Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 21 April 2010

Si Irfan Pulak!!

Tak per la.. kiter lupa kan kisah tadi.. biase la kan emo sikit.. tp skrg dah ok dahhh.. Thanks buat semua kawan2 yg dah leave comment tu ye!.. sangat2 hargai ^_^

Yerla.. mase marah memg kite rase semua tak kene.. fikiran pun mcm tak betul jer.. Tp skrg dah ok balik dahh..heheh..


********************************************

Kali ni kisah si adik pulak.. hehehe.. macam2 kan sy nie.. hoho.. tak pe la.. blog nie kan lebih kepada family, kalau tak cerita kisah anak2 sendiri.. takkan nak cerita kisah anak orang lain pulak kan!.. heheh..


Sy ada bawak si irfan p check up(nak amik injection umor 18 bulan ke 24) last week, ari yg same dengan si kakak check up.. lepas check up kakak, sy p amik adik sbb adik check tempat berlainan dengan si kakak.. 


Sebelum nie, 2 last week dah bawak da.. sekali biler pergi tak boleh check up pulak.. sbb tetibe doc kate si irfan demam sikit (37 camtu) so, kate doc tak leh check up la.. Itu yg last week p lg sekali. Tapi kali ni pun same juge.. memg minggu sebelum tu si irfan ade batuk2.. tp last week cam dah ok jerk.. rupenyer2.. tetibe sampai kat sane.. batuk nye datang sekali dengan kahak.. dan kate doktor, banyak juge la kahaknyer.. so, tak leh  check up juge.. hoho.. 


Yg paling buat sy terkejut tu biler dok kater si irfan kene amik nebulizer pulak.. mrmm.. kes si kakak dah p kat si adik pulak.. last dier amik neb mase warded kat Pantai Hospital bulan 2 aritu.. kali nie kene amik lg.. Ingat kan bg ubat jer cukup la.. rupenyer doc kate.. kahak dier dah penuh.. 


Sy tanye la doc tu.. naper kahak tu boleh datang banyak secara tibe2 sedangkan kat umah dier dah tak batuk2 lagi.. selesema pun tak de.. Doc cume jawab camni. "Dier kate mungkin pemakanan si irfan pulak.". Sy memg selalu tanye kat pengasuh apa yg dier makan setiap hari kan!.. ok je menu2 tu. tak der yg sejuk2 pun.. Tapi tu la.. org kate kalau nak kene.. mcm mane pun kene juga.. Macam2 hal kan nak besar kan anak nie.. Tp sy redha.. cume just ingin berkongsi.. hehe


So, amik la neb tu (picture x amik pun).. tp irfan tak macam si kakak sbb kalo amik neb tu dier menangis2 tak nak.. kalo si kakak mase 1st time or 2nd time dier cool je.. org kate ikut jer la.. tp tak pd si adik.. huhu.. dier takut kot dengar bunyi mesin & gas yg kuar dr alat tu kan!.. apa nntahhh name alat tu.. Kejap jer pon.. pastu doc kasi ubat yg sewaktu dengannya.. Suh amik lam mase seminggu.. Kate doc, kalau dah ok cepat2 jumpe dier balik utk amik injection 18 month tu.. 


Masalahnye.. si irfan nie makin berlarutan pulak kahak dier.. pg tadi dlm kul 5.30, lepas minum susu terus menyembur kuar susu (muntah)... sbb? kahak lagi.. mrmm.. ntahhh la.. pening paler ummi ngan abah sbb ubat dah nak abis.. tak juge baik2..  nampak gayenyer lambat lg la p check up tu..


Setiap pg ummi kasi dua beradik tu makan madu, susu pun dah campur ngan habbatus sauda.. same juge.. sblm tido pun dah sapu vicks.. kipas pun on speed 1 je.. demi anak2 kami rela berpanas.. 


Walaubagaimanapun, si irfan mahupun si kakak tetap aktif mcm budak2 lain juge..  Cume sy kalau boleh sgt tidak mahu si irfan kene asthma mcm kakak dier.. cukup la si kakak sorang.


Note: N3 nie mcm berulang jer kan!.. tp tu la.. sy tetap nak kongsi kat sini.. Ada ker cara2 nak kurangkan or keluarkan kahak ye selain dr sedut or amik ned? Ada yg suruh kami gune jari & korek sampai la termuntah, tapi mcm kesian pulak nak buat mcm tu.. huhu


23 Ulasan:

Adlina Husaini said...

alahan siannya irfan..takut ngan neb..sama la aisy pun takut..bila terpasang je menda alah tu, takletak kt muka lagi pun..terus meraung tak hengat..

harap sgt kalau sesiapa yang ada petua leh kita sama2 cuba cuma petua korek bg muntah tu..sian pulak nak buat kan..

~Siti Hajar~ said...

lor..irfan plk..cianyer budak2 kalu sakit..

ish! akak jgn ikut petua korek tu la, kesian budak2 tu, nti tkena kuku ke luka kena plk jangkitan kuman..haish..jgn la kak ena..

dulu anak sy p sedut trs baik je, cuma ambik masa sikit la.

~Siti Hajar~ said...

lor..irfan plk..cianyer budak2 kalu sakit..

ish! akak jgn ikut petua korek tu la, kesian budak2 tu, nti tkena kuku ke luka kena plk jangkitan kuman..haish..jgn la kak ena..

dulu anak sy p sedut trs baik je, cuma ambik masa sikit la.

Ain said...

siannya kat anak2 ena....

ain takde pengalaman dalam kes macam nie....

tapi masa sarah kecik dulu, ain bagi dia madu....

membantu la jugak untuk cairkan kahak...

aiDieNa said...

