Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Saturday, 4 September 2010

Dah Macam Cerpen Dah! Eh Yer Ker??




Salam... 



Heheheh.. entry yg panjang lagi.. tu yg tajuk tu wat mcm tu.. 



~ Mendung je cuaca arini.. nampaknya trip seterusnya utk kain baju terpaksa la dihentikan dulu.. Maklumla.. ampaian nya cuma ada 1.. huhuhu.. Tapi yg dok menunggu lam mesin basuh tu kena gak la diselesaikan.. ntahhh mana nak jemur pun tak tahu.. hoho..




~ Rasanya.. badan ni tak sihat je dari malam tadi.. Sakit paler, sakit tekak & batuk2.. sudah sampai giliran sy pulak agaknya.. huhu.. Dah la malam tadi tido2 ayam je.. sbb ntah apa yg tak kena dengan dak irfan pulak.. bangun setiap 1/2 jam.. sejam sekali nak susu.. nak kata tak makan dah makan time berbuka tu.. Panas agaknya tapi bila di bukakan baju sama juga.. still nangis2.. tepuk2 kejap tido, pastu nangis balik.. dan buh minyak kat perut kot2 sakit perut ke apa.. tapi rasanya tak sbb irfan dah pandai kalau sakit perut dier akan tunjuk perut dier & cakap sakit.. Ntahhh la.. naik buntu.. 




~ Si kakak pulak petang semalam amik dari umah pengasuh dan lembik semacam je.. jalan pun dah tak larat sbb asthmanya tu.. demam pun tinggi petang tu.. sampai umah kasi ubat, gas dan sapu vick kan badan dier.. gosok2 dan urut2.. akhirnya terlena.. dier pun tak banyak songeh malam tadi.. dah tak larat sangat la tu.. tapi nafasnya malam tadi merisaukan sungguh!.. jam 11.00 ingat nak bawak dier p klinik amik nebulizer tapi bila check dah mcm kurang sikit malah demam pun berkurangan.. Tapi still kena monitor ubat dan gas ikut time.. so, berulang alik la sy jengah dua beradik tu malam tadi.. Tak tido ngan dorang panas sangat sbb kipas tak leh on lebih dari 1 speed.. setakat kurangkan haba aje..



~ Bila dah kerap sangat bangun, sy dah tak dapat nak tido.. terus amik air sembahyang.. baru nak solat si irfan nangis lagi.. alahai.. sudahnya sy pun terlelap.. Mcm tadi la 1/2 jam kemudian irfan bangun lagi. Lepas kasi susu.. p amik air sembahyang lagi tapi masa tu kepala berdenyut2.. badan pun terasa panas.. batuk mula memecah kesunyian.. Tapi hubby tetap tido lena kat sebelah.. huhu..  Dah amik air sembahyang, terus badan menggigil sejuk..Gigi2 sampai berlaga.. Aik?? sendiri pelik sbb cuaca panas.. terasa badan makin panas & sangat sakit kepala..




~ Malas nak kejutkan hubby yg tido nyenyak, terus p amik panadol dan telan.. Cuba utk lena tapi tetap tidak lena juga.. jam dah dekat 4.00am.. masa tu badan sangat tidak larat.. Si kakak pulak yg batuk2 sampai nak termuntah.. nasib baik tak muntah.. terus bg madu & gas.. terus lena semula si kakak.. 4.30 si irfan pulak bangun nangis sambil cakap nak susu.. lepas kasi susu.. terus sy ke dapur panaskan air.. masa tu jalan pun terhoyong hayang jer.. 




~ Jam 5.15 kejutkan hubby utk sahur.. tak ada nasi sbb sy dah tak larat.. tapi ada donut coklat & karipap.. Hubby makan ngan milo panas.. sy hanya minum susu bersama 3 biji kurma.. sepatah pun sy tak bgtahu hubby apa yg sy rasa ms tu dan sehibgga sekarang..hehe.. mcm tu la sy bila sakit jarang nak mintak bantuan hubby.. Memg perangai dari kecik dulu mcm tu.. selalu mak akan perasan bila tak sihat & mak akan bg ubat.. memg sendiri takkan pergi ambil sbb sy tak suka makan ubat tapi tak de masalah utk telan.. cuma tak suka.. huhu.. tapi dah ada anak2 nie tak boleh la nak diam mcm tu.. kena la usaha sendiri.. 




~ Lepas solat subuh & mengaji, sy terus p mop lantai sementara dua beradik tu tido.. Semangat nak raya punya pasal.. sy gagahkan diri juga.. heheh.. tengah2 mop tu si irfan pulak bangun tapi time tu elok pulak tak merengek tak apa.. elok je dok nyembang tanya ummi buat apa.. pelik kan?? mimpi ngeri agaknya tido malam tadi.. hehhe.. Irfan dok golek2 atas tilam tu sy biarkan aje dan tak kasi dier keluar.. tiba2 dengar dier batuk2 & muntah.. si kakak pun bangun sama dan jerit bgtahu Irfan muntah.. adoiyaiii.. baru je lepas mop kat bilik dorang.. haihh!!



