Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 9 April 2010

Kerap Pulak Sejak Akhir2 Nie..

Salam..

Mrmmm.. mcm hari & minggu lepas2 juge.. ena adalah penghuni setia opis nie biler tibe ari jumaat di waktu rehat yg panjang nie kan!.. tp skrg dah tinggal sikit jer lg..sbb sat g dah start keje cam biasa balik.. heheh..

Memule ingat kan pas makan nak la Zzzzz kejap.. sekali leka lak pot pet pot pet mek rose ngan opismate yg tak kuar nie..heheh.. biase la citer masalah dunia..hahahah..

Tp bukan citer tu yg sy nak kupas nie.. nak citer pasal anak dara sy si Anis Irdina tu pulak.. Naper ye!.. Mrmmm.. tak tau la .. lately si kakak tu kerap sangat x sihat & kerap sangat di serang asthma nye.. Semalam pg dah nampak si kakak tu cam dah batuk2 jer pepagi tu.. tp still p sekolah cam biasa.. Di sebabkan perasaan risau tu.. bekalkan juge la ubat demam+batuk+selesema +gas (inhaler) pd pengasuh dier.. Then, sampaikan pesan camni: "Kak, kalo anis nie nampak cam tak sihat akak tolong kasi dier ubat nie yer! sambil hulurkan bekalan ubat tu", tp kalo x kebah juge demamnya akak call sy ye!" mrmm.. camtu la pesanan penaja sy.. Tp sampai ke petang x der sebarang call.. makenyer sy berfikir anis ok la!!.. 

Semalam, kami sampai umah lewat dari biasa sbb p beli barang dulu. So, dah settle beli tu.. kami pun terus la amik dua badik tu.. sampai2 jer.. si kakak mengadu "Ummi, Anis x sihat ..jom la bawak anis pegi klinik! Anis lelah nie". So, sy pun jawab la.. "ala ye ker? ok sat g kiter p klinik ye!.. terus kakak kater "ok". Sy pun tanye pd pengasuh, "kak, anis dah start lelah ker? "kakak tu pun jawab, "a'a la kakak dah lelah dah tu.. demam pun x surut dahh.. akak dah bg dah ubat ngan inhaler tp nampak cam tak kurang pun.. " .Pastu lam ati sy pun.. mrmm.. rasenyer dah pesan td (cam ayat kat atas tu), tp x per la.. mungkin akak tu penat kan! luper nak maklum.. So, kami balik dulu sbb mase tu dah 7.30, kalo p klinik kompem terlepas maghrib kan!.. 

Pas Solat tu kami pun p la klinik.. So biler doktor dah check, doc kate ok clear!.. sy pun tanye la.. Naper anak sy lately terlalu kerap sangat tak sihat?(soklan nie pun baru last week sy tanye kat doc kat spital. Doc tu jawab sbb CUACA!.. cuaca yg tak menentu skrg buat anis kerap tak sihat memandangkan antibodi badan dier tak kuat since dier di sahkan asthma mase umor 2 tahun lebih.. Doc cumer bekalkan ubat cam bias gak.. 
Sy pun kuar dan balik la mcm biasa..tp ati cam tak puas ati.. yer la setiap minggu muke kitorg jekk yg dok p klinik ngan spital.. haru gak tu kan!..malu pun ader gak! hohoho..

Sampai umah..kakak layan cd Dora in the explorer..so, biarkan ajer la.. sedar2 jer dah pun tido..mungkin sbb dah makan ubat tu yg cepat lena.. Mase sy nak tido sy check suhu badan kakak, PANAS dan dier batuk2 dengan agak kuat.. So, sy bg dia Inhaler tu.. Check pernafasan dier.. memg sgt merisaukan! sy ada stok ubat asthma yg doc bekalkan mase pergi klinik bulan lepas..masih banyak. Pegi td pon x dapat ubat tu.. so, sy kasi jer ubat tu.. biler terjaga dlm kul 2.30 pg.. nampak dah kurang sikit. Tp sy continue ubat batuk +demam pulak.. pg td nampak dah tak panas tp still batuk2 dan nafas yg kurang memuaskan. Nak amik cuti pun cm tak berbaloi sbb si kakak nie kalo dok umah ngan sy, dier x kan dok diam.. lg la lambat baik camtu.. Tp dier leh dengar ckp pengasuh dier.. kalo soh dok diam dier akan diam.. So, tu pasal sy kasi anis rehat kat umah pengasuh dier ajer la..

Makenye arini kakak tak ke sekolah lg la.. setiap bulan kakak mesti ada hari yg dier tak dapat pegi sbb masalh tu.. Kesian kakak, byk yg kakak dah tertinggal sebenarnye.. tp x per la.. kene la kami pantau kat rumah pulak.

Skrg paler dok pk apa yg perlu sy buat utk atasi masalah yg sentiasa berulang nie.. Nak kate tak bagi supplement (Madu Khaula, Habbatus Sauda, vitamin tambah selera makan tu biase la kan!) dah bg dahh.. nak kate ade bela pets memg x der.. nak kater ade carpet pun dah lamer bungkus sejak anis baby lagi.. Mrmmm.. Apa lagi nak buat yeh! Paler pun dah makin serabut sbb sgt takut mcm kes arwah adik Dzafri yg hanye dikesan last minute penyakit sebenarynye kan!.. Sgt sedih dengan cerita tu kan!.. So, sy tak mau berpisah dengan anak2 dengan cara tu.. Teramat sayangkan mereka semua..

