Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 24 September 2010

Citer Raya Kami



hehehe.. apa taknye entry sebelum ni dok tayang gambo je kan citer tak de sangat.. so, sebelum terlupa kena gak citer nie kan! (maklumla rehat yg panjang arini)

Ingat nak layan mata tetengah ari nie.. tapi ntah naper matanya tak mau lelap pulak.. agaknya segar pas pekena laksa semangkuk.. So, layan blog la kan.. ;D.. kawan2 pakat p Jalan TAR.. sy tak join sbb tak larat nak kuar.. panas lak tu.. huhu.. Haaa kali nie nak citer egenda raya kali nie..




1st day raya

Masa raya pertama tu.. kami tak kemana2 pun.. siangnya dok beraya umah MIL je.. ada sedara mara MIL datang umah.. Petang tu sempat lena lagi.. heheh.. tapi masa 1st day raya tu sy tak selera sangat nak makan sbb masa tu belum baik sepenuhnya lagi kan.. selera tak mai lagi.. so, dari pg sampai ke petang sy hanya sarapan dipagi raya tu je.. owang lain dah ulang 4,5 kali.. perut dah keroncong & pedih2 baru sy p layan kan..

Malamnya baru edisi raya umah SIL.. tapi sekeping gambo pun tak snap.. uhuhu..  kul 11.00 mcm tu baru kami balik umah MIL semula.. esok awal paginya kami dah balik umah sbb tak bawak baju lebih.. takkan nak pakai baju semalam..




2nd day

Sampai umah je terus la cuci kain baju.. sempat juga terlelap 1/2 jam.. tak tau naper masa raya tu memg badan tak sihat.. paler asyik fenin jekkk.. pastu bangun2 je terus siap2 nak ke umah Sedara huby kat Klang pulak.. koncoi ngan MIL.. Sampai sana kami dihidang makan tengahari.. haaaaaa..

Masa tu baru selera sy datang bila tengok nasi, ulam2, sambal belacan, ikan goreng.. owh! simple kan sy.. sbb sy tak usik lgsung lauk lain (kari ayam & rendang daging).. kami semua makan sampai berair idung.. sbb pedasnya sambal belacan tu.. tapi memg sedap.. kena plak ngan ulam2 tu.. sy ni memg antu ulam.. pantang nampak.. lepas makan & lepak2 1/2 jam.. kami pun ke umah sedara FIL kat apa nama pulak tempat tu.. lupa pulak.. tapi tak jauh la ngan umah yg tadi..

Owh.. yg pasti memg tak de gambo lgsung.. naper ntahhhh!! huby pun lupa nak bawak kamera dier.. sy lak dok batuk2 je ari tu.. so, lagi la tak layan snap2.. huhu..

Dah nak maghrib kami pun balik umah sbb nak siap2 packing baju nak balik kg pulak.. yg sadisnya.. punyer la lama sy packing dari petang samapi ke malam.. asyik terberhenti je.. sbb sangat tak larat.. hubby pulak selepas isyak terus Zzzzzz.. sbb dier kan pilot! heheh.. sy memg jarang drive time balik kg.. Takut weyh! last sy drive jauh camtu masa balik tengok arwah kakak dulu.. (huby dah tak tahan nagntuk & kami perlu sampai segera) yg lain drive dekat2 je la..

Tup tap tup tap.. jam 10.30 baru sy tido tu pun dah tak larat nak buka mata.. nasib baik anak2 pun tido awal masa tu..




3rd day (yeayyy!! balik kg)

Jam 2.00 pagi sy dah bangun sambung siapkan mana2 yg tertinggal & clearkan apa yg patut sebelum meninggalkan umah.. Jam 3.30am baru kami gerak.. sangat dingin waktu tu & kami suka gerak time tu sbb sejuk & jalan yg clear.. sebelum tu singgah dulu kat Mc D sbb nak pekena kopi secawan! dan beli makanan utk sarapan lam kete..

Kali ni kami balik ikut LPT.. jam 6.00 dah sampai kat hentian Gambang, Kuantan.. so, amik peluang solat & lepas tu layankan mata.. sy sangat mengantuk waktu tu.. Jam 7.00 kami sambung perjalanan.. dan hampir jam 12.00 tengahari baru kami sampai.. kebas vontot & sakit2 badan.. yg pasti perjalanan kami memg banyak kali berhenti.. hehehe..

