Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 3 September 2010

Pahitnya Beraya Masa Tu..


Hehehe..


masa bila la tu kan!.. meh sini nak citer sikit (macam banyak jer!!).. Sebelum tu.. 


Banyak yg difikirkan skrg nie.. mcm2 ada.. Tapi yg dirisaukan adalah si kakak yg belum baik demamnya tapi semakin menjadi2 batuk & lelahnya.. Tapi lepas sahur hubby bawak anis pergi klinik lagi.. Dah balik mcm biasa la sebeban stok ubatnya..


Tu la.. susah juga sbb si kakak nie kdg tak pantang makan.. kadang kita tak bg dier leh p makan curi2.. cthnya air sejuk lam peti ais.. Dulu sy tak buat stok air dalam peti sbb tu juga tapi bulan puasa nie sy buat sbb pernah terjadi sampai umah tak sempat nak masak air dah pun berbuka, jadi air panas tak de.. hubby minum teh or kopi... takkan nak buat teh dengan air sejuk pulak.. makanya kena la buat air lain.. sarsi biasanya sbb hubby suka.. sy minum air masak je.. stok ais memg sy tak buat langsung.. hanya air sejuk tu je sy guna..


Bayangkan si kakak leh curi2 minum air sejuk tu.. patut la makin surut dan batuknya tak baik2.. adoiyaiiii!! sy dah malas nak isi sekali tu adik sy yg datang aritu pulak yg isikan penuh2 lagi... takkan sy nak buang pulak.. so, sy biarkan aje la.. Ingatkan bila surut hubby yg minum, rupanya anak dara kami yg dah gluppppp diam2.. hahhaha.. tu pun terkantoi ngan sy & adik sy aritu.. kelakor pulak.. 


~ Eh! panjang pulak citer yg tu.. ok, sambung balik.. sy nak citer sebenarnya dulu pernah ada pengalaman sy beraya dalam ward.. Mula masuk malam raya pulak tu.. huhu... langsung tak dapat balik kg.. gara2 si kakak diserang asthma yg teruk masa tu dan hampir kena masuk ICU.. nasib baik doc & nurse cepat bertindak bila sy maklumkan pernafasan si kakak sangat laju dan suhu badan yg terlalu panas mendadak.. cecepat dorg kasi rawatan..Rupanya paru2 kakak dah pun diserang  Virus apa benda ntahhhh! lupa dahhh.. Tapi Alhamdulillah.. selepas 5 hari mendapat rawatan baru dapat balik umah.. Tu pun sy yg mintak doktor kasi kakak keluar sbb dier dah mula memberontak duk dlm tu.. Yer la Masa tu umor kakak 3 tahun.. tengah lasak nak explore macam2 walaupun tangan berjarum bagai.. 


Kalau boleh sy tak nak kenangan beraya di Hospital berulang kembali.. Sedih woooooo.. Sejak tu jugak la kakak bbrpa kali kena warded atas masalah yg sama.. Tapi Alhamdulillah.. skrg dah tak seteruk dulu sbb dulu sy pun tak pandai nak control pemakanan dier.. skrg dah tahu nie boleh la kawal mata yg boleh.. dan kasi supplement kat dier..


Tapi dalam lelahnya tu.. langsung tak de gaya org sakit.. tak reti duk diam langsung.. kdg pelik juga sbb sentiasa bertenaga & mulut tak henti2 bercakap walaupun nafas tercungap2... haihhh!





NOTE: Apapun, moga cepat sembuh la ye kakak.. ummi dah lama tak balik kg nie.. huhuhu..



