Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Monday, 12 April 2010

BERPANTANG CARA SY

Salam..

Hahahaha..

Ha! betul kan!.. N3 sy nie kerap mulakan ngan gelak tawa kan!.. kih kih kih!! perasan!! org lain tak perasan pon.. kui kui kui.. tak per.. sy memg tak kisah.. hehehe..

********************************************

N3 nie untuk memenuhi permintaan ~Asha~... Berkenaan Cara Sy Berpantang Dolu2.. Ececehhhh!!.. mcm dah lamer benor ye!.. ekekeke..


arhhh jeles sungguh tgk gambo2 ni..terutama ttg body yu..huhh mencik mencik...cuba ena kongsi rahsia skit...

dah ada anak 2 ni kan...mcmane jaga badan tu...perut kempis...xpun share ttg cara berpantang...sbb org kata..nak jaga badan, time berpantang tu kena betul2 jaga...

 
 
peluk 10 saat ke 5 saat ehehehe

sbb hUBby selalu ckp..jom peluk 5 saat sat...


oooo agakney ini ar petua ena perut ramping mcm anak dara ye...ehehhehee...ena tak share lagi petua turun menurun khazanah melayu terakhir...
 
 ****************************************

K.. la.. sebenarnyer sy nie org kg.(ada kaitan ker?).  Makenyer dah terikut cara org kg. berpantang.. Mase 1st baby, sy berpantang di rumah Mak sy di Trg.. Dah duduk ngan mak yg sememangnya kuat berpantang.. kene la ikut juge samada nak ker tak nak kan!.. kalo tak kan.. maunyerr sampai ker sudah dengar mak saye berkhutbah! hohoho..


1) Minggu pertama (time nie masih di umah MIL sbb baby (ANIS IRDINA kene kuning)

  1.1 Pemakanan

~ sy hanya makan nasi (sikit jer) ngan lauk ikan bakar + lada hitam yg ditumbuk & tabur ke atas nasi or buat cicah dengan ikan bakar.. sedap juge sebenarnyer sesekali makan camtu (kalo x sedap pon.. wat2 sedap jerla..huhu)

~ Minum air kopi yg hitam legam tu.. ader org kater tak leh minum nanti angin! tp sy ok jer.. mungkin mak dulu pon camtu kan!.. 

~ Susu Anmum & Alpa Lipid utk BF (kene minum la kan! nanti x dakk susu pulak)

~ Milo minum gak la.. ikut kan mak tak kasi tp sy nak gakkk sbb mase kat spital doc kasi milo kan!.. Mak pun akur jerla.. Tp ok jer.. x dakk apa2pun

1.2 Bertungku / Berurut

~ Hari ke-2 sy dah start bertungku.. tak pandai sngt pun.. tp wat2 pandai jerla.. Tp masuk ari ketiga baru bidan yg datang mengurut (3 hari berturut- semua org yg bersalin pun berurut juge kan! :P).. wahhh sangat best time tu.. mase tu la mak bidan ajar cara2 bertungku & pakai bengkung.. 

~ Minum teh halia+ alir kunyit (sungguh tidak sedap..huhu)

1.3. Air rebusan Asam Keping yg dibuat oleh MIL (utk cuci T_T.. heheh)


2) Minggu ke-2 (di rumah Mak pulak)

~ ingatkan dok ngan mak leh manja2 sikit.. upernyer lagi la.. pepagi dah kene mandi air daun aper ntahhh!! tp sangat segar la bandan pastu..

~ kene minum air akar kayu.. (tau2 jerla rasenyer camner kan!)

~ Pagi2 Mak yg tolong tungku kan!  yeayyyy!! sgt2 suke.. heheheh.. Mak sy pun pandai gak mende2 tu sbb Arwah Nenek sy tu dulu adalah bidan..

~ Mak pulak yg jd tukang urut.. Wallamakkk.. Memg best..

~ makan minum samer gak cam kat atas (nan ado yg berkuah langsung) huhu tp yg best tu.. tak pernah makan kat meja makan.. tp dorang anta ke bilik.. sbb mak kater tak mau kasi jalan banyak2.. nanti urat masuk angin la.. Cume ade makan ulam2  ..apa ye luper pulak.. sowiiiii!!

~ Mak x bg buka kipas sangat.. huhuhu.. Biar berpeluh katenyerr.. Lebih baikkk.. X leh pakai dedah2 (baju lengan pendek, seksi meksi apatah lagi)

3) Minggu ke-3 ke 4

~ Baru mak kasi makan nasi berkuah tu pun sayur sawi jekkk, tukar2 ngan sup ayam.. hoho tp tetap letak lada hitam khaw punyer.. huhu

~ Mak kasi makan mcm apa tu yeh!.. kalo org India yg dalam pantang tu.. dier panggil "Laddu", warna cekelat  camtu..rasenyer pahit, pedas.. tp ade la manis sikit2.. cedap gak la.. tp kalo org x suke memg jd x sedap la.. huhu

~ Kuih2 bergoreng x leh makan lgsung.. huhu Makan biskut kering ngan roti jerkkk!!

~ Kalo air x leh minum banyak2.. minum sikit2 jer walaupon time tu sangat la kehausan.. hoho..

~ Mase tu mak kasi  makan jamu apa tah.. . dlm mase yg same mase 1st baby sy ambil produk AMWAY, yg ke-2 sy gune Leesa Formula je.. ok !! dua2 x dakk masalah..

~ yg pasti hari2 kene bangun awal dan leh banyak tido siang banyak2.. x leh membace sgt.. x leh tgk tv sgt.. (abis apa yg boleh?) tp sy tak la ikut sgt yg tu sbb bowink weiyh!! nak watper lagikkk kan!..

* Apa yg paling sy utamakan.. sy memg jaga makan, bengkung yg lilit tu memg sy pakai sampai 40 hari.. tp mase baby ke-2 tu sy minggu ke-3 sy dah pakai corset (Beautiful Premium) lamer gak la.. sampai sy dah start keje hingga setahun gak kot si Irfan tu baru sy stop pakai.. Skrg dah lamer x pakai dahhh.. hoho..

* Tu jer kot!! tak la beria2 benar berpantang.. yg pasti minuman