Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 21 April 2010

Pagi Yang Gelap

Salam..

Apsal tajuk n3 nie camtu ekk? huhu.. 

Meh la sy cerita sat.. Arini buat urusan mcm biasa la.. dari rumah sampai la ke opis same jer.. Tapi bile dah sampai opis.. cam biasa la on kan pc kan!.. Pastu, teringat lak kat handphone tak on lagi sbb ter off sendiri yer la dah low battery kan!Dah charge dah malam tadi..  Sekali tu biler dah on, masuk la beberapa msg.. so, bace la kan.. salah 1 tu... dari Cikgu sekolah Pasti si kakak. katenyer "Salam.. puan, esok pagi sy tidak dapat mengambil anak puan kerana ada urusan di sekolah agama, time balik sy hantar macam biasa". lebih kurang pukul 8.30pm msg tu dier hantar.


Terus sy terkedu.. mcm2 rase ada.. setiap bulan mesti ada macam nie.. ye!.. sy faham cikgu tu ada urusan yg mungkin urgent kan!.. tp  yg buat sy rase geram tu, sepatutnya dia kene confirm dengan sy dulu.. Selalunya kalau ada apa2 hal sy akan call cikgu tu.. kalau sy msg pun sy akan call, sy nak tahu la msg tu dier terima or tak.. missed call pun tak pe.. Ni lepas bg jer sms terus anggap keje tu selesai.. Sedangkan dia tak tahu yg sy belum dapat sms tu sbb hp sy dah battery low.. Tu sbb kene buat missed call.. Tak pun hantar sms utk kedua2 sekali.. Utk en. hubby juge.. Sy dah bagi 3 nombor kat cikgu tu dulu.. siap bg no tel umah lagi. mrmmm..


Sudahnye si kakak tak ke sekolah la arini.. yer la... kami dah sampai opis masing2.. takkan nak patah balik.. jauh tu.. Dah selalu jd macam nie.. setiap bulan ada je time cikgu tu tak dapat amik.. Tp kami tak pernah potong bayaran bulanan pd cikgu tu.. Lain la kalau si kakak tu tak pergi sbb tak sihat kan..

Dulu kat Pasti ada sediakan van utk ambil dan hantar budak2 sekolah.. tapi tahun ni dah tak de lagi sbb lepas pasti dah pindah tempat.. ramai ibu bapa yg hantar sendiri. Tapi kami tak dapat nak buat mcm tu sbb kami keje jauh dari tempat sekolah kakak tu.. Kami boleh hantar, tp ambil tak boleh sbb class sampai jam 11.30am, Camner nak keluar kalau dah time keje.. lain la kalau kami dok dekat2 situ kan!.. Jd, cikgu tu volunteer nak amik & hantar mcm van tu buat sbb umah dier dekat ngan umah pengasuh anak sy tu. Itu yg kami setuju bayar kat cikgu tu..


Sy nak tanye kawan2 la kan..kalau cikgu tu dah ambil tanggungjawab utk ambil & hantar anak sy, bukankah di bawah tanggungjawab dier utk pastikan ada org gantikan dier utk ambil & hantar waktu dier tak dapat ambil kan? sbb kami dah bayar dier full every month. so, kalau dier ada apa2 masalah dier settle kan masalah tu kan!.. bukan dengan cara mcm yg dier buat kat kami selalu nie.. Sy bukan nak berkira yuran tu sebenarnye.. tp sy rase cikgu tu tak patut buat macam tu.. kalau sesekali dalam beberapa bulan ok la.. tp kalau dah setiap bulan camtu, camner? 


p/s: Nak cari org baru nak amik & hantar kakak bukan senang sebenarnye.. Mrmm..Susah juge bile keje jauh dari anak nie.. huhu

27 Ulasan:

hajarus said...

la sian kakak.. sebabkan cikgu tu kakak yg x kesekolah...