16 Ulasan:

Ieda Al-Habsyi said...

kesiannya...teruk juga ye lelah ni, ieda belum ada pengalaman, tapi masa pengalaman duk asrama dulu adalah tgk member lelah sampai biru2 muka, kesian dia... semoga kakak tak minum air sejuk ek... :)

~Siti Hajar~ said...

kesian kakak, smga cepat sembuh yer, ummi takur xdpt blk kg tu..huhu

k.ena, sy dulu pun asthma teruk, dr kecik lagi, pykit tu turun kat anak2 sy jgk tp stkt ni xde la teruk tp sy tau mcmna k.ena rasa bl anak sllu sakit, anak sy Danies sllu sakit tp bkn asthma la, dia kerap demam, blh dikatakan slg 2 mgu mesti km p klnk..huhu...sabar yer k.ena, semua tu ujian utk kita sbg ibu..

MrS. F!zA said...

alal ciannyer la kakak.. sempot tu mmg susah hlg.. kdg sampai ke tua.. fza pon semput jgk..

moga kaka cpt sembuh ye!! cian ummi dan abah..

hahaha akk asyik duk ckp je cam ummi la tu :p

hajarus said...

kesiannyer kakak... harap2 la cepat sembuh... hajar pun xberape sihat.. batuk ni haaa xilang2 lagi... tapi demam dah kurang... 5 hari dok beraye lam wad la yer kak... harap2 la kakak sembuh & akak sekeluarga dpt blk beraya kat kg :)

firahadifa said...

moga cepat sembuh kakak .. comel pose kakak tue..

Nur Hawa Mohd Zin said...

dulu adik awe semput tau kak..lepas tu datok sedara tawarkan ibu garam 7 biji dan pagi-pagi letak bawah lidah hisap sebelum gosok gigi sampai hancur..masinye lah...

MRS. K said...

kakak, suh umie tambah baju raya lagi,, sure cepat lega sakit tu...hehhe.. cepat sembuh kakak! nak raya dah ni

mamalieyna said...

issh ye ke..mmg kenangan plg tak best tu..dah lak time raya kan..harapnya takkan lg berlaku kejadian camtu! cepat baik ye kakak, bape hari lagi nk raya ni..huhu..

Redbloodsnow said...

samalah kte nih asthma kak. dulu kecik² teruk gak. tp skrg dh beso...if zie demam beserta dgn batuk²...tuh baru asthma menyerang..hehe

tp klo lari² pun leh watkan asthma gak :(

ita cutevirus said...

alahai... sedihnyer la...
sian kawan aku sorang ni... sabar la ye ena...
Kakak, jgn la minum ais ye... sian ummi tau....

☆ lieya latif ☆ said...

alahai siannye anis....mmg camtu kalo ade semput kan ena.....betul ckp ena tu, kite ni kdg2 mmg jage tak kasi mkn bende2 sejuk...tapi budak2 ni kan die ade jugak teringinnye...nak halang kang kesian plak....

anis sayang, cepat semboh okey....oh yeak ena, lieya penah dengar, petua nak pulihkan semput atau asma nie...bagi mkn hati unta.....sape2 yg nak pegi umrah ke haji ke ena kirim laa sikit hati unta.....kite berusaha tuk sembohkan anis....

Ietams said...

siyan anis..
arap2 sihat la sentiasa

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wow..pengalaman takkan lupa la tu kan mek na..beraya kat ward..
moga tahun ni kakak sihat2 sajork
sian ummmi dia dokleh makang kepok lekor kang..uhuh

mek na, if boleh jgn ade langsung air sejuk dlm peti tu
if ade buang aje
air leh mask lagi..tapi sakit if boleh dielakkan..

selamat ari raye..ngeeee

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

moga cepat sembuh kakak..sian kakak..
arap2 sihat la sentiasa..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Ala, siannya kat anis...

tu la kan, kalau boleh tak mau la anak masuk wad atas apa sakit sekalipun...

sal doakan semoga anis cepat sembuh. semoga dapat beraya dengan gembiranya...

memang pengalaman paling tak leh lupa la ye akak... semoga tak berulang lagi...

ardinihumaira said...

moga kakak cepat sembuh ya.. oloooloooo syomelnye kakak