Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Saturday, 1 May 2010

Guruh Berdentam Dentum.. Air Tempayan Jangan DiCurahkan


Apsal tajuk tu mcm tu ekk? hehehe.. Mrmm.. tadi.. bunyi guruh berdentam dentum.. kilat pun sabung menyabung. Sy yg terlelap di depan tv terus terbangun sbb teringat kan kain dijemuran.. Angin pun bertiup dengan agak kencang.. Suasana pun seakan gelap ibarat dah 7.00 malam.. Pd hal jam baru menunjukkan pukul 5.30ptg..


Cecepat angkat kain dan masuk umah.. So, dalam kepala dah budget ari akan hujan selepas terase bahang panas terik mentari sejak awal pagi.. Lg pun memg sekarang selalu ujan disebelah petang kan!.. Tapi sehingga n3 ni hujan masih belum turun dan cuaca seakan kembali cerah.. tp tidak la cerah seperti waktu di tengahari. ^_^


Maknenyer.. betul la kate pepatah tu kan!.. Walaupun dah gelap, cuaca tiba2 mendung & menandakan ujan nak turun.. sebenarnye belum tentu ia akan turun kan!.. sbb DIA yg menentukan segalanya. Tapi tu menunjukkan dah warning la kan!.. so, jangan la tunggu dah turun baru nak p angkat kain.. kalau sempat angkat ok la.. tp kalau tak sempat cemana? tak ke haru nak tunggu ari esok pulak.. sedangkan esok dah ade agenda lain.. hoho..


K la.. sy dah start membebel ni.. Mood datang tetibe kerana cuaca yg baru saje bertukar.. heheh.. bagus juge.. kalau tak.. mesti dok la kat n3 yg tadi.. tu pun auto publish.. huhu..


NOTE: Kalau dah buang awal2 air tu tak ke rugi sbb hujan tak jadi pun nak turun.. Dah membazir.. Tp zaman skrg nie (kat bandar) ada lagi ke org tadah air gune tempayan ek?

9 Ulasan:

Adlina Husaini said...

tu la mencari juga umah sapa2 ada tempayan, mesti kena buh ubat jentik2 selalu hihih

Nur Hawa Mohd Zin said...

umah tak da tempayan..heheh..
tp td mmg korbankan tdo sebab baju sidai kat ampayan..so takot hjn turun tak sedar..huhu

syahira ariff said...

jangan main hujan kat luar
nie musim sekejap hujan sekejap panas
nanti sis comel demam
lalalalalala~
=]

mamalieyna said...

kt kampung pun belum tentu ada lg tempayan kan..apatah lg kt bandor ni..tp kg eina still ada tempayan buat simpan garam..banyak oo..seguni sekali beli..mmg takde la kehabisan stok garam! hehe..

mmg kuat giler guruh/angin kan, eina td kt umah baru tgkt 14..hoho..takut jer dengar deruan angin, mcm ribut taufan! :p

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kat sini cuaca elok 1 hari nih..
Umah mak Lily kat KG masih guna tempayan utk stok air koz kat sana selalu jer mati air.. :)

~~~ kay ~~~ said...

salam dan selamat berhujung minggu..
thanks masih ingat kat akak & sudi singgah kat blog akak.
have a lovely day!
(^_^)

MAMASYAZA said...

kat umah akak ada lagik tempayan, tp tempayan kecik ajelah. en. abah tadah air hujan buat siram pokoknye

Nur Hawa Mohd Zin said...

tbe2 teringt plak..kat umah ada tmpayan gak tp dah wat perhiasan..heh

Me said...

skang tempayan jadi salah satu perhisana.. terutama lendskap taman kannn.. tapi mmg best la air tempayan kan sejukkk