Me said...

pendapat ikhlas lagi peribadi eden... cikgu tue tak salah.. walaupun dibayar.. tanggungjawab ibu bapa utk pastikan anak2 kesekolah n so on. cadangan eden... lps2 nie pastikan HP always in good condition (sbb utk kes ini.. eden nampak puncanya miss communication among uols) mana lah cikgu tue nak tau your phone is low bat kan..... cuma lps nie mungkin leh habaq kat cikgu tue kata... if i'm not reply your text.. plzz giv me a ring n bg le sbbnya why n so on.. ok??? jgn tensi tensi

~Siti Hajar~ said...

mmg xpatut cikgu tu bt camtu, dah tgjwb dia menghtr, xkira la kalu ada keje pun, mmg kena cr org ganti...tp kalu kak ena nak complain nti dia xnak ambik kakak lg mcmna? kan kak ena ckp susah nak cr org lain...huhuhu...sian kakak Anis...sabar ajelah kak ena..

*kesian kakak tertinggal kelas lagikk

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

tol tu...macam2 masalah sekarang ni...samalah macam kiter sebelum ni...now anak dah dekat dgn opis so sennag sikit nak monitor...kiter paham masalah akak...saba k

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Btul lah kan..
klu cikgu tu x dpt anta/amik..
dia kena pastikan ada org yg ganti dia..
Lgpon Ena bayar dia full stiap bln..
Kesian lah kakak..x dpt p sekolah..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

aduhai
susah jugek ye if jd camni

mek na..pasni make sure hp tu sentiasa on ye..bahaya tau if jd camni

cikgu tu pon satu. call la kalu iye pon. lepas tangan la tuh!

Grrr..den plak emo!

Siti said...

alahai Ena, kdg mmg gitu la kalau kita harapkan org ni. Tapikan, kalau kita dah byr dia, tu jadi tanggungjwb dia la tuk hantar n ambik, mcm van sekolah gak. patutnya dia kena usahakan gak.

