Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 1 September 2010

Cerita Kami Semalam Di Hari Merdeka


Salam..


Selamat Kembali.. ;D
hehehe.. dan macam bercuti panjang pulak! pada hal sehari je.. Ke mana kawan2 semalam? masih dengan sesi  persiapan raya? macam tu la kan selagi belum raya kan!.. ;D


Sy? mrmmmm.. ingat kan nak teruskan misi tu juga.. tapi tu la.. kita hanya merancang tapi DIA yg menentukan segalanya.. Ye kan??? ;D


Al kisahnya.. dalam jam 11.00 kami ke Hentian Duta utk hantar adik nak kembali semula ke Penang sblm dier balik kg utk sambut raya.. tapi sebelum tu, masa kami tengah bersiap kat umah, MIL telefon hubby.. katanya tak sihat.. MIL tiba2 aje keluar darah dari kerongkongnya tanpa ada batuk2 or sakit.. tentu la hubby sangat risau. 


Lepas hantar adik, kami terus p umah MIL.. MIL dah ready nak p Hospital.. sebelum tu MIL citer la mcm mana jadi mcm tu dan tunjukkan bukti sekali.. Seriau juga tengok darah merah mcm tu.. 


Dah sampai kat hospital.. mcm biasa la.. nasib baik org tak ramai sangat.. lepas dah check, amik darah, x-ray segala... dok suh warded sbb nak pantau keadaan MIL buat sementara.. Kata MIL, dulu MIL pernah ada masalah paru2 bengkak dan doktor suspek Kanser Paru2.. Tapi Alhamdulillah.. lepas lalui segala ujian rupanya bukan.. MIL ada batuk2 2 bulan yg lepas.. lama juga dalam sebulan mcm tu.. tapi tak de apa2 pulak waktu tu..


Semalam aje tiba2 MIL rasa ada sesuatu yg tersangkut d tekaknya dan cuba utk keluarkan.. sekali bila dikeluarkan.. ianya adalah darah merah + beku.. Nasib baik tak banyak sangat..


Lepas MIL dah masuk ward, kami balik semula ke umah MIL utk amik semua keperluan MIL dan hubby hantar sekali lagi.. Jam 5.40 baru kami gerak balik ke rumah.. Jalan pulak jammed!! stuck sana sini... Yerla dah petang kan!.. makanya hubby kata beli je la dan sy juga dah sangat letih melayan kerenah anak2 yg memg tak behave sepanjang kami di sana.. huhu... Ujian kami!! ;D


Sampai umah dah dekat pukul 7.00, duduk kejap je dah pun berbuka.. Sy teringin nak makan laksa tapi laksa sangat tidak sedap & kuahnya berbau busuk! huhu.. sekali je sy rasa lepas tu tolak ke tepi.. nasib baik murtabak + popia basah tu sedap! maka tu aje la kami berbuka semalam.


Pukul 9.00 mata dah berat tapi kena juga la settlekan kain baju & kelengkapan anak2.. Tup tap tup tap.. dah jam 11.00 alahai.. Si kakak tido tanpa di suruh pelik juga.. mungkin penat sehari berlari, melompat dan siap pekena air bergas yg dibeli oleh SIL.. kejap je dah batuk2.. Bila sy check waktu nak bg inhaler kat dier.. rupanya anis demam lagi.. patut la tiba2 je tido tanpa di suruh! Hari nie tak ke sekolah lagi..


Haaaaaa... tu la citer kami semalam.. nan ado langsung la peluang nak p soping sikit2 lagi yg belum lengkap tu..


K laaaa... panjang beno dah nie.. stop dulu la..


Daaaaaaaaa...



NOTE: Moga MIL kembali sihat & dijauhkan dari segala kesulitan.


12 Ulasan:

mamalieyna said...

ish memang seriau kalau kuar2 darah dr tekak ni..hope takde yg serius..!

*eina lak semalam gigih masak n siapkan jahit menjahit awal2, ingt bleh la kuar tengahari, ada lg mende nk dicari..skali tgk en suami, tido tak hengat..huhu..pendam jerlah hasrat! =P

*laa ciannye laksa tak best, kt umah eina ada lagi..meh le pekena..hehe..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Moga MIL akak cepat sembuh ye... Dan jugak Anis... Sian dia, dah nak raya ni...

Sal pun tak ke mana2 pun. Pi beli barang dapur je...

Tak pa akak, ada masa lagi nak pi cari kelengkapan yg belum dapat tu...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui..takutnye dengor bab2 kuar darah nih
suami sy pon camtu..last month dia kene
dia melibatkan sinus n batuk2 berbulan2..sudahnye batuk berdarah
tapi alhamdulillah skang dah ok

takpe mek na, sopping tu esok lusa leh buat..janji MIL tu masuk spital n dipantau doktor..if dibiar..takut melarat

alahai..tula dugaan..nak wat camne..time kelam kelibut anak tak behave plak kan..sabar ye mek na..

paham sgt la..mlm2 dah penat..nak tak nak kita kene gak sedia keperluan harian utk esok kan..

semoga ur MIL cepat sembuh k..

MrS. F!zA said...

la..ciannya.. akibat mnum air tu dh demam pulak..panas sama kot cuaca asik dalam kete je kan..

la..busuk pulak laksa tu.. ikan yg dah rosak kot!

eMMe said...

ur MIL dah okey ke Ena? risau lak Me nih...hehehe..smalam kan me gi dedekat je shoping...Plg dekat Alamanda la kan dgn rumah, parking masyaAllah, payah nye nak dpt brape kali tawaf dah, huh! sabar2, bulan puasa...hihihi...

Dilla Ady said...

semalam dilla makan laksa johor..puas makan..huhu..

dilla doakan mil ena takde pape la ye..

LyNn HaMzAh said...

moga MIL ena cepat sembuh yer...pasal shopping tu weekend nie masih ada masa lagi...insyaallah...

☆ lieya latif ☆ said...

kesian MIL ena....harap2 takde laa ape2 yg serius kan...takut dengar batuk kuar darah beketul2.....aduh....

sian anis....insyaallah kite doa sume sihat yeak ena...

Nur Hawa Mohd Zin said...

semoga semua berjalan lancar dan sehat ye kak

Fieza79 said...

ala sian nya Ena tk g mana cuti semalam...kesihatan anak tk mengizinkan...MIL pon tk sihat..huhu rasa letih je dgr..tp tk pe la save belanja kalo soping sekali harung...2 3 kali soping ni wt bazir wet jgk tau...huhu mcm kami 2 3 kali soping ada je nk beli nk beli lg..lg tk raya maka tk habis la berbelanja tu hehee

MAMASYAZA said...

risau gak tu kalo kluar darah tetiba ja, takpe shopping tu masih ada masa lagikkan, ujian tuhan semua tu.

ardinihumaira said...

dni doakan semoga cepat sembuh ya.. huhu.. risau pulak