Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Sunday, 1 August 2010

No Excuse!!


Salam..


Heheh..
Macam tak caya pulak nie.. sbb malam nie sy tiba2 masih nak bersiaran.. Mrmm.. anak2 baru aje tido sebenarnya. Yer la tadi dorang tido siang jadi malamnya liat la nak tido. Tapi si kakak sebenarnya malam ni kena denda dengan ummi nya ni sbb siang tadi tak siapkan homework, So tadi umminya paksa suruh siapkan juga.. tu yg lewat tidonya.  hoho


Bukan apa, dah besar nie pandai pulak mengelak. Bila ditanya homework ada ke tak.. memanjang jawabnya tak ada.. So, harus la umminya kena sediakan homework tu. Baru je buat sikit, sekali di bila di check dah pun lena.. tak ker mengelat namanya tu? adeihhh!! tu yg malam nie no excuse!! kena juga siapkan.. hoho.. kejamkah?? Hukuman (siapkan latihan) tetap dikenakan biar anak2 tahu & belajar utk menghargai masa & tahu kepentingan ilmu utk masa depannya. Lagipun bukan la diajar benda yg susah sekadar latihan agar tidak lupa apa yg dipelajari di sekolah saja.


As a mother, mesti la nak kan yg terbaik walaupun masih lagi suam2 kuku.. Yerla umur kita dulu ketika usia 5 tahun tu masih lagi belum di hantar ke Tadika. Dikecualikan dari dunia belajar. Kalau nak, pandai2 la join! tiada paksaan langsung.. Tapi zaman skrg nie sangat berbeza.. semua anak2 dah kedepan malah terasa lebih bijaknya dari kita dolu2..  Itu hakikat.. Itu yg ibu bapa semuanya awal2 lagi dah hantar anak ke sekolah takut ketinggalan dengan anak2 yg lain.
 


NOTE: Bebel Pasal Anak Tak Mengelat Buat Homework La Pulak! Yerla.. rasa mcm susah hati bila dah setengah tahun, tapi masih banyak benda yg basic belum mampu dikuasai oleh si kakak. huhu.. Orang kata pelan2 kayuh.. tapi sy rasa zaman skrg kalau kayuh slow sangat confirm ketinggalan jauh!! Abis camno??



5 Ulasan:

Izan Ishak said...

ena..sian kakak kena denda dgn ummi dia ye~~
tapi, betullah ena..anak2 skrg ni ramai dah advance kan. izan pun risau dgn muhaimin sbb dia mcm boring je pi skolah skrg. tak tau sebab apa~~

rynas said...

betul Ena dunia sekarang dh semakin mencabar. Bukan kalau anak lambat ketinggalan...kena tukar jadi "kalau ibu bapa lambat makanya ketinggalanlah anak tu"..

~Siti Hajar~ said...

sian kakak kn denda, tp xpe utk kebaikan dia jgk..

anak sy Dalia ni, klu h/work cukup dia suka, blk sekolah trs bt h/work, sampai yg bkn h/work pun dia siap buat..tlebih la sudah..mcm2 anak2 ni, kita sbg ibu kn la pandai bimbing mereka...

smga anak2 kita akan jd insan yg bguna..

umialya said...

errrrmmmm.. garang jugak ena ni

MAMASYAZA said...

siratu selalu kena denda, gara2 suka sgt lengahkan masa time nak buat keje skolah. buat keje skolah separuh jln, boleh g tgk tv, boleh mkn icecream, geram akak.
mmg betul, anak2 sekarang kena diberi perhatian yg lebih dalam pelajaran, kalo tidak jauh ketinggalan le jwbnye. sekrg ni dah makin ramai anak2 yang pandai