Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 19 August 2010

Semalam Punyer Menu Pulak



Dah tiba utk tepek menu berbuka semalam.. hehhe.. boleh pulak main tiba segala kan!.. pandai jekkk.. ;D Mrmm.. semalam tak beria sangat nak masak sbb masa nak balik lepas dah punch card, saja la kaki nie nak nengok lauk kat kantin yg hanya sejengkal (ehehe.. dekat sangat la tu kononnya) je ngan pintu opis tu.. Ingat nak cuci mata jekk.. sekali terpandang pulak lauk kesukaan hubby.. Sotong!! Hubby tu kalau apa2 saja masakan berasaskan sotong mesti yang tu diambik dan masuk ke dalam pinggan dulu.. Kecuali ketupat sotong hubby tak minat sangat.. yerla bukan makan org kat sini pun kan.. Tu belah pantai timur cam sy nie suka la.. ;D.. Makanya sy pun beli la bersama Kuih Ketayap 3 ketul!.. Kebetulan stok sotong memg dah tak de.. uhuk!

Bila dah sampai umah tak de la tergesa2 sangat nak masak.. Fikir punya fikir tekak sendiri teringin nak makan Ikan Cencaru.. Tapi dah lupa apa nama menu tu.. Yg pasti sy & hubby suka.. Sejak cuba buat mcm tu dari awal kami kawin dulu sampai skrg selalu masak mcm tu.. Nak tengok???? 




menu yg pertama tu adalah ikan cencaru yg sy maksudkan kat atas tu.. Alaaaa.. tak berapa clear la pulak.. Mrmm.. sayur campur goreng berkuah.. Biasa la puasa2 ni kena banyak makan sayur kan!.. 


&




Haaaaaaaaa... dah clear sikit la kan!!.. Ikan cencaru tu biasanya belah belakang sumbat sambal or kelapa kan!.. tapi yg nie sumbat dengan sambal tomato bersama cili padi.. Sangat simple je caranya. Tapi bg sy kena la dengan tekak sbb ada pedas & masam.. tak perlu lagi air asam bagai untuk cicah. Nak resepi? Tak nak pun tak pe, sy letak aje ye.. ;D


Bahan:

~ Ikan Cencaru dibelah belakang (sy buh sedikit garam.. sikit je tau!)
~ Tomato (dipotong dadu)
~ Bawang Besar (dipotong dadu) *
~ Bawang putih 
~ Cili Padi *
~ Belacan bakar *
~ Garam (sikit je sbb belacan dah masin kan)
~ Gula (sikit je ganti pak aji)
~ minyak (sikit je)



Cara2nya: 

A (sambal tomato)

~ tumbukkan belacan bakar tadi bersama cili padi dan bawang putih
~ masukkan bawang besar dan mesrakan (sy tumbuk sikit kasi mesra bersama belacan & cili padi tadi
~ Panaskan minyak dan tumiskan dengan api sederhana
~ Bila dah naik bau dan nampak bawang dah nak masak masukkan tomato tadi.. kacau sebati dan masukkan garam  gula.. Tambahkan cili padi potong.. 
~ Siap 

 &

B (ikan)

~Masukkan sedikit sambal tomato ke dalam ikan yg dah dibelah tadi dan goreng lah kan tadi dengan api sederhana sampai masak.
~Balance A tadi tu leh la taburkan ke atas ikan
~siap


# Simple je kan! ker susah??? sy rasa simple je nie.. tapi kalo nak lagi simple goreng or bakar je la ikan tu then cicah la dengan cili kicap.. yer tak? ;D


NOTE: Selamat Mencuba.... kalau nak cuba lah.. hehehe




13 Ulasan:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nyam nyammm...dapnye

Fieza79 said...

huishh sedapnya...siap share resepi..!

mamalieyna said...

siap ada resepi lg tu haa...nmpk best, next time leh try! ^_^

me suya said...

NOM NOM NOM.. sedapnyer ikan cencaru sumbat..my fevret tuuu

Nur Hawa Mohd Zin said...

aduh kak..lapar dah ni..heheheh

zue @ annaleeya said...

sedapnya tupak sotong tuh... trus tingat yg mak masak... mggu nih blik umah mak, nak sruh mak watlah... heheh!!

MrS. F!zA said...

ikan cencaru sumbat!!! tetiba terliur kak.. haishh

~~*Lady Salwa*~~ said...

Oo, cencaru belah belakang ye.. sal selalu tumbuk cili hidup ngan bawang je, pastu sapu sket asam jawa & garam, sumbat... hehe

menu akak bagi menu baru ni. boleh la cuba kalau rasa2 nak tukar selera nanti.

terus rasa tak sabar nak balik memasak hari ni... hehe

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hmm..sodapnya!!tq share resepi ni..

ardinihumaira said...

kak.. dni tadah pinggan ni... mintak sket.. hehe

LYaFRINA said...

lya tsenyum sorang2 bila tgk kuih ketayap tu,, tpikir gak camner rupanya.. alama ni mmg biasa dgr nama ketayap tu, tp xtau rupa bntuknya..

skali tgk..kuih gulung rupanya.. lya pgilkuih gulung.. hehhhee

idea y bagus utk msakan ikan cencaru tu.. ada masa blh try

kakpah said...

cencaru sumbat. memang sodap.. cicah dengan air asam. pergh..

hajarus said...

ikan cencaru sumbat... sedapnyer... hajar biase cicah ngan kuah asam... tp cara akak buat ni pun lebih kurang cam cicah ngan kuah asam kan... nampak menyelerakan.. biler2 leh cube ni...