Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 13 August 2010

HADIAH MALAM JUMAATSalam..


Pagi ni sy nak kongsikan cerita yang boleh djadikan ikhtibar buat kita semua.. Harap sabar membacanya ye! ^______^


Pada suatu malam bertepatan malam Jumaat Salih Al Mazi pergi ke Masjid jamik untuk mengerjakan solat subuh. Kebiasaannya ia berangkat Awal sebelum masuk waktu subuh dan melalui sebuah pekuburan. 


Di situSalih Duduk sekejap sambil membaca apa-apa yang boleh mendatangkanpahala bagi ahli kubur memandangkan waktu subuh masih lama lagi.


Tiba-tiba dia tertidur dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar beramai-ramai dari kubur masing-masing. Mereka duduk dalam kumpulan-kumpulan sambil berbual-bual sesama mereka.


Al Mazy ternampak seorang pemuda ahli kubur memakai baju kotor serta tidak berkumpul dengan ahli-ahli kubur yang lain. Dia duduk seorang diri di tepi kuburnya dengan wajah murung, gelisah kerana sedih.


Tidak berapa lama kemudian datang malaikat membawa beberapa talam yang ditutup dengan saputangan. Seolah-olah seperti cahaya yang gemerlapan. Malaikat mendatangi para ahli kubur dengan membawa talam-talam itu, tiap seorang mengambil satu talam dan dibawanya masuk ke dalam kuburnya. 


Semua ahli kubur mendapat satu talam seorang sehingga tinggallah si pemuda yang kelihatan sedih itu seorang diri tidak mendapat apa-apa. Dengan perasaan yang sedih dan duka dia bangun dan masuk semula ke dalam kuburnya. Tapi sebelum dia masuk Al Mazy yang bermimpi segera menahannya untuk bertanyakan keadaannya.


“Wahai hamba Allah ! Aku lihat engkau terlalu sedih mengapa ?” tanya Salih Al Mazy. “Wahai Salih, adakah engkau lihat talam-talam yang dibawa masuk oleh malaikat sebentar tadi?” tanya pemuda itu. “Ya aku melihatnya. Tapi apa benda di dalam talam-talam itu?” tanya Al Mazy lagi. Si pemuda menerangkan bahwa talam-talam itu berisi hadiah orang-orang yang masih hidup untuk orang-orang yang sudah mati yang terdiri dari pahala sedekah, bacaan ayat-ayat suci Al Quran dan doa. Hadiah-hadiah itu selalunya datang setiap malam Jumaat atau pada hari Jumaat. Si pemuda kemudian menerangkan tentang dirinya dengan panjang lebar.


Katanya dia ada seorang ibu yang masih hidup di alam dunia bahkan telah berkahwin dengan suami baru.Akibatnya dia lupa untuk bersedekah untukanaknya yang sudah meninggal dunia sehingga tidak ada lagi orang yang mengingati si pemuda. Maka sedihlah si pemuda setiap malam dan hari jumaat apabila melihat orang-orang lain menerima hadiah sedangkan dia seorang tidak menerimanya. Al-Mazy sangat kasihan mendengarkan cerita si pemuda. lalu ia bertanya nama dan alamat ibunya ia dapat menyampaikan keadaan anaknya.


Si pemuda menerangkan sifat2 ibunya. Kemudian Al Maizy terjaga. Pada sebelah paginya Al Maizy terus pergi mencari alamat ibu pemuda tersebut. Setelah mencari kesana kemari beliaupun berjumpa ibu si pemuda tersebut lantas menceritakan perihal mimpinya. Ibunya menangis mendengar keterangan Al maizy mengenai nasib anaknya yang merana di alam barzah.


Kemudian ia berkata :”Wahai Salih ! Memang betul dia adalah anakku. Dialah belahan hatiku, dia keluar dari dalam perutku. Dia membesar dengan minum susu dari dadaku dan ribaanku inilah tempat dia berbaring dan tidur ketika kecilnya.”Al Maizy turut sedih melihat keadaan ibu yang meratap dan menangis penuh penyesalan kerna tidak ingat untuk mendoakan anaknya selamaini.


