Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 26 August 2010

Nuzul Al -Quran dan Lailatul QadarSalam..


Bersempena jatuhnya Nuzul Al-Quran pada malam ini iaitu malam ke 17 Ramadhan.. sama2 la kita menghayati  makna disebaliknya dan mengetahui Bila dan Bagaimana Al-Quran itu Diturunkan.. 


Bukan itu sahaja Nuzul Al-Quran juga dikaitkan dengan malam Lailatul Qadar. Ini kerana Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah  SWT :


Maksudnya:


Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)


Walaubagaimanapun, tidak semudah itu utk menemui malam seribu bulan itu.. hanya yg benar2 beriman & beribadah kepadaNYA sahaja yg berjaya menemuinya. Ini kerana Malam Lailatul Qadar hanya berlaku pada 10 malam terakhir Ramadhan dan ianya menjadi Rahsia NYA bilakah antara 10 malam yang terakhir tersebut dan Kita disuruh mencarinya bagi mendapatkannya.

Wallahuaklam..


Untuk baca lebih lanjut boleh baca kat SINI 

3 Ulasan:

Nur Hawa Mohd Zin said...

akak cuti ke esok?

kakpah said...

selamat bercuti ena. harini boleh la lepak lama-lama sikit sebelum berkuntau di dapur..

Ena said...

Awe,

tak cuti la awe.. ni kat opis nie.. ;D


Kakpah,
heheh.. arini tak rushing la kot sbb ada masjlis berbuka puasa kat opis nie.. ;D