Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Tuesday, 8 June 2010

"KUCIK ATI"



Semalam sy terjumpa dengan ex-opismate.. skrg dah masuk ke kem lain.. Kawan sy nie datangnya bertiga (tak tanya pong!!).. jom kita bace dialog:


A (kwn lama): Hai ena, lama tak jumpa.. rindunya.. sambil hug hug.. =P

B (kwn si A): Hulur tangan nak salam

Sy: sambut la salam tu kan sambil senyum2.. (^_^)

C (kwn A) : sama juga la.. 

Sy: Pun borak2 la kan maklum la dah lama tak jumpa.. 

B: Umur berapa? dah kawin ker?

Sy: Lom sempat jawab lagi sy jawab si C mencelah camnie pulak

C: Eh! mesti la muda lagi nie.. macam baru lepas SPM jerk! (C dah berumur memg jelas ketara mcm mak2 kita dan kawan sy si A tu pun panggil dengan panggilan kakak)

Sy: Senyum jer.. terus pandang member lame tu sambil angkat kening ala suh dier kasi penjelasan

A: Alahai.. B, ena nie pangkat kakak ngan kau umor dier dah 30 dan C, kak, ena ni dah kawen dah ada anak 2 orang.. 

Pastu sambil gelak2 sy cakap " don't judge a book by it's cover"



Pssttt!!, sebenarnya situasi mcm ni sy dah biasa lalui.. kdg2 memg rasa kelakar tapi kadang sy rasa amat "kucik ati".. huhu.. sob sob sob.. pernah si kakak or anis to org ingat adik sy je.. serious sy memg tak suka tapi sy tak leh salah kan org tu.. huhuhu.. tapi kalo ada en. hubby kat sebelah kalau yg nak tegur tu dorg akan cakap anak ker? hoho.. 


Kalau berdua pulak ngan hubby jer.. org banyak yg ingat kami ni bukan husband & wife.. tapi couple jer.. pernah ada yg ingat kami student lagi.. Huhhhh!!over statement tu tapi memg pernah kena anggap camtu.. tapi en. hubby pulak yg perahsan! =P


TAPI bak kata ayat tadi.. bukan salah mereka (cuma jgn mudah menilai tanpa usul periksa) or sesiapa.. sekadar ingin berkongsi.. setiap manusia baik yang tinggi, rendah, besar, kecil or macm mana pun keadaannya di lahirkan dengan kekurangan & kelebihan yang tersendiri.. Jadi wajib bersyukur kan! (^_^)




18 Ulasan:

SiTi said...

ok laa tu kak..awet muda..meh laa kongsi petua..=)

Qaireen Arina said...

Bertuahnya husband dia...dapat wife comel dan cute walaupun dah anak dua...hehehe, mesti dia bangga..
jeles plak rina dgr...hehhehe
apa petua leh namapk cute dah comel jer...kongsi la? heheheh...

chugie said...

ehehe.. ala, x yah kucik2 ati k ena.. ok pe org ckp camtu. Means ena ni masih muda.. wah.. syoknye lah!

psst: ena ngan saya beza setaun je rupenye.. tp kalau sy x nak panggil kakak takpe kan ena?? dh biasa guna panggilan ena je..

☆ lieya latif ☆ said...

okey lar tu....awet mude gittew!!~~

qaseh said...

betul2...kalo dah awet muda mesti la ramai nak korek rahsia

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

akak mesti nampak awet muda tue..sebab tue orang tue ingat akak lum kawen....

Zaidah said...

mintak petua skit...bleh

Nur Hawa Mohd Zin said...

mak awe pun mcm tu jugak kak...waktu mak awe muda awal 40an sume cakap mak tu kakak awe..skunk ni anak dara dia dah besar bergaya kalah mak dia...so baru dapat beza mak ngan anak...huhuh....sabr je lah...akak muka muda...bersyukur tau..ada org muka dan mcm org tua

Nana said...

kak kalau saya tersangat bangga org ingat mcm abeh spm heheh nampak sgt akk ni meletop lagi tau..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Tak pa akak, maknanya akak ni nampak muda la... Awet muda, tak makan dek usia... kena happy tau... hehe

kakak atas daripada sal pun camtu gak. orangnya kecik je... selalu orang ingat sal ni kakak dia tu adik... huhu.

Pastu siap ada orang dok ngorat lagi. padahal dia dah kawin, ada anak 2... mungkin sebab fizikal dia yang kecil molek je...

~aSHa~ said...

awet muda ni...


actly ada byk teknik perbualan yg boleh kita pelajari...

salah satunya kalo kita terjumpa kawan lama...tapi kita lupa nama dia...

kalo kita tanya nama dia semula..sure kawan kita akan kata..'amboi nama aku pun ko lupa'

jadi bagi mengelak situasi begitu..kita try borak borak....lepas tu pandai la kelok sana sini skit...tak lama tu kita leh tahu nama dia

ita cutevirus said...

ita lagi suke kalo orang cakap ita mude...

Fieza79 said...

lg suke la owg ckp muda kan??
kita pon owg sll ckp gitu la Ena...rasa cam tak muda mana pon hukk!
kongsi2 rasia awet muda...heheh

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kita mengalami situasi yg samalah Ena..Lily pon dh 30..tp kekdng org sangka baru belasan tahun..teruk kan..Klu jln ngan hubby diorg sangka bukan laki bini tp couple..Kekdng x suke gak org anggap cam tuh kan..klu ktorg jln sambil dukung Qis..org sekeliling pandang cam pelik jer..huhu..

mrs.ecam said...

eh xpela...awet muda ape kn....hiks2...yg ade org bangga klu ank sndri org sngke adk yg bongsu....hihihihiih

umialya said...

ena...
kasi le petua!!!!

LYaFRINA said...

WAAAA.. BESTNYER.. ADA PETUA X NK NMPK REMAJA SELALU.. HEHHEHEHE..
ENA NI MSTI... JENIS KECIK MOLEK.. TU Y NMPK CUTE TU... OLOOO,, NMPAKNYA..LYA KNA PGIL K.ENA LA NI.. LYA BRU 25.. TP... DH NMPAK TUA KN???

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

huhuhuhu watpa nak kecik hati! tu rejeki namanya! tak semua org nampak jauh lebih muda dr usia sebenar..


kan best kalo fiza pon cam akak..hehehe..

ni tak senyum je terus nmpak bgkak tang mata!!!uwaaaaaaaa... sadis tol! hehe