Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Sunday, 18 July 2010

Labour Story

Salam.. 

Ini kisah labour story yg dipendekkan (memg pendek) ke dalam bentuk tag ye kawan2.. heheh.. Sebenarnya dah lama dapat tag nie.. tag yg diberi oleh Izan Ishak dan Mama Najlaa  mrmmm.. dah lama kan? huhu.. Sori ye kawan2.. hampir terlupa pasal tag nie sudah sbb lama sangat dok peram.. adeih!! nasib baik la tag nie tak basi.. hihi.. 


Jom kita mulakan dari sekarang: 



a) 3 sakit yg anda takut bila mengandung / nak bersalin

~Morning Sickness sbb sy bukan setakat morning tapi sampai ke waktu tidur.. malah sy melalui keadaan di mana tidak dapat mengawal air liur yg keluar berlebihan sehingga hampir ke 9 bulan, tak tahan dengan bau bawang yg digoreng & air cond (1st baby).
~Ketika doctor nak check bukaan.. huhu.. memg tak suka (malu maaaa)
 ~ sakitnya ketika construction.. Takut utk laluinya tapi kena la lalui juga kalau tak tak normal la namanya kan!.. ;D


b) 3 proses yg anda harap boleh skip time mengandung/ bersalin

~ kalau boleh sy tak nak lagi adanya morning sickness.. huhu
~ Boleh tak kalau tak perlu checkup bulanan? ekekeke. over!
~ tak nak buat CTG &  tak nak check bukaan dengan kerap



C) 3 beza labor story (normal/ induce/ caesar).

~Induce: huhu.. sangat perit dan tak mau laluinya lagi seperti bersalinkan si kakak tapi still normal juga tu.. Alhamdulillah
~Normal: Si adik dilahirkan dalam keadaan semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan.. Alhamdulillah
~Caeser: Belum ada pengalaman dan kalau boleh sy tak mahu melaluinya.. Mudah2an.. Amin!


Jadi..saya nak tau jugalah pengalaman mereka ini:

Perlu ker erk sy kembangkan tag yg dah lama ni? tapi rasanya tak expired kan!, so ambillah buat kawan2 yg nak berkongsi labour story (point aje) kalian.. (^_^)




10 Ulasan:

Izan Ishak said...

ena...mmg kalau mengenangkan dugaan masa peknen rasanya tak nak dah peknen kan. tapi sakit tu semua hilang bila anak yg dikandung dah ada depan mata..

Ena said...

izan,
a'a betul tu.. hihi

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bila ingatkan kembali sakitnyer bersalin..rasanyer cam dh serik dh nk beranak..huhu.. :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

no story..,huhu

rynas said...

huhuhu..kalau bleh semua nak skip..tahu2 ada anak jer..bleh??? hehhe sungguh imaginasi citer kartun..

Dilla Ady said...

emmm...mmg tak bez la ingat time nk bersalin nih...tak suke la..

tp bile pikir balik, dulu mak kite pun camtu gak kan sakitnye..skang baru kite tau camne seksanya nk lahirkan anak nih..

Mama Hanim said...

mmg best kan igt balik pengalaman bersalin..

aiDieNa said...

Biler dah branak ilang sumer sakit bersalin.. tapi biler nak jaga anak.. sakit tu datang balik.. ahahahahaaaa

kella said...

tahniah.. bukan semua wanita mendapat rahmat melahirkan...
ada sesetengahnya masih menunggu rezeki dari Allah itu.. :)

Redbloodsnow said...

ERKSS..TETIBA GERUN LAK NK NGANDUNG..HEHE. TP NAK X NAK KENA GAK LALUI KAN. IF NOT, X COMPLETE SBG SEORG WANITA..CEAAA :p