Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Tuesday, 6 April 2010

Moh Lerrrr Kiter Masak Mee Hailam!!

Salam..

Memandangkan ada kawan2 blogger mintak resepi camner nak buat Mee Hailam tu.. moh ler bace kat bawah nie.. heheheh..

Sblm tu.. xceli kan!.. sy wat resepi sendiri jekkk.. sy pun x pernah tahu camner resepi asal tu.. Sy rase mase makan kat kedai, pastu Sy buat nie ikut gerak ati sendiri jer.. hehehe

Jom tengok apakah bahan2 nya:

  • Bawang putih : dalam 4 ulas di ketuk
  • Bawang besar (kuning) : 1 ulas
  • Lada Hitam: Tak reti la nak sukat camner.. agak2 jer la.. hehehe (tumbuk)
  • Cili Padi: ikut suka la byk maner( kalo suker pedas leh la taruk banyak2)
  • Isi ayam dipotong kecil2: ikut suke la byk mane nak bubuh
  • Udang sederhana: dlm 15 ekor (ikut suke)
  • Sotong Sederhana: dlm 5-6 ekor (hiris bulat2-ikut suke)
  • Halia: sikit jer lebih kurg 1/2 cm jer kot.. amik syarat jekkk (hiris)
  • Sawi Bunga 1 ikat
  • Bunga Kubis : ikut suka la heheh
  • Tomata: 1-2 biji
  • Carrot: 1/2 batang jer sy boh aritu
  • Sos tiram: 2 sudu besar or lebih pun tak per (agak2 la.. bergantung pd kuah)
  • Garam : Jika perlu la kan sbb sos tiram tu dah masin daaa
  • Pak Aji ker Mak Aji ker kalo nak letak.. letak la sikit..(ikut suke)
  • Air pulak ikut banyak maner la yeh!.. hehehhe.. Soweeee!!
  • Tepung Jagung: 1 sudu makan (bancuh dgn sdkt air))
  • Mee kuning: sy gune 1 bungkus je (rebus dulu & toskan)
Cara Memasak:
  • Tumiskan lada hitam dan bawang putih sehingga kuning, masukkan bawang besar, halia dan cili padi
  • Masukkan ayam yg telah di potong kecil2 tadi, pastu masukkan sos tiram.. kacau rata.. masukkan air
  • Gunakan api yg sederhana ye.. bile air sudah agak mendidih masukkan la udang dan sotong, kacau seketika
  • Masukkan carrot, bunga kobis.. kacau & biar seketika..
  • Masukkan sawi bunga
  • Rasakan kuahnyer.. sekiranya kurang rase masin tambahkan garam & penambah perisa jika mahu
  • Untuk mendapatkan kuah yg sedikit pekat, tambahkan tepung jagung yg siap dibancuh
  • Agak2 la ye mcm maner.. sy tak berapa pandai nak terangkan sebenarnye.. huhu 
* Cara memasak nie sebenarnyer terpulang pd kreativiti memasing la kan sbb bahan2  rasenyer same jer.. Kalo ade yg nak tambah apa2 pun terpulang pd selera masing2 kan!.. hehehhe
 
Mrmm.. rasenyer itu saja kot!.. so, Selamat Mencuba ye!.. ^_^

20 Ulasan:

MRS. K said...

i dah 2 kali buat! 1st, cam pekat sangat sos tiram terlebih...

2nd, hubby puji sedap!! hehee...

Ietams said...

wahh! rajin!...

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

i tak pernah dan tak pandai nak wat! haha..

ni kalo betoi2 masa free, anak tak ragam boleh la try buat! tp tak tau bila.. hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagusnye mek na
inila contoh isteri mee tali..eh silap2..mithali..wekekkekekeke

cam sedak je eh last posting tu..harus cuba nih...:-D

~Siti Hajar~ said...

sy nak try la buat ikut resipi kak ena tu...xsabo rasanya nak mkn mee hailam buatan sendiri..akanku masak lepas ini...

mamalieyna said...

nak try buatlah nanti..sabtuahad ni ke..! thanks for sharing! ^_^

hajarus said...

nyam2 leh la test buat ni... tengok mee hailamnyer kat n3 akak sebelum ni memang nampak mabeles...

huhuhu... nak kongsi ngan k.ena coz hjr tengah sedih sebab baru terdelete komen kat blog hajar... xsempat nak view komen dr saper... huwaaaaa...

SiTi said...

KaLO SiTi NAk DtG umAh..RaSa AiR TaNgAn AkK BulEh...HuHuHu

MAMASYAZA said...

sedapnye...kalo boleh masak mee hailam ni...dah le tengah lapar ni...yummmyy...itu blom display gambar...kalo display..lagik mengancam

☆ lieya latif ☆ said...

thanks ena...care cam senang jek....nanti lieya cube lah...ari tu buat termasin....hahahaaha....ni lieya dah print pun resepi ena nieh...nanti lieya nak try...thanks darling!!~~

iz-AnN عبداللطيف said...

ena, jiran sebelah umah dah pindah ke lum???kalu dah pindah tolong bitau saya...nak pindah masuk la...senang sikit, petang2 time bulan ramadhan ada orang anto kuih..hehehe...

baincardin said...

Jom selamatkan harimau!~ ^_^

LIP (^_^) said...

wah mesti sedap ni..nak try lah

Nida said...

Lepas ni Kak Nida kena panggil Ena, Chef Ena ler pulak..hehe

chugie said...

ena, cam senang je ni.. kene try cara masakan ena ni plak lah.. b4 ni penah gak masak mi hailam cincai.. senang gak ler.. tp lain skit dr yg ena punye..

tp memang nampak mengiurkan pun mi hailam ena tu.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Klu btul2 ada masa free..nk try buat gak lah..
cam senang je kan.. :)

Redbloodsnow said...

wahhh besttt bestt...akan zie toraii..hehe

Ena said...

MamaSyaza,

gambor dah ade dlm n3 semalam.. cube klik.. hehehe..

Ena said...

Kawan2,

resepi nie senang jer kan.. campak2 jerkk.. cume bahan2 nye jekk nak kene prepared cam leceh sikit.. heheh..

Selamat mencube la ye!..

Ena said...

Fiza,

x per.. leh cube len kali.. tp mase dulu2 anak akak umur cam darwisy tu.. akak penah gak la wat open house.. permintaan en hubby.. kebetulan anis x merap sangat time tu.. & akak ade adik yg sudi tolong..
skrg dah ok sikit la.. sbb si adik dah sibuk nak main..walaupun kdg2 dtg la merap tu.. tp sempat gak la masak..
nanti cube la.. heheh..