16 Ulasan:

IbuHakimHaikal said...

Siannye anis x sihat...cuba bg madu Khaula..sbb anak saya yg no 1 tu pun sy bg madu tu.. ;)

ita cutevirus said...

tak leh nak wat ape la ena...
kalo da doc kate sebab cuaca, kite hanya mampu berdoa je ena..

same la cam ita & family...
kakak baru² demam balik.. iyyad pulak da ok.. ita pon demam on off skang nie... risau pon ade... tp, nak wat camne...

Naura's Villa said...

jaga anak2 baik2 k..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ermm..ena dah cuba pakar kanak2? its better than nothing rite.

ape yg kita ena dah buat tu dah molek sgtla tu..cuma kdg2 Allah nak duga kita lagi dan lagi.
sian kan tgk anak camtu. rafiq pernah kene amek neb 2 kali pon sy dah haru...ni kan plak anak ena yg selalu kuar masuk klinik

satu lagi kan..pasal pengasuh tu..sy pon kdg2 geram tau..kita dah pesan camni2 suh call bagai if anak tak sihat..tapi tak call pon..
dah masa kita p amek tu la mcm2 duk ngandu..anak ko ni camni anak ko ni camtu..haihhh....

moga anis cepat sihat ye...aminn..

mamaaerish : said...

aper kater wat thorough check up
mungkin itu yang terbaik....

sbb cuaca pn mungkin jgk... cam si aerish tuh.... kami pn asyik berulang jer ke spital skang nih... letih x engat... tapi sbb anak kan?.... hu3...

moga2 everything is fine yer... :)

Siti said...

Ena: kesiannya anis elalu tak sihat yer.
kalau ikut cara siti la kan..anak2 ni dari kecik lagi siti dah bagi makan madu/spirulina. Bagi sikit jer..jgn byk. Memang siti takde ambik supplement lain. Alhamdulillah..anak2 mmg jarang sgt sakit....antibody jadi kuat. cuba la.

Me said...

ena... cuba bawa p Peads la.. buat detailed chek-up.. kita pun puas hatikan...

Nida said...

Insya Allah antibodinya akan kuat dengan pertambahan usia... banyakkkan berdoa

mamalieyna said...

Herm..susah hati/tak puas hati jgk kan..balik2 jwpn yg sama kita dpt dr doktor..ena rujuklh pakar, detail checkup..mungkin lepas pd tu, akan rasa tenteram sket..

kesian anis ye, kecik2 dh ada asthma..harapnya makin berkurang sakit dia tu..Aminn..

~aSHa~ said...

betul gak kata mamalieyna tu..rujuk pakar..sekurang2nye dia buat check up menyeluruh...oh ye...xpun try pg amik air penawar kat bangi tu..ala pusat alsyifaa ke apa nama tu...try la..kita try dua2 sekali..moden dan air penawar...dia baca surah2 je..bukan jampi mana pun

~Siti Hajar~ said...

InsyaAllah kak ena, Anis xde apa tu, munkin btl ckp doktor sbb cuaca kot, anak sy pun sama lepas srg, srg lg plk xsihat, skrg ni Dalia pun batuk + selsema...

*Sy ada baca kisah adik Dzafri tu gak, sedih sgt, tp itu semua ketentuannyer, akak pulak jgn la fikir sampai ke situ...biasa la budak2 smtara nak besar ni mcm2...sabar yer akak.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

insya-allah akak..orang doakan anis sihat x da apa2 masalah..akak jangan pikir yang bukan2 k..insya-allah tuhan tue maha adil..

tuk anis..semoga anis cepat sembuh..jangan risaukan hati ummi yer anis sayang...:)

Uda said...

kesian anis..

adik uda dulu pun asma dari kecik cam anis ni.. mcm2 ubat dah try.. kalau pi sedut gas kat hospital tu.. lelah dia makin kerap.. satu ari ada org suruh mak bg jus gamat.. kira berbotol2 juga mkn jus gamat.. akhirnya lelah pun jarang2 berlaku. tapi lupa jenama apa.. kalau nak try .. cuba jus gamat healing..org ckp okey..
satu lagik.. mak selalu bagi adik gula batu .. bila nampak adik batuk cam nak semput.. sebab gula batu adalah penawar utk sejuk kan badan..

chugie said...

alahai..siannye die. emm same lah ngn anak sy fatin skang ni.. dh masuk 3 minggu batuknye x ilang2 gak.. tp demam dh lama surut.. aritu ade lah ilang batuknye, tp minggu ni dh start dtg balik. dan dh 2 minggu ni jugak lah sy berulang alik ke klinik jumpa doktor.

risau lah kn..

aniesa said...

selalunye budak2 yg kena asma,bila semakin dewasa..penyakit tu akan hilang..ape2 pun,elakkan drp dia minum ais ye kak.jgn bg dia mkn benda2 yg leh wat dia batuk..

insyaAllah..hrp2 penyakit tu akan hilang nanti..

Izan Ishak said...

sedihnye dengar kakak tak sihat skrg nih... mungkin rujuk kat pakar kanak2 trus lah ena. sbb dr biasa kat klinik mmg balik2 itu juga jawapan dia bagi...

**aunty izan doakan kakak anis cepat sembuh ye...! ena banyakkan doa dan sabar ye...