Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 2 April 2010

Rase2 nye dolu sy kawen sbb apa ye? Mrm....

 Salam Jumaat..


Pepagi nie sy nak mulakan dengan n3 yg nie la.. bukan apa amik berkat ari jumaat.. hehehe.. Tp x der la citer apa sangat pun.. just nak share topik kat bawah tu haaa... Walaupun kiter kebanyakkanya telah berkahwin.. harap n3 nie membantu adik, abang, kakak di alam blogger yg masih belum mendirikan rumah tangga agar memahami (dah kawen kawen cam sy pun elok juge fahami maner tahu kot2 dah terlupe)...dot.dot.dot...

SEBAB BERKAHWIN.....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan? cuba kita lihat...dan manakah pilihan kita???

 
  ~ Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan. Atau rajin hadir di SEX party. 

 
~ Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bangkrup.
 
~ Jika hakikat pernikahan adalah kerana BEAUTY/BODY, pasangan bakal lari jika rambut beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut.

 
~ Jika hakikat pernikahan adalah kerana ANAK, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika buah hati (anak) tidak hadir.

 
~ Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.

 
~ Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagipula manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI.

 
~ Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika
pasangan mendurhakai ALLAH.

 
* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim Muslimat yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.


Petikan ini diambil drp email.. dah lamer dok peram lam draf sebenarnyer.. Memg ada ramai juge blogger yg telah publish pasal nie.. x pe la.. sy just remind ajer!! ^_^ 

10 Ulasan:

ita cutevirus said...

ena,
thanks 4 reminding... satu renungan yg bagus utk direnungkan di pagi jumaat ini...

mamalieyna said...

renung2kan dan selamat beramal! ^_^...

salam hari jumaat!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

thanks for the info akak..ye lah kita nie manusia kadang2 mudah lupa kan...ingat mengingati tue baik...

Siti said...

huhu..siti pun dulu kawen sebab siti cintakan papa.

thanks sbab sudi share yer ENa.

Ena said...

Ita,

tempoh perkahwinan yg panjang tidak mengukur kebahagian kan!.. yg penting kite faham maksud sesebuah perkahwinan tu.. InsyaAllah.. walaupun kdg2 dtg ombak yg bergelora menghempas ke pantai.. huhuhu..

Ena said...

Mamalieyna..

^_^

Ena said...

YUsnieda,

betul ida, kiter nie manusia biase yg selalu lupa & alpa..

Ena said...

Siti,

same la ngan ena pun.. yerla darah muda kan time tu.. tp biler dahhh lame kawan kiter tetap mencari yg boleh bimbing kiter kan!..

baincardin said...

*al-Fatihah utk arwah Din Beramboi...

Ena said...

Bain,

Ye.. Al-fatihah buat nya.. :)