Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 7 April 2010

Tips Mengawal & Menangani Perasaan Marah


Sy ada terbace 1 artikel berkenaan cara mengawal amarah nie..

caranya:
  1. beristigfar
  2. kalau berdiri hendaklah duduk
  3. minum air
  4. jangan mengadap wajah org yg kiter marah (toleh ketempat lain)
  5. Ambil air sembahyang dan solat 
  6. Mengaji
  7. Jangan mengadu pd kawan2 kerana dikhuatiri akan disampaikan melainkan dia memg kawan yg boleh dipercayai.
* Ada lagi tapi sy dah lupe nak copy, sy ada ingat kat bawah nie.. 
  • Mengadu pd Allah dengan cara sentiasa bercakap2 dengan Allah. Contohnya: 
  1. " Ya Allah.. aku sangat sakit hati dengan polan si polan nie Ya Allah.. Kenapa la dia suka berbuat begini ya Allah.. Kau bukanlah pintu hatinya ya Allah.. utk dia sedar yg dia telah menyakitkan hati aku ya Allah".
  2.  " Ya Allah.. kenapalah anak aku nie tak nak dengar cakap nie Ya Allah.. nie contoh la.. Maknenye kite mengadu & berckap dengan Allah" Sambil tu.. sentiasa berdoa pd Nya..
  • Ini pula antara cara bile isteri/suami mula marah dan suami/isteri hendaklah:
  1. Memeluk Isteri/Suaminya dari belakang & kucuplah ubun2 kepalanya (Camner nak buat sy tak cukup tinggi nie.. huhu) sambil tu bacelah surah (surah Taha) & tiuplah ke ubun2nya
  2. Kalau isteri/suami meronta peluk dengan erat dan ucaplah kata2 maaf dengan lembut ketelinganya sekiranye anda punca isteri/suami anda marah.. 
  3. Sekiranya masih tidak berjaya.. Biarkan isteri/suami anda seketika, jangan bersuara apa2 dan bg ruang pdnya untuk bertenang.. Mungkin dia terlalu tertekan & tidak mahu sebarang pujukan (nie menunjukkan isteri/suami anda benar2 marah kepada anda!)
  4. Hadiahkan isteri anda bunga atau apa2 kesukaannya( kalo time tu ade duit & senang nak kuar boleh la kan)
  5. Berikan dia kad tanda anda memohon maaf & luahkan kenapa anda berbuat begitu & jangan ulangi kesilapan yg sama. Yerla kan..dah minta maaf jgn la buat lagi kan.. 
  6. Bawalah pasangan anda keluar makan2 or shopping.. tanpa anak2 (mcm best jekk tp susah sikit la yg nie mane nak letak anak2 kan!.. huhu..)
  7. Banyak lagi tips nyer tp sy dah terlupe sy bace kat maner.. huhu..
 
Amat berguna la tips nie pd sy  ^_^

Selamat Mencube!!..

Note: Bg yg ada Masalah mcm nie la.. Yg tak ada tu.. boleh la berkongsi tips selain kat atas tu yeh!

16 Ulasan:

chugie said...

ehehe.. tips yg sangat2 berguna ni na..

part yang mengadu dengan Allah tu, saya pun penah buat jugak.. memang lepas tu cam rasa release sket..

Siti said...

terima kasih la ena tuk tips yg ebrnas tu..akan siti cuba bila papa marah yer...hahaha..
tapi papa jarang marah2...

mamalieyna said...

bagus2x..kasi tips pulak lagi..hehe..

MAMASYAZA said...

tq so much atas info yg berguna camni. sama cam akak, kalo rasa jiwa tak tenang, tempat yg paling baik utk mengadu adalah pada yg maha pencipta..insyaallah..akan tenang diri ini

zue @ annaleeya said...

baru citer pasal marah td... ena bg tips plak??? bagus2... info berguna nih...

Ena said...

Chugie..

saje nak share.. tak mau la kongsi sorang2..

Ena said...

Siti,

kasi jgn x kasi..heheh..

Ena said...

Mamalieyna..

itu yg dikatakan bersambung tu eina..

Ena said...

MamaSyaza,

betul kan mamasyaza.. :)

Ena said...

kak zue,

heheh.. tu yg maksud ayat last n3 last tu kak..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

bagus2 sharing is caring..selalu mrah2 ni kalo tensi..huhu.. kalo penat ngntuk pon nk mrh gak..iskh2x.. teruk kan..huhu

Atan Athen said...

tips ni sgt berguna ni....dpt gak kawal marah yg membuak2 ni

aiDieNa said...

Naa.. dari siang tadi nak tgk entry Ena tapi tak dapat view... kat opis mmg totally out lar.. dpt tgk biru2 jer.. nie kat umah baru leh bacer..

Tips yang menarik... boleh ler amik biler ngah marah...

Uda said...

mekasih Ena.. bagus tip ni.. yer laa hidup berumahtangga mesti ada pasang surut..

soffya cik bulan said...

huhu..bilalah nk ada suami ni..boleh peluk minta maaf mcm tu..hohoho

just kiddding T_T


akak, thnks eh rajin komen2 entry...:)

Nida said...

Kak Nida ni kalau terlalu marah mesti airmata pun keluar sama.. tapi akak ni cepat sejuk tau...:)