2,3 org yg sy jemput)  jd kena la teruskan.. itu pun tak ramai hanya kawan2 yg dapat dijejak melalui fb dan yg duduk di sekitar KL dan Selangor aje.

Kami khaskan tarikh tu utk mereka sbb kami dah lama tak jumpa dan kalau boleh nak lebihkan masa bersama2 dan berbual.. Yerla dah lama tak jumpa kan.. itu pun kami dah bahagi kan masa.. sebelah petang utk kawan2 + jiran2 dan malam utk keluarga hubby.. Jadi tak de la penuh dalam 1 masa..

* Kebetulan juga pd malam Jumaat tu adalah turn di rumah adik hubby yg tinggal di Semenyih.. sy ingat nak buat entry juga berkenaan makan2 tu tapi tak sempat sbb sampai umah dah jam 12 tengah malam.. Sepatutnya sy dah kena prepare apa yg patut utk esok harinya tapi apa pun sy tak buat lagi.. tak larat nak bukak mata pun.. 

Nasib baik adik yg duduk kat Maktab Kuala Lipis tu last minute jd datang utk membantu (sy mintak tolong adik buatkan laksam sbb sy tak sempat sorang2 nak gulung2 laksam bagai yg direquest oleh SIL.. hehehe) dan sampai pd petang Jumaat sebelum kami ke umah SIL.. Jd sempat la kami kejarkan masak memasak pg sampai ke tengahari juga la... heheh



NOTE: Kawan2 ofis hubby dan sy sendiri pun sorang kami tak jemput sbb nak jumpa kawan2 lama punya pasal (hanya sorang je yg sy jemput sbb dier bukan lagi dari bahagian yg sama dengan sy dan dah agak lama juga tak jumpa walapun dalam 1 kementerian) Harap, entry nie buat teman2 blogger tak berkecil hati ye.. sbb sy lgsung tak sempat nak jemput kawan2.. InsyaAllah.. sy cuba utk lain hari.. Tapi kalo nak datang dah abis raya pun boleh kan.. 
(^_^)








15 Ulasan:

Izan Ishak said...

ena...seronoknya dpt jumpa kwn2 sekolah lama. samalah ngan izan ni, tak berdaya rasanya nak buat open house kalau nak masak sorang2. lagipun biasa2 jamu untuk 2-3 family tu oklah kalau nak masak sendiri kan~~

**suka tgk umah ena...kemas je~~

ardinihumaira said...

takpe kak.. nanti jemput dni lak. hehe

☆ lieya latif ☆ said...

wah rajin gak hah ena memasak...buat laksam lagi...bukan senang tu.....nak mengukus n mengulung laksam tu....berpeluh2 gak kat dapur kan ena...mmg terra laa ena...tabik spring lieya....kalo lieya sah2 order katering tu hak hak hak...dasar pemalas kan!

eMMe said...

ala Ena, tak yah masak beria...simple2 sudah, bukan dtg nak makan sebenarnye, nak menyembang jee...tapi kalo byk menyembang, mesti nak minum kan...ape yg ade je makan...ye - ye je kan...hehehe...

LIP (^_^) said...

lama xjengah sini... :)

Fieza79 said...

btol ena kalo nak wat open house ni mmg memenat kan..fieza dulu penah bt open house jemput tetamu dkt 100 org...tp mak aii punya penat...mmg nak sembang pon tk sempat...kesian kwn2 dtg mkn terus balek gitu je..

kalo btol2 nk jemput kwn2 dn nk sembang lebih2 lg baek tentu kan masa berlainan utk setiap tetamu yg dijemput tu...!

baincardin said...

mmg penat wat open house. tp best bila dpt jumpa kwn². ^_^

~aSHa~ said...

nak gi umah ena next week..eheheh


----------
mcm dekat je kan...

mamalieyna said...

hikhik..tu la ena, risau betul kita takut kwn2 kecik ati kan..eina pun buat sekali harung je, so tak dpt luangkn byk masa nak sembang2 ngn kengkwn baru n kengkwn lama..huhu..

takpe2, memahami..hehe..

rATu kEBaYA said...

walaupun penat buat jamuan makan2 tu.. tapi hati mesti tetap gembira sebab dapat berjumpa kwn2 lamakan..

Ain said...

alaaaa, kengkawan mesti faham punya, tahun depan ena bikin open house special untuk kawan blogger pulak, apa macam??? hehehe.....

bila jumpa kawan lama zaman sekolah dulu mesti banyak benda yang nak disembang, yer la masing2 dah punya keluarga dan kerjaya tersendiri...

mamaaerish@eb said...

xper... x kesah... ;p

ana said...

murah rezeki jamu org makan...:)

hajarus said...

wahhh... akak pun ade wat makan2 yer... bestkan kak biler dpt jumpa kawan lame...

Tihara said...

seronok tngok org duk buat open house..seronok makn ramai2 ni.. :)