Alahaiii.. kesiannyer.. harap² Irfan tak kena asthma cam Anis.. aper eak petua utk budak Asthma.. nanti kita cari.. kalau dapat kita paste kat blog k.. ;) memang bukan senang nak jaga anak sakit... sabar yer Na..

IrFaN CoMeL said...

alololo...ciannyer irfan.
sy tak tau petua2 sbb takde pengalaman.
nnti sy cuba2 tnyakan.klu ada,sy bgtau..
susah ati btol kan klu anak2 sakit ni.sabar yer kak ena...

Siti said...

alahai ena, sekarang ni ramai yg kena ambik nebulizer yer....huhu...mcm2 sakit ada sekarang ni..

moga irfan cepat sembuh.

mamaaerish : said...

pengalaman eb... amik ned paling mujarab... kalo x... hu3....

mamalieyna said...

siannye irfan..kita takde pengalaman, taktau la kekdah camna nk buat eh..huhu..apa2pun harapnya irfan makin ok ye!

chugie said...

alahai, sian irfan.. ank sy fatin pun kene batuk ngn selsema lama ena.. dh 3 minggu, skang ni baru ok. tu pn masih ade lg dengar bunyi batuk die bila malam, cuma x seteruk sebelum ni..

risau lah tengok anak yg x baik2 sakitnye ni..ubat dh bergelen abis!

Dee said...

xde pengalaman lah sis..tp kesianlah kalau sampai nk jolok tekakkan..dee pun x sanggup..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai Siannyer..
C adik lg yg kena..
Mcm2 sakit skrg ni..
Tp klu nk jolok guna
jari tu..cam kesian plak..

Moga Irfan cepat sembuh yer!!

☆ lieya latif ☆ said...

alahai sian irfan....harap cepat laa sembuh....mmg patut pun amik neb tu ena...kalo dibiarkan boleh ke paru2 nanti....ade plak masalah lain nanti....harap irfan cepat sembuh

zue @ annaleeya said...

alahai... pas sorg sorg.. sib baik ena 2 org anak jerk... klu 10 mau kurus kering ena kan??? huhu...

akak pon anak2 klu batuk kahak klu susah baik akak bg madu pastu perah limau nipis sket... stakat akak wat nih, okla...

Nana said...

kesian tau tgk budak2 klw kena asthma.kdg tu banyak menda kita tak sedar pun bole jadi puncanya

habuk terutamanya kita tak nampak kan?macam habuk2 kt bantal (nak2 bantal jenis kekabu tu), habuk kat tilam, karpet

kt umah mmg karpet saya xpakai sebab takut habuk kan ada ank kecik xsesuai pakai karpet

Ena said...

Adlina,

tu la.. mcm tak sampai hati uplak nak buat mcm tu.. huhu.. Thanks ye!

Siti Hajar,

tu la pasalnyerr.. tak tergamak kan.. thanks ye..


Ain,

tu la.. madu hari2 dah bg makan.. dah berbotol2 la dah makan..


Aidiena,
tu la kak.. ena pun dah jenuh dah carikk.. tp kebanayakkanya semua ena dah buat.. tp same gak.. kesian sbb si irfan tu baru je nak naik badan balik.. huhu

Ena said...

Siti,
tak pe la.. hehe.. nway, thanks ye.. :)

Mamaearish,
tu la, masalah nye neb tu pulak irfan tak mau dier nanges cam org kene pukul je ganyenyer.. tak suke bebenor..

Mamalieyna,
tak pe la eina, thanks ye.. :)

Chugie,

tu la.. nway thanks ye.. :)

Ena said...

Irfan Comel,
thanks ye.. :)

Dee,
thanks.. :)

Lily,

tu la.. lepas sorang.. sorang pulak.. huhu..
Thanks ye.. :)

Ena said...

Lieya,

tu la.. thanks ye lieya

Kak Zue,

tu la kan.. kalo 10 camner la agaknyer.. bezanya jaga anak zaman sekarang kan!.. yerla cuaca zamzan dulu tak tercemar sgt. Bersih je udara.. tp udara skrg.. huhu..
Thanks ye kak..

Nana,

tu la.. dah lamer rumah tu tak bercarpet.. umah pengasuh dorg pun dah lame dah bukak.. habuk tu mungkin la sbb mende yg tinggi2 tak nampak tu kan.. kalo yg bawah2 nie ok la.. bersapu & bermoop..
thanks ye nana.. :)

Naura's Villa said...

camner bleh ada kahak?tak tahan ngan habuk kut..cian dia..

SiTi said...

kESiAn PlAk TgK bDAk2 KeCik SaKiT KAn...SiTi x dER pEtUa PaSAl Tu lAa KaK..

yAnG pAsaL KOrEk dGN JaRi Tu XyA LaA BUaT kAk...KItA Ni BuKANyA PaKAR..tAkUt NntI tErsaLaH yg dI KoREK..lAiN pULaK JaDi nYa..

ita cutevirus said...

ena,
pe kate tukar kan susu si irfan tu... kekadang, susu jugak memainkan peranan penting... ade sstgh budak tak tahan ngan susu yg ada laktose... laktose tu yg membuatkan kahak tu banyak....

cam iyyad jugek la... minum susu lembu tak jalan... tuka je ngan susu soya, alhamdulillah kurang da die nyer kahak... tp, mak & ayahnye la botak pale nak beli susu soya tu... takpe, demi kesihatan anak²....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

lorrr sian irfan plak kena..tabah k kak..insya-allah irfan sembuh nanti..amin..