Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 30 September 2010

Cara utk Mengilangkan Mengantuk Di Pagi Hari



Salam...


hehehe.. cara2 la sangat. Baca la dulu.. baru faham nanti.. ;D


Sleepy nye rasa saat nie.. kena pulak cuaca sejuk dek kehujanan di pagi hari.. Boleh tahan juga lebatnya hujan pagi nie.. dari Ampang sampai la ke KL.. kat tempat kawan2 hujan juga ker? Hujan itu rahmat kan!


Cuma yg jd kurang best sikit.. perjalanan menjadi kurang lancar la sbb kereta yg banyak dan masing2 bawa dengan berhemah.. selalu juga ada xcident waktu hujan kan! so, selagi boleh elak, elakkan la.. tapi yer la malang tak berbau.. huhu.. Eh! menceceh pulak sy pepagi nie.. 


Sy ni saje je nak ilangkan ngantuk disebabkan irfan yg asyik terbangun je bbrp malam nie.. asal terbangun je menangis2, pastu tak nak tido ngan kakak tapi nak tido ngan kami sambil sebut "Takut.. takut" mrmmm.. apa la yg ditakutnya tu.. apakah masih berkaitan dengan lebam2 & usik2 yg sy ada kena tu? huhu


Dulu dier elok je tido ngan si kakak dengan lampu bilik tutup tapi pintu bilik di buka.. jadi cahaya lampu dari dapur tetap ada..tak la gelap gelita 1 umah.. tapi skrg tak boleh dahhh.. kena on jer.. kasi terang benderang kat bilik dorang.. tapi bila terjaga  tetap juga menangis.. kesian juga kat dier..


Si kakak pulak dah start batuk2 semula dari pg semalam.. petang semalam kata pengasuhnya batuknya makin menjadi2.. so, malam tadi kami ke klinik lg amik ubat.. takut batuknya melarat dan selalunya asthmanya akan menyerang.. petang semalam juga berkali2 dier muntah bila batuknya bertalu2.. kesian.. lepas dah balik dari klinik dan bg ubat batuk yg khas utk asthmanya, ada la berkurangan tapi nampak nafasnya semakkin laju la pulak dan demamnya dah mula ada.. 


Makanya, tak ke sekolah la si kakak arini.. tapi bila sy cakap tak yah pergi sek. terus kakak nangis nak g sekolah.. alahai..


NOTE: Budak2 ada masanya tak sihat pun nak ke sekolah tapi ada masanya tengah sihat & segar bugar tu sibuk pulak tanya bila nak cuti walaupun baru mula sekolah di hari isnin.. hehehe.. Macam2 kan!.. D




12 Ulasan:

mamaaerish@eb said...

alahai ciannyer... smaer la kat sini batuk bdk2 tuh x baik2 lg dari raya ari tuh... hu3...

tp nk tau la gak... camner puncanyer si kakak leh dpt asthma tuh eh?

ardinihumaira said...

dni latu.. sihat2 takmo g kelas. sakit2 gatai nak g kelas ;p

rynas said...

ala siannya Ena anak tak sihat. kita ni yang risau kan bila anak tak sihat. samalah cam Fahim kalau batuk n selsema lelah mulalah ada..tapi skang ni cam berkurangan sikit lelahnya. paling lama 2 hari dah ok dah...itu pun sejak bg hati unta...trylah...hehhehhe

ana said...

anak ana tiap2 pagi bangun buat muka nak nangis time nak gi sekolah...ana buat2 tak nampak jer, sekolah tetap kena gi. hahahaha

nieda said...

alahai kesiannya anak2 kecil..pasal takut tu, maybe masih ada kot. Kena selalu baca quran bagi hilang. dulu kt kg umah nida pun ada. seminggu juga lah nak hilang. Tiap kali hbs solat, mengaji. lama2 ok dah.

kt shah alam pun hujan, sejuk bangat

Fieza79 said...

ehh mmg da kena mengena ke dgn citer semalam tu ke...so apa tindakan ena?? sian budak2 tu...risau kan??

bila sihat tanak g sekola...dh sakit nangeh nk g la pulak..hai mcm2 la...

~~*Lady Salwa*~~ said...

sama la ngan faris... minggu ni asyik bangun malam & nangis2 je. tp sebab dia tak berapa sihat...

sal pun tiap2 pagi nangantuk je rasa...

Akak, sal ada la terbaca dalam salah satu forum kat internet. masa tu nak search pasal cara2 nak elak baby kena jaundis.

so, terbaca la pasal salah sorang forumer ni, tapi dia cerita pasal cara nak kurangkan asthma. dia kata masa kecik2 dulu dia memang asthma teruk la. mak dia bagi minum susu kambing.

sampai ke besar dia dok amalkan minum susu kambing. memang asthma dia dah tak ada masa dia sekolah menengah.

cuba la, mana tau berkesan kat anis. sian kat dia, kecik lagi...

MAMASYAZA said...

setuju sgt, anak akak pun camtu, baru sehari g skolah, esok yg dah maleh nak pegi, alasannya, best dok umah, boleh tgk citer kartun, tu jalah modalnya

MrS. F!zA said...

pgi2 ni belom ngantuk..jap2 lg kat tgh hari tu la dugaan yg hebat sekali..hehehe

mamalieyna said...

tmpt eina ari ni,,,dh nk smpai area PJ ni baru nk mula hujan...dah tu pulak, ada lak insiden terlanggar bontot kete (org len la)..berenti lak dok discuss tgh2 jln..btmbh jem ler dibuatnye! haih..terlewat sket ari ni..tp still awal gk la..sbb budget kuar lebih awal sket dr biasa ari ni..huhu..

*budak2 mmg gitu kan..

*psst nnti cek email ye..jemputan ke rumah saya! hehe..

Dilla Ady said...

ena,

haishh..tabahnye la kan kalu nk pose time raye2 nih..memacam bau ade..hihi..

sian dua beradik tu...sorang tak sihat..sorang lak cam ade mimpi ngeri jek...cube2 la ena ikhtiar ape yg patut supaya tak melarat ye..

eh, dulu dilla pun camtu..bile sekolah, nk cuti..bile cuti, nk sekolah..hihihi

yunz_02 said...

adeihh.. kesiannya kakak. kalau asthma menyerang tu yg pyh nnt. xpe ena.. jaga jek pemakanan dia.. yun pn kalau adre tu berhati² jek dgn apa yg dia makan. kdg² kesian sb apa yg budak lain enjoy makan dia x blh makan. tp smtimes tu bg la jugak.. sket² xpe kn..

semoga kakak cpt sembuh yeh