tak suka org yang suka lepas tgn nih....

~~~ kay ~~~ said...

salam,
tuh biasa ler... dugaan dlm membesarkan anak2 nih byk. selalu berfikiran positif yer.

(^_^)

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

la susah jgk kan kalo keja jauh.. cian kakak dah tak dapat gi skolah..tensen kalo org yg diberi tugas camtu plk jadinya.. huhu

fiza ni lagi la serabut gak pk, kalo tetiba kena kursus cane gamaknya apaknya 6.30 dah kena kuar sekolah dah la jauh berbatu2, tak kan nak hantar taska 6.30 mana buka lgi..skolah pulak kalo lmbt sampai dah kena pulak call PK HEM utk cari org ganti kelas..huhu lagi mencabar plk kalo cikgu tak leh lambat, tak leh coti dah la keja jauh..huhu..

pastu kalo kita dh anat ngasuh kt rumah org lagi tensi kan..cikit2 nak cuti..kita plk kena cuti..huhu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eeeeeeeee xpatut taw cikgu tue..melampau la tue kan..last minit baru nak bagitau...eeeeee geram jerk kita dengar kak...agaknya akak xpenah nak tegur2 cikgu tue kot..sebab tue dia slalu buat cam tue...sian kakak dah x ke sekolah hari nie...

Ena said...

Me,

ye!.. sy tak nafi kan tu yg anak adalah tanggungjawab kami, tp cikgu tu harus call kitorg juga.. kami dah bagi dier 3 nombor, lengkap ngan telefon rumah.. ini cume bg sms kat sy jer.. kalau time tu hp sy dah ilang camner? sy lagi langsung sy tak tahu apa2. tak gune la sy kasi 3 nombor kat dier. tu pun tak check sy betul2 dah terime or tak.. mane boleh anta msg jer.. kalau sy boleh call dier, naper dier tak blh call sy? sori la.. memg sy emo pg nie..
btw, thanks ye!..

☆ lieya latif ☆ said...

macam2 hal kan ena...leceh ar cam tu....senang citer tukar kan sekolah tak boleh...cari jek yg dekat2 ngan opis ena...so pegi keje leh sekali pegi sekolah.....ptg amik plak, cari laa mane2 umah tuk transit....sabar yeak ena!!~~

Nana said...

EH GERAM PLAK saya baca
mcm xamanah pun ye gak kan?
klw saya la..orang dah bayar..kita sure segan nye kan pandai2 la cari ikhtiar

zue @ annaleeya said...

hrmmm.... mcm2 masalah kan... klu ibu bapa yg bekerja mmg ade masalah mcm nilah.... akak pon pnah ader masalah cenggini.. apepon sabo ena erk...

mamaaerish : said...

adoi... pening kalo camtuh... hmmmm... abis camner yang?....

QuEeN Of 2 Heroes said...

habis kakak kat umah sorang2 ke skang ni???

emmm,nanti akak ckp le baik2 ngan cikgu...bgth yg akak xdpt msg tu awal...then mintak pas ni sekurangnya mis kol pun x pe dah..nanti akak kol balik..

Redbloodsnow said...

bengang kan bile dpt camtuh. jgn ler gtaw last minit kan. org le pun ade agenda gak. pe lah cikgu tuh

Redbloodsnow said...

bengang kan bile dpt camtuh. jgn ler gtaw last minit kan. org le pun ade agenda gak. pe lah cikgu tuh

IdzaLia said...

betoi tu kak.. patutnya kena cari org ganti utuk ambil anak akak tu.. mana blh cancel terus.. hmm.. mcm2 org skrg ni kan..

mamalieyna said...

huhu..macam2 ye..memang susah kan camtu, pttnya cikgu tu responsible tuk pastikan kakak dihantar jugak ke sekolah..herm..mmg susah jugak nk cari pengganti ye..camno eh..huhu..

~aSFaLiZa~ said...

slow talk la ckp nk kira by day. kalau dia tak dpt hantar, tolak la brp hari dlm sebulan bayarannya. adil bagi kedua-dua belah pihak

~aSHa~ said...

dugaan membesarkan anak2...bagi ibubapa berkerjaya...

kalo sekali sekala ok la kan..kalo tiap2 bulan2...ehehehe kena la slow talk...

dulu sy geram gak dgn pengasuh..asyik cuti je..last2 dua2 anak anta ke taska...takde cuti2...
tapi dlm hal sy tu..sy tak leh gak nak marah pengasuh..sbb pengasuh tu ada hal berkenaan dgn hal kematian suaminye..spt pg pej2 yg berkenaan dgn harta2 tinggalan suaminye atau pg pej lawyer tuk agihan harta.....

tapi sy penat la jugak sbb terpaksa menebal muka nak tumpang kat taska sehari bayar RM10...

bukan berkira soal wang..tapi segan la nak anta ke taska...dan sy tak pernah tolak duit anta pengasuh..walau dia kata..tolak je la...tapi tak sampai hati sy....dah la dia kehilangan suami, punca pendapatan keluarga....sib baik xde anak2 kecik je..

eh sy plak terluah kat sini..soriiiii...

mamamiera said...

org2 mcm ni mcm mengelat je..
nak untung je tahu,, cuba kalo kite tolak bayaran tu, gerenti bersungut..
dia buat alasan mcm2, x pernah pikir ke susah org camne ek..

ita cutevirus said...

alahai...
siannyer kakak tak gi skola ari ni... pasni, ena try la risik² kat parents budak² skola yg slalu amek anta anak diorg kat skolah tu... tumpangkan kakak skali...
tp, bukannyer nak tumpang terus.. tp, kalo terjadi kes² camni, ena leh give them a call.. mintak tolong bile ade prob cam ni je..


p/s: ita paham perangai ena... mungkin jugak sebab ena terlalu teliti menyusun ayat (takut orang terasa)membuatkan cikgu tu tak rasa bersalah... sekali sekala ena kene jugak tunjukkan rasa tak puas hati tu secara terang²an... biar orang tak tindas kite...

Ain said...

kalau dah sanggup nak pikul tanggungjawab kena la tunaikan....

ain memang tak suka dengan kes macam nie....

main lepas tangan jer.....

kot ye pun ada masalah, kena la cari jalan penyelesaian....bukan bebankan atau campak kat kita...

sakit hati betul kan....

Me said...

kami dah bagi dier 3 nombor, lengkap ngan telefon rumah.. ini cume bg sms kat sy jer.. kalau time tu hp sy dah ilang camner? sy lagi langsung sy tak tahu apa2. tak gune la sy kasi 3 nombor kat dier. tu pun tak check sy betul2 dah terime or tak.. mane boleh anta msg jer.. kalau sy boleh call dier, naper dier tak blh call sy?>>>>>>>>> tue la eden kato... miss communication... lps nie.. ayat ena kat atas tue ena kena la ckp kat cikgu tue... parents ni.. in certain condition kena tegass utk kebaikan ank... ok??? ada sejukkk itu ati?? jgn tensi2 ;)

鳳梨酥Blue said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社