Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 4 August 2010

Letih Jerih Ku Hilang Kerana Senyuman Mereka


Salam.. 


Hai! Morning.. ;D


Arini sy agak sleepy.. huhu.. Rasa nak tidur aje depan PC nie.. Tapi tak boleh pulak.. uhuk!


Pernah tak kawan2 rasa.. tiba2 badan rasa sangat letih dan lemah.. dan kepala hanya fikirkan utk tidur & rehat saja? walaupun hari tu adalah hari kerja & bukan hari minggu.. Tiba2 dapat panggilan ada sedara mara nak datang bertandang disaat badan sangat memerlukan rehat.. Mesti pernah kan! :D


Memg kita rasa seronok bila ada sedara mara yg nak datang lebih2 lagi yang tak pernah datang ke rumah kita kan!.. So, apa kita nak buat? Kita tentunya tak  nak menghampakan kehadiran insan2 yg ingin menziarahi.. Dalam kepala kita akan berfikir, nak masak apa utk mereka.. Rumah dah cukup kemas ker nak sambut tetamu secara tiba2.. mcm2 yg kita fikirkan dengan badan yg hanya fikir REHAT semata2.. 


Demi insan2 tu kita tempuhi dan sambut kedatangan mereka dengan senyuman kan! tanpa perlu pamerkan rasa penat yg sedang bermaharajalela.. Pastinya kehadiran mereka sedikit sebanyak telah mengurangkan rasa letih tersebut bila melihat mereka semua tersenyum happy.. ;D walaupun jam menunjukkan waktu utk kita "belayar" (^_^).

 

NOTE: Owh!!.. serious nya sy bercerita kali ni.. ehehhehe.. Pasal siapa la tu agaknya.. Mrmrm... yerla.. itu situasi yang sy baru alami malam tadi.. Itu menambahkan rasa sleepy sy pagi nie.. Apatah lagi dengan ragam si anak yg terB***K di tengah malam sampai terpaksa tukar cadar.. Tu belum masuk  bab dier mintak susu.. Itu la sebahagian pengorbanan semua yang bergelar IBU.. heheh.. 



16 Ulasan:

Izan Ishak said...

salam ena,

itu satu hal bila penat, ada org bertandang. macam izan pulak pernah tgh gila2 bad mood nih...SIL pulak kata nak datang...terus kena ceria2kan muka yg muncung nih...hahaha

**mcm2 dugaan jadi ibu ni kan~~sabar ajelah banyak-banyak...

Ena said...

Izan,
tu la.. kena la SENYUM kan.. tapi tu pun jadi terapi sbb lepas tu terus badan rasa ok.. tapi memg ena sangat letih semalam bukan tu aje mcm izan cakap juga mood tengah down juga.. kalau SIL ke adik beradik ker ok lagi la tapi kalau sedara mara tu yg kita jd risau.. takut dorang pun rasa tak selesa kan.. tapi nasibbaik semua ok.. :D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily dpt rasakan keadaan Ena yg letih & ngantuk tu..

Tu lah pengorbanannye menjd seorg ibu kan..byk kan bersabar je lah jawabnye.. :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

pernah kak...adoyai...time tu mmg dah landing pun kat bantal...nak tak nak kena lah terima tetamu..ni bukan dapat panggilan, tapi tetamu dah ada depan umah tak kan nak halau....

ni nak raya...lagi lah kak...

eT said...

dulu2 time kite kecik lagi la kan mak pak kite xtido kan...

LyNn HaMzAh said...

kesian ena tak cukup tido malam tadi...nanti hr nie balas dendam la yer...tido puas2...

Ietams said...

besarnya pengorbanan kita sebagai isteri, ibu, menantu, anak kan

MAMASYAZA said...

sama le cam akak, dah selalu sgt sedara mara call, time kita balik keje, nak datang umah makan nasi. memang le setiap kedatangan tetamu kerumah kita itu membawa rezeki masuk, tetapi ada masanya, kita terlampau letih, badan terasa lemah n penat lepas seharian kat ofis ditambah ngan kena drive. tp apakan daya tetamu harus dilayan sebaik mungkin.

bab anak2 ni, memang le, satu pengorbanan dari seorg ibu yg tidak ternilai harganya

MrS. F!zA said...

tk best kalo tetamu dtg tiba² menggelupur nak mengemas.. pastu plk pk nk jamu apa lagi kan.. haish.. tp kalo gitau awal² best cikit nk prepare n sedia apa yg patut..

mamalieyna said...

oooh para ibu bekerja sure pernah melaluinya! huhu..apapun kena smbt tetamu dgn senyuman n masakan terbaiik..! hukhuk..sudahnya kita yg sleepy kt opis! huhu.. eina pun pernah merasa, siap esoknya ada agenda penting di tmpt kerja..hohoho..pengorbanan...

Fieza79 said...

kedatangan tetamu di saat2 tak di duga ni mmg melecehkan...tpaksa gak pura walau mood pon tak bape nk elok..huhuu

LYaFRINA said...

ena... smpai gak sini slpas mendarat disitu.. mendarat disini.. hehhehe..

itula.. lya pon pernah mgalaminya.. kdg2 tu kt letih sgt2 n perlukan rest.. tp iyerla.. bila dh jumpa tu... kdg2 hilang gk letih.. walaupun.. x leh diluahkn dgn kata2..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ehehhe..sy pernah alami! sambil angkat keyboard!

mmg penat giler la..dahla dtg mengejut..uhuhu

mek na, tula pengorbanan seorang ibu..:-)

Redbloodsnow said...

ZIE ARI² HADAPI MASALAH TUH TAW KAK ENA. RASE CAM X NAKKKK JE GI KEJE SBB BDN TERLAMPAU LETIH N TERSGTTTT NK REHAT.

TP APA KAN DAYA...DEMI KERJA, KU GAGAHKAN JUA..CEAAA..HEHE

Intan Inn said...

erm mmg semua akan rasa situasi mcm nie..walaupun penat kenalah layan tetamu dgn senyuman...saya selalu terkena tetamu datang mengejut..nasiblah semua ok..hehehhe penat tue kita ganti esoknya untuk tdo...hehehe

~aSHa~ said...

ehehe pernah ena wei alami gitu...time penat tula ada org dtg..tapi tu la...kita kena sambut dgn baik gak....

mmg anak2 ni menduga iman kita..eheheh..