Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 13 May 2010

Wahhhh!! Cantekk Kamu Sekarang!! Pandai Pakai Make Up!!



Salam..

Heheheh.. tajuk tu semacam jek kan!.. =P

Saje je la nak lari dari tajuk biasa2.. asyik merapu+membebel jekk tiap hari (same gak n3 nie pun). So, kali nie saje la nak share pendapat kawan2 pasal Make Up pulak!..  Yerla.. Nama nye pompuan tak banyak sikit pun mesti amik tau juge kan!.. 

Kawan2, cemane? Ari2 make up ker ek?

Bg sy la kan.. make up nie tak perlu la beria2 sangat.. cukup la pakai yg basic tu je.. Tak de la Nampak mcm pucat lesi je kan!..  sbb? Ye! Sy pun just tepek sunblock, compact powder, lipstick sikit.. haa.. tu je la.. kalo mcm lebih mase waktu pg or terajin sikit leh la tepek blusher + eye shadow.. tp kan lately sy suke gak la tepek eye liner+eye shadow.. hehehhe.. tp pakai sikit jekkk!!

Mcm maner sy leh terjebak ngan mende2 nie erk? Ehehhe.. Mase 2 tahun lepas kalau tak silap la.. ada la pegawai aka kawan opis yg agak rapat ngan sy nie.. selalu sangat tegur kate muke sy nie pucat!.. So, sy pun tanye la.. pucat sgt ker? Sy kan dah tepek lipstik! Ok la bg sy.. eheheh.. perasan la kan!.. Kawan sy tu pun mula start berkhutbah.. bla bla bla… malas la nak tulis.. rasenye kawan2 pun leh paham . Mesti pernah ada pengalaman cam nie kan! kalau tak kawan yg tegur ngan kawan, mungin husband or mak ke kan penah tegur pasal muke yg tak semenggah jekk kate depe..

Bile dah kene tegur tu.. dulu sy memg wat dekkkkk je.. masuk kanan kuar tinger kiri.. hoho.. Tapi lepas dah kene tegur ngan kawan opis tu terus sy pun mcm nak kene buat sesuatu la kan.. terus beli tapi jenama murah je la.. Avon!.. So,belajar la sy ngan dier camner nak apply make up kat muke ku yg suci murni nie.. wekekekeke.. Sila muntah ye kawan2! Heheh

Memula tu memg rase sangattttt malu.. pas make up tu tak berani nak angkat muke.. tundukkk jek.. tapi bile dah biasa sikit baru la nak angkat muke ngadap org.. Bukan apa rase muke tu sangat buruk bile dah tepek blusher bagai tu.. walaupun sikit jekk.. kdg tak Nampak pun yg ada pakai blusher.. wahahaha.. Perasan je lebeyyy

So, skrg nie sy dah biase sikit la.. tp tak expert pun.. ye la.. tepek yg simple2 je kan.. tu pun kalo rajin & ado cukup  mase la.. kalo tak.. same gak.. lipstik kejap je ada kat lip nie.. bile p bekpes dah ilang dah.. pastu tak tambah dahhh.. so, back to natural face la.. heheh..
 
So, kawan2 Cemane? 
^_^

23 Ulasan:

Ietams said...

saya pun ketegori malas nak beriya-iya tepek makeup.. sebab pikir tak cukup masa bila nak solat..
pakai basic2 je udah..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

skrang dah rajin skit dah mekap..dulu masa awal2 pregnant dulu..pakai bedak pun tanak..tapi sebelum preggy memang suka mekap pun..heheheheh...pakai plastik kat muka tepek banyak2..hahehhehe

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

huhu fiza pon tak pndai make up kak.. kdg tu duk pk, betoi ka cara aku pakai eyeshadow ni.. hehehe..
lipstick lg la tak pkai.. huhu..

ok la tu akak make up jgk!lg tmbh seri!

~ Lady ell ~ said...

tak perlu nak mekap beriya2..lainlh kalo nk gi kenduri kawen..lite2 je udah ler..

chugie said...

hehe.. sy hanya makeup time nak g kenduri je.. g keje jarang nk make up2..

Ummi Hanie said...

salam kenalan...

heee..sy x kerja so mmg x amik port sgt bab2 mekap ni . sebenonye mmg xbiase n xperlu kot? :p

sLEEping BEauty said...

sy mesti make up pegi keje..
mmg ler tak pyh beria2 .. tp at least tak nmpk pucat sgt kan..

Ena ,knp tak tepek picca ...
nk tgk gak ena makeup ... mesti sgt santek :)

shila ariff said...

hah...sama le kita...basic make up je...yg lebih2 tu time ada formal function, or kalo ada terlebih masa..huhuu...

iz-AnN عبداللطيف said...

mana gambar ena mekap ni...nak nengok...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily suke make up yg simple2 jer..kkdng ada gaklah nk guna tebal2 gak..tp hubby selalu tegur.. :)

Uda said...

uda suka makeup yg simple.. cepat nak siap dan mudah nak cuci nanti..

Siti said...

siti makeup bila rajin..tapi selalunya mmg mls la..hehehe

ita cutevirus said...

ita pon tak brape suke mekap..
just pakai eyeliner & brow definer from avon jer... lipstik?? ita tak brape suke pakai... sebabnyer raser mulut berat sgt kalo pakai lipstik... ade tak lipstik yang ringan?? produk ape ek??

Ain said...

ain tak pernah make up....

kalau rajin pakai jugak lipstik, tu pun mmg jarang sesangat....

kakyong said...

masa kerja dulu biasa pakai 2-way cake jer.. senang nak cuci..

dah dok rumah ni, pakai pelembap jer.. lipstik seme dah abis tereban.. dah 2 tahun lebih tak calit make up rasa muka lebih bersih, lebih selesa mcm ni kot..

jerawat pun xde...

rATu kEBaYA said...

selalu makeup.. mmg awal pegi keje pun... so ada lebih sikit masa mesti touch up.. tapi lepas solat zohor dah mula pucat.. hehehe.. malas nak touch up dah

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sama la ngan sal...

Selalu pakai cream + bedak tabur + lip gloss. Sal lebih suka pakai bedak tabur dari compact... hehe

mamalieyna said...

sama la eina ngn ena..hehe..

pepagi beriya la jugak, pakai lipstik, berbedak, ber'eye liner' sikit..bila dh makan, lipstik ilang..dh suram balik..bukan nk tempek balik pun..huhu..

Nana said...

klw saya g keje pakai bedak, blusher & lipstik je
mmg xbawa bedak or apa2 brg makeup g keje
makeup time g kenduri kawen, dinner tu je la heheh malas nk membelek muka la

QuEeN Of 2 Heroes said...

bila terasa mood rajin tu ade...baru la sy make up.. :p

~Siti Hajar~ said...

sy ni makeup tu wajib, beg makeup tu sntiasa d usung sana sini...hehehe

Dokter faRyn said...

saya mula mekap bila dapat set estee lauder daripada hubby untuk hantaran kahwin. rugi kalau tak pakai. hehehehhe :) tapi mekap pun bila nak ke majlis-majlis formal, kenduri kahwin dekat dewan, ataupun masa nak pergi 'bercinta' dengan hubby :))

hehehhe.

Redbloodsnow said...

alaaa..nampak x snap pic kak enaaa...geget kanggg. nak gak tgk taw..hehe