~ Terus mandikan (tak la mandi betul2 pun) sekadar cuci vontot & muntah yg melekat je.. budak2 tu tak leh mandi pepagi.. kalo nak juga kena la mandi air panas.. tapi memg jarang la mandikan seawal tu.. dah settlekan dier.. terus sy sambung balik mengemop, alihkan sofa, meja & segala mak nenek yg menghalang utk mengemop.. Akhirnya selesai juga.. Kepala duk berdenyut2.. sy wat dekkk je.. hehe.. Terus p jemur kain.. lepas tu cuci tikar buluh dan cuci kat tempat parking sekali.. berpa kali berhenti pun tak tahu sbb tak larat sungguh.. tekak pun dah kering semacam jer.. hehe.. tapi, Alang2 buat sekali jalan je la.. lagipun masa dah tak banyak.. petang kannn nak ke umah MIL..




~ Masuk lam umah.. masak bubur utk 2 beradik tu pulak.. sambil bg budak2 makan biskut dulu cicah milo.. sementara waktu.. Rasa pinggang macam nak patah dah.. hoho.. sy rehat sekejap tapi nasib baik tak terlelap sbb tengah masak bubur kang ada bubur jd arang pulak.. ekekekke..




Lepas bubur dah masak, sy ingat nak rehat kejap.. tersangat pening kepala.. huhu.. tapi tak dapat lena.. sudahnya sy buat la entry yg panjang berjela nie.. hehehe.. tak pe tak de orang baca pun.. janji perkara malam tadi dah tertulis kat sini.. Skrg 2 beradik tu makin elok dah..  tapi nafas kakak still tak normal lagi.. asthmanya belum pergi.. huhu.. makin kurus dah si kakak.. haihh!




NOTE: Kasut Budak2 tak beli Lagi nie.. malah masih banyak yg tertangguh.. hubby pulak dah keluar.. nasik motor je.. p kedai gambar katanya.. Haihh!! bila la nak melengkapkan apa yg tak lengkap nie.. Tapi nak keluar dah tak larat dah.. huhu






8 Ulasan:

yunz_02 said...

adeihh.. kesiannya ibu dn anak². mcm tu la kn ena bila anak sakit. lagi² kalau yg ada asthma. adre pn ada jugak sikit tp x kritikal sgt. but everytime demam mmg confirm kne neb. dh nk raya² ni rasanya kesihatan dorg la lagi penting dari kita kn. kita kalau sakit duk melepek pn xpe la. tp bila anak dh sakit satu apa buat pn x kne..

hopefully ena dgn anak² cepat² sembuh. conting days nk raya jek ni hehe..

sLEEping BEauty said...

panjangnyer .. heheee...tetap ku gigih baca sampai habis...

takpe ena pelan2 buat persiapan tu ..semoga semuanya berjln lancar k ..

rynas said...

cam tulah kan Ena..akak dua2 anak tengah demam ni..alahai terpaksalah melayan dorang sib baik keperluan raya dah settle dah

Fara said...

mmg panjaaaaaaaggggggg n3 kak ena. ada je org yg membacanya ni. sape kate xder.

siannya akak...tp respekla sbb masih gigih wat keje rmh. klu fara sure dh layan mata

Nur Hawa Mohd Zin said...

ciannye akak..rehat lah kak...dah lah akak ni comel loteh jerk

aiDieNa said...

Wah.. sama lar kita Ena.. berhempas pulas membersihkan rumah.. tak cukup tido.. badan letih.. nak wat camner.. rutin isteri bekerja.. ujung minggu lar nak buat segala.. cuma Alhamdulillah anak² akak dikurniakan kesihatan yg baik.. kesian sangat ngan Anis & Irfan.. ada harapan tak pengidap asthma pulih sepenuhnya? Anak² akak yg jarang sakit nie pon biler sakit renyah semacam.. bila dah start batuk susah nak berenti.. sampai lar muntah.. bila dah pegang title isteri dan ibu itu.. kerisauan memang teman setia..

MAMASYAZA said...

begitulah tugas kita kat umahkan, akak cuti hujung minggu baru2 ni pun, sibuk aje vacuum umah, lipat semua kain yg tertangguh, kemas bilik bebudak berdua tu, biar nampakcantik, lagipun raya dah makin hampir

~~*Lady Salwa*~~ said...

Anak beranak tak sihat ye... akak rehat la banyak2 kalau tak sihat... jangan paksa diri, kang melarat lagi susah...

kelengkapan tu, ada masa lagi nak pi cari.. sempat, insyaAllah...

Rajin akak wat kerja rumah kalau tak larat ye. kalau sal, dah mintak tolong hubby dah... hehe (manja terlebih..)