Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 27 May 2010

Ala.. Main Color2 Jer!!


Heheh.. 

Tetibe terjumpa gambo nie pulak.. Ntahh apa larrr si kakak tu tengah angan kan! huhu.. cam best jer angan2 tu..

Si kakak nie, masuk arini dah ari ke-4 la.. Pekse (exam).. Hoho.. dulu zaman kite budak2 umor mcm nie tak tau pun peksa tu apa.. Zaman skrg nie semua dah advance.. 

Jom bace dialog kat bawah nie:

Situasi pertama:

Ummi: kakak, esok (isnin lepas) kakak ada exam kan!.. 

Kakak: A' ah!!.. cikgu kate ada pekse!

Ummi: Kakak tau tak pekse tu apa?

Kakak: Pekse tu main color kertas, tulis2 kat kertas, lepas tu cikgu bg markah

Ummi: owh.. paham rupenyer.. (boleh la kan) Abis tu, kakak dah tahu ke nak jawab apa?

Kakak: Ala.. mrmmmm.. muke mcm kat lam gambo kat atas tu..  tut tut tuuuuttt!!

Ummi: So, sy pun ajak la si kakak nie ulangkaji (sikit2 je pun)

Kakak: Ok.. anis dah tahu dah nak jwab pekse tu.. sambil wat muke ala2 kompiden gituw..


Situasi kedua: pd hari Isnin dah balik kije


Ummi: Mcm mane kakak? dah jawab pekse? senang tak? 

Kakak: Ala... senang je ummi.. Main color je kertas tu (Bahasa Arab)

Ummi: hah? color2 jer? mrmmm.. terus sy pun.. angguk jer.. tapi blur sikit sbb color2 jer!! (pastu dlm hati duk kate yerla keciklagi takkan nak jawab soklan mcm dah sekolah rendah kan!.. heheh)

So, mcm tu la jawapan si kakak setiap hari.. Mrmm.. sy pun tak tahu apa sebenarnye si kakak tu jawab dan soklan pekse tu mcm mana agaknyer.. Kene tunggu lame lagi la sbb sampai minggu depan baru abis.



NOTE: AUTO PUBLISH

18 Ulasan:

it's all about glamhijab and shawl said...

cantikla pic tu..cute sangat..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

cantikla gambo ni...nice sangat

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hahahaah agaknya soklan tue memang kena color kot untuk menjawabnya...
comey la kak gambar si anis tue..sweet sangat...

LYaFRINA said...

comey j kakak buat muka g2.. sweet...

**ena.. kalo nak tau kakak tu pekse mde..lps dpt result tu tgk la.. exam pe y colour2x tu.. heheheh.. pahtu..lya pon nk tau gak.. apa exam colour2x tu... publish ye..

Adlina Husaini said...

hehe gitew la kanak2 kan..kekadang kita kena tafsir elok2 apa yg dia cakap

mrs.ecam said...

kui3 ok la tut...maknenyer die bleh jwb la tu kn...hihihihihi

SyidaMislan said...

kiut sgt mcm mama dia, kan?

mamalieyna said...

ala kiut la kakak! ^_^

herm..pengalaman pertama anak bersekolah eh, tadika lagi kan..kaler2 jerla tu kot, takkan jawab cam budak sekolah rendah kot..=P

aiDieNa said...

Anis mmg comey.. macam emaknyer jugak.. hehehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kiutnyer c kakak nih.. :)

Izan Ishak said...

ena...
iyerlah tu agaknya kakak mainkaler2 je peksa dia. lagipun baru 5 tahun kn.
**haah..nanti kalau dah dapat result publish ye ena!

kakpah said...

kiut la anak ko ena. Pinjam boleh tak hehe..

Kaseh NazLieza said...

so cute...xsabar rasanyer nk tgu ank dara lieza pulak beso kak..

Mama Hanim said...

mmg cute la si kakak nih..comel2..

♥♥syahadah♥♥ said...

oklah tu colouring ..klu dikatakan main conteng-conteng...macam mana pulak

MAMASYAZA said...

bebudak memang camtu, sama cam siratu, bila tanya pasal exam, confident jwb, semua soklan akak jawab, mesti dpt 100% punye...mmg confident

rynas said...

peksa b. Arab ada kaler-kaler ker??
nnati dah dapat result bg tau apa yg kaler2 tu

Nida said...

Nilah yang kak Nida tak setuju mengenai sistem pendidikan di Malaysia.. budak2 seawal usia 5 tahun dah diajar exam oriented.. kasihan melihat zaman kana2 mereka yang dipenuhi dengan sogokan akademik sahaja.. hilang nikmat untuk bermain dan bersosial. Akak bukan nak bandingkan sistem barat, tetapi itulah hakikatnya... mereka mengajar kanak2 mengikut usia dan zaman mereka... tiada istilah exam oriented.. mereka dinilai sepanjang tahun dan tiada masa yang khas untuk diuji...wallahualam