Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Monday, 2 August 2010

Yg Nie Cara Sy Yg Sangat Jarang Buat!




Mrmmm.. Nak tepek picture semalam la.. Sebelum tu.. harap tukang masak or chef2 handalan tu.. jangan la jengah n3 nie.. ececeh!! ada ker? heheh.. Yerla sy ni masih lagi sedang belajar.. tak pandai sangat pong.. tapi kalau ada mood dan keinginan, maka ada juga la menu lain walaupun amat biasa.. huhu.. Malu kalau chef2 handalan tu tengok! mesti kena gelak jekk.. Tapi sy nak tepek juga buat kenangan.. mana tahu itu hasil yg terakhir ker kan!


Owh yer.. teringat masa jalan2 "umah" LIEYA minggu lepas, sesi membuat donut bersama "twins" nya tu.. sungguh mencuit hati.. Memula nak juga buat mcm tu.. tapi susah la sbb nanti tak ada rupa donut yg ada mungkin rupa donkey.. hoho.. ganas punyer ayat! Tunggu la dorang besar sikit la kan.. ;D


Ishhh!! malunya.. kelakar tau rupa donut tu.. Mrmm.. tengok aje la..



Ups!! Donut nie tak guna acuan ye kawan2.. tu yg bentuk jd lagu tu.. kih kih kih.. Yg Balance tu sy frozen kan(goreng sedikit & boleh la simpan).. ;D.. Boleh la goreng bila terasa nak makan kan!..


&



Ni dier, si kakak yg memg 'hantu' donut... tengok aje la gaya makan nya tu.. yg pasti gula kat donut tu dah banyak dier blh p tambah lagikkk!! adeihhh!!



*******************************



Sy sudi berkongsi resepi yg tak seberapa nie kat sini dan memenuhi permintaan teman blogger Izan Ishak yg tanye cara2 nak buat Donut cara sy:-


Bahan2: 
* Tepung gandum (lupa pulak nak sukat, main bubuh jekk)
* 2 sudu besar gula halus
* 1 paket yis mauri-pan (dibancuh dengan sedikit air suam)
* Sedikit susu cair/susu segar (sy agak2 je)
* 1 biji telor
* 3 sudu besar marjerin
* 1/2 sudu kecil garam (lupa nak bubuh semalam.. =P) 
* Sedikit Serbuk Penaik (tak bubuh pun tak apa sbb dah guna yis kan!)
* Sedikit esen vanila 
* Air suam (pun sikit je)


Cara Membuat:-

* Masukkan yis yg telah dibancuh ke dalam susu cair dan sebatikan, masukkan ke dalam tepung gandum, uli sekata
* Masukkan marjerin, sekiranya ada mixer boleh la guna.. sy uli guna tangan aje sbb biasa guna tangan aje nak menguli doh tu.. hehe
* Masukkan telur dan sebatikan, lepas tu masukkan garam
* Masukkan esen vanila tadi.. uli sehingga doh menjadi sebati semuanya.. Tambahkan tepung sekiranya  aduan masih melekit
* Biarkan selama 30 minit
* Bentukkan donut meggunakan acuan sekiranya ada.. kalau tak boleh guna gelas (tapi sy tak guna ponggggg.. tu yg buruk benor rupe donut tu.. muahahhaha)
* Biarkan 10 minit dan sedia utk digoreng dengan api yg sederhana tapi kena kerap balik2an.. nanti hangus pulak.. ;D




NOTE: MCm tu la buat donut cara sy.. Mungkin lain orang lain caranya.. Tak pe yg penting... Sedap di makan!! (perasan lagi) hehe



24 Ulasan:

MRS. K said...

takpe.. rupa tak penting, asal sedap! tengok anak2 makan habis, sedap la tu! heheheh

Mama Hanim said...

glurrpppp..best tu donut.. nak skit ena..huhu..

tq sudi letak resepi ye ena..

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

rajinnya ena...saya ni tah bila nak try wat donut ni...huhuh

Nur Hawa Mohd Zin said...

wow!!! buat donat...mesti sedap kan kak

Echa said...

waaaa.. sedap nampaknya ena... pandai dah tu... lepas ni boleh buat donut ala ala big apple plak...

mamalieyna said...

yaaa yg pntg sedappp///dl reti buat, skrg tak reti..ada resepi ni, leh la copy paste..hehe//

maceeh kongsi ilmu memasak.. lalala..nmpk lazatnye si kakak makan! ^_^

umialya said...

ngaper le ena tunjuk gmbr donet time gini... lapaaaar!!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Rajinnya akak buat donut ye. sal dah lama tak buat. mauripan tu dok je la dalam bekas kat dapur tu.. hehe

ada orang kata letak keledek or ubi kentang sikit memang sedap. tapi sal tak try pun lagi buat camtu...

amboi, suka beno anis makan donut ye. takpe, ummi dia rajin buat...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah rajinnyer....beria anank dara tu makan...mesti sedap punyer ni

Izan Ishak said...

enaaa....time kasih sudi tepek resepi kat sini. bukan apa izan dah lama sgt tak buat donut nih. resepi plak dah hilang... huhu

**semangat nak buat donut dah dtg nih...nak2 pulak ada pencetak donut...

~Siti Hajar~ said...

rajinnyer k.ena menguli donut, sy xpnh bt donut lagi tp belinya sllu..haha

resipi k.ena nmpk mudah aje kan? ssy nak try lor..mana tau blh bt bisnes plk..hehe

Fieza79 said...

ghajen btol la wt donut..ok la tu menjadi gitu ghupe kalau fieza ntah pa bentok jadik..hehee

rATu kEBaYA said...

sedap dan nampak gebu donut tu.. teruja je nak join makan.. boleh post yg fozen tu.. hehehe

Ain said...

ain tak pernah buat donut, tau beli jer....

sarah tetiap hari mesti nak beli donut ni wat bekal gi sekolah...

Ietams said...

sedapnya donut..
nampak berselera betul
anaknya makan

LyNn HaMzAh said...

sempoi jer resipi ena nie...
nanti kalau ada masa lynn nak buat juga la...

Nana said...

adeh sedapnye tingat donut MIL saya sedap tau dia buat donut

☆ lieya latif ☆ said...

wah...menarik gak donat ena nie.....nampak gebus tu ena hheheehe....kalo kite berjiran leh tukar2 pinggan yeak tak he he he he....

tgk anis mkn kemain beselera hah...mcm2 aksi ade heheheeh...

yunz_02 said...

pandainye ena buat.. kita pn tingin tp ntah bile la.. but thanks for the resepi.. nk cuba la nnt.. hik hik hik..

nieda said...

byk blog citer psl donut...nmpk cantik je..

Adlina Husaini said...

wow weeee ena, mantap arr!!

kalau design sikit, big apple tak de biz le lepas ni..hihih

aiDieNa said...

Wahhh.. sedapnyer donut.. Lenkali.. hulur² lar kat owg sebelah.. hehehe.. tingin jugak nak raser donut tangan Cik Ena.. ;)

Anis ada rambut baru larr... cute!

~aSHa~ said...

boleh buat jualan online ni..frozen..

aritu jenuh cari resepi donat

Redbloodsnow said...

hehehe..rajinnyer wat donut. zie lak..sumpah x rezeki even dh follow resepi..hahaha.

zie reti telan je taw kak :P