Sampai2 je tak de sapa2 kat umah sbb dorang semua p kenduri kat Kuala Trg. pastu dorang terus beraya kat area sana.. kami memula nak join tapi disebabkan keletihan terus ke umah saja.. sampai umah ada hidangan nasi Dagang di atas meja.. wah.. suka la sy sbb memg peberet kan!.. pas pekena nasi dagang sy terus tertido.. budak 2 org tu je dok tawaf 1 umah tak tido2.. yerla dorang kan tido je lam kete so dah puas tido la kan.. hehe..

Memandangkan dorang belum lagi sampai kami pun kuar la p cuci mata.. kat Pantai Air Tawar ( ntah naper la air tawar kan! pd hal air laut totap masin. hehe)


K.. dah stop! dah panjang benor dah nie.. haa kalo dapat bebel camni la.. hehehhe..




budak yg jarang jumpa pasir nie haa.. jakun weyh! ngan selipar sendiri pun leh wat cedok pasir.. ekekeekke.. (Camera hp nie kalo waktu siang gambo clear la (cukup cahaya).. tapi kalo malam  hasilnya sangat kureng sbb kekurangan cahaya..hoho)




kejap main pasir, pastu lumba lari kat situ pulak.. apa2 la.. Si irfan sampai termakan pasir time nie.. tapi tak snap la aksi tu..



suka gambo nie.. heheh.. konon2 kakak wat magic la tu.. hehehe..




&



kasi hubby enterprem la kan! sy ? nan ado.. uhuk!



NOTE: Syok tau layan angin petang2 kat tepi pantai tau.. ramai org sebenarnya walaupun dah nak maghrib still lagi dok pusu2 sampai.. Mulanya si kakak & adik tu merengek2 nak mandi laut tu.. tapi sbb tak bawak baju spare time tu tak leh la layan.. layan main pasir je la.. masa ngah lepas tu adik msg tanya kami kat ner & g tau dorang baru je sampai umah..Kami pun teruk gerak plang ke sarang.. ngehhehehe



12 Ulasan:

ana said...

sempat lagi gi pantai tu...beraya sakan ye.

mamalieyna said...

waah dan lg singgah main pasir di pantai! syok ni...seb baik snap gk pakai hp..kalau tk, takdela bukti..hehe.. ^_^

chugie said...

panjang lebar cite raya ena heheh:D

bestnye dapat ke pantai! sy dh lama x ke pantai.. teringin plak bila tengok pic2 tu.

Fieza79 said...

nmpk gaya ena mcm kurang sihat dari mula raya hingga skrg...knp ena...

sempat lg beraya kat tepian pantai...lawo gamba walo snap pakai hp je...

zue @ annaleeya said...

sonot klu dpt balik kg sdiri kan??? siap gi pantai lagik tuh... klu tak silap, kg ena kt besut kan??? ape nama kg ena??? mak akak pon asal sana... kt kg tok dor besut.... tp dah jarang balik sbb atuk dan nenek dah xde...

Nur Hawa Mohd Zin said...

suka gak gmbr tu...kak...mmg macam magic..heheh...bola-bola api...kelakar plak gambr hubby akak buat peace

MrS. F!zA said...

ni raya kat pntai la ni... hehehehehe..

kitorg raya plan nk jln2 gak tp tkut ape plk kta org tua..umah org xgi nk p tmpt lain..hahaha

Dilla Ady said...

alahai..

rindunye nak pijak pasir teluk gadong, dungun....

beznye tgk gambar anak2 ena bercanda di tepi pantai nih..musti diorang pun hepi kan..

~~*Lady Salwa*~~ said...

tu la kan, kalau balik are kul 2 ke atas sure asyik berhenti je sebab ngantuk.

Tu pasal la hubby sal tak berapa suka balik lepas kul 2 pagi. Kalau nak balik malam sebelum kul 12. tak pun pas solat subuh...

syioknya la pi pantai. sal dah lama tak jejak kaki ke pantai... teringin lak nak pi picnic tepi pantai...

LyNn HaMzAh said...

kesian kat ena sebab x sihat raya hr tu...nanti bila ada masa amek la gmbr raya yer...ada 15 hr lagi nak habiskan syawal...

~aSHa~ said...

kampung mentua asha kat tepi pantai tau...teluk ketapang..seronok

ena...asha blk tganu raya ke4...

aiDieNa said...

Suka lar tengok gambar kakak buat magic.. ala² Merlin gitue..

Bestkan kampung dekat dengan laut.. lapang² singgah jer.. :)