Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 7 April 2010

Jatuhkah Maruah Sekiranya Mengakui Kesilapan?


Salam..

N3 nie berbaur emo lagikk.. hoho.. 

Cerita nye macam nie.. ada la sorg nie kan!.. sangat la ego untuk mengaku kesalahan sendiri dan mereka2 cerita yg tak ade demi menutup kesilapannya.. Apa salah ke nak mengaku kesalahan sendiri? susah sangat ke nak say sorry? Jatuh ker maruah untuk berkata demikian?

Bg sy la kan.. org lebih hormat biler seseorg yg telah membuat kesilapan dengan tak sengaja or sengaja.. Apatah lagi secara terang-terangan dah buat salah tu.. Apa salahnya meminta maaf.. Maknanye dier sedar kesilapannya & kiter yg berada kat situ pun sejuk jer hati kan!..

Ini tidak!!.. dah la bertambah2 menyakitkan hati org.. menambah2 lagi buat fitnah tuduh org itu dan ini.. Yg buat perangai mcm tu klu masih muda lagi tu.. mungkin org blh ignore jer (yer ker? heheh).. Ini dah tunggu mase utk pencen dahhh.. Biler la nak berubah.. Bukan kate sy baik..Ye!..memg kite manusia yg tak lepas dari melakukan kesilapan tp sy tak pernah buat kat orang mcm tu.. sy selalu mengaku kesilapan sy kalo sy salah..(kecuali kalo sy tak perasan) sy akan terus say sori walaupun yg berdiri depan sy tu adalah boss sy.. sy akan terus mengaku.. tp memg sy amat tercabar dengan staff yg seorang tu.. Lidah bercabang betul la.. Tak pernah mengaku kesalahannya walaupun terang2 salah & semua org nampak.. Huhhhhh.. Dah tu berlagak pulak tu.. Adeihhhhhh!!

"Ya Allah Ya Tuhanku.. Kau bukakanlah pintu hati nya untuk berhenti dari terus memfitnah, menokok tambah, menipu dan seangkatan dengannya.. kami sudah penat dengan karenah nya setiap hari.. Kami tak mahu bersikap kurang ajar padanya..Penuhkan diri kami dengan kesabaran"  

16 Ulasan:

Adlina Husaini said...

besa la tu ena..kat opis ina ni pun ada juga..

Redbloodsnow said...

haaa zie benci dgn manusiyal yg buat salah tp x reti nk mintak maap. sgt ego giler keji kan..huhhh

akak sbr ea. biarkan aje Allah bls perbuatan manusiyal tuh.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sabor mek na
biasala tu
dah makin nakpencen la dia buat hal..huhuhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lupe nok kabo..jom join contest!

Echa said...

saya sangat sangat sokong ena... manusia hipokrit kan... sangat dibenci orang lain.

Ieda Al-Habsyi said...

sabo ena..manusia mmg camtu, boo layan org camtu k :)

mamaaerish : said...

sabor jer la yang...

sok2...kena balik la tuh... (",)

Ieza said...

hu3..hatinya x tenang tu pasal nk cari salah org jer..ego terlalu tinggi dan rasa diri bagus sangat..

hajarus said...

Amin.. harap2 la orang mcm tu diberikan petunjuk dr Allah untuk berubah...

agaknyer dier xmo ngaku kesilapan dier sebab ego dier senior kut kak... xmo jatuh maruah nak ngaku silap depan staff yang muda2 dr dier kut...

Ena said...

Ina,

kalo org muda org leh admit & wat booo jekk.. tp nie dah tuo.. x kan nak buat prangai camtu lagikk.. terlalu anyak sebenarnyer yg dier dah buat.. katenye penuh dengan nista.. susah nak percayakannya agik..

Ena said...

Zie,
tu la.. sgt sakit hati zie..
moge dibukakan hatinya utk kembali kepadaNya

Ena said...

Rose,

dier bukan buat hal sbb nak pencen tp dier memg selalu kene tukar dari bahagian ke bahagian ,, dari jabatan ke jabatan..dari kementerian ke kementerian yg lain.. sejak dari zaman mudenye.. yerla keje gomen ni.. pusing2 balik2 org jumpe gak.. x kemana.. tp naper x pernah nak berubah..

Ena said...

Echa & ieda,

memg kalo blh tak moo tengok dier lagikk.. tp hari2 ngadap.. hoho..

Ena said...

ieza,

yerla kak eza. agaknyer idupnyer banyak sgt masalah tp ntah la..

Ena said...

Hajar,

mudah2an kan hajar.. :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sorry seem to be the hardest word..hehehhe..memang kadang2 manusia jenis yang tanak ngaku salah nie..eee susah nak cakap la...