“Kalau begitu saya mohon minta diri dahulu.” kata Al maizy lalu bangun meninggalkan wanita tersebut. Tatkala dia cuba untuk melangkah siibu menahannya agar jangan pulang dahulu.Dia masuk kedalam biliknya lalu keluar dengan membawa wang sebanyak seribu dirham. “Wahai Salih, ambil wang ini dan sedekahkanlah untuk anakku, cahaya mataku. Insya Allah aku tidak akan melupakannya untuk berdoa dan bersedekah untukya selama aku masih hidup.”


Salih Al Maizy mengambil wang itu disedekahkannya kepada fakir miskin sehingga tidak sesenpun dari seribu dirham itu yang tinggal.Dilakukannya semua itu sebagai memenuhi amanah yang diberi kepadanya oleh ibu pemuda tersebut.


Pada suatu malam Jumaat di belakang selepas itu, Al Maizy Berangkat ke masjid jamik untuk solat jamaah. Dalam perjalanan sebagaimana Biasa ia singgah di perkuburan. Di situlah ia terlena sekejap dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar dari kubur masing2. Si pemuda yang dulnya kelihatan sedih seorang diri kini keluar bersama-sama dengan memakai pakaian putih yang cantik serta mukanya kelihatan sangat gumbira.


Pemuda tersebut mendekati Salih Al Maizy se raya berkata : “Wahai tuan Salih, aku ucapkan terima kasih kepadamu. Semoga Allah membalas kebaikanmu itu. ” “Hadiah dari ibuku telah ku terima pada hari jumaat.” katanya lagi. “Eh,
Engkau boleh mengetahui hari Jumaat ?” tanya Al Maizy. “Ya, Tahu.” “Apa tandanya?” “Jika burung-burung di udara berkicau dan berkata “Selamatselamat pada hari yang baik ini, yakni hari Jumaat.” Salih Al Maizy terjaga dari tidurnya.Ia cuba mengingati mimpinya dan merasa gumbira kerana sipemuda telah mendapat rahmat dari Allah disebabkan sedekah dan doa dari ibunya.


(Petikan kisah Wali-Wali Allah (2) terbitan syarikat Nurulhas).


“Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun” (Sabda Rasulullah SAW) Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. "Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.” (Surah Al-Ahzab:71) SUMBER dari SINI


13 Ulasan:

MrS. F!zA said...

mmg mulianya hari jumaat.. pghulu segala hari sampai org yg dah mati terima hadiah pon hari jumaat..

gud info akak.. tq

Nur Hawa Mohd Zin said...

meremang awe bace entri akak ni..sambil dengar nasyid..tq kak...semoga kite tergolong dalam golongan yang beriman..amin

ayah,ummi, farish said...

info yg amat berguna sgt2....tq...sharing is charing....nnt sharing lah info2 camnie..tersentuh rasa hati

eT said...

tazkirah di haru jumaat...bagus3..thanx a lot...

sahromnasrudin said...

salam ziarah..kenal blog ini dr blog mawar berduri...nice blog wz info yg menarik...keep it up :-)..selamat berblogging..jemput ke blog sy..tenkiu

LyNn HaMzAh said...

info yang berguna...tq kerana share info nie...

Fieza79 said...

bagusnya tazkirah pg jumaat ni..tersentuh ati ni...

sLEEping BEauty said...

mmg sgt mulianya hari jumaat ..
thanks ena ...
gud info ..

chugie said...

Thanks ena untuk kisah ni.. sangat bagus sebagai ikhtibar pd kita yang kadang2 lupa dan leka nak sumbangkan doa pada yang dah tiada..

aiDieNa said...

Dah pernah baca kisah nie.. terima kasih kerana kembali mengingatkan.. hubungan yg hidup dan mati terhubung melalui amalan dan doa.. :)

LYaFRINA said...

jumaat penghulu segala hari..
sebab itu,, jk ingin buat sesuatu y baik.. seeloknya di malam jumaat.. krn ada kberkatan d situ ..
takzirah jumaat y amat2 bermakna n bguna utk d hayati

LYaFRINA said...

jumaat penghulu segala hari..
sebab itu,, jk ingin buat sesuatu y baik.. seeloknya di malam jumaat.. krn ada kberkatan d situ ..
takzirah jumaat y amat2 bermakna n bguna utk d hayati

Dilla Ady said...

thanks ena kongsi ilmu nih..

same2 kite manfaatkan dari pengajaran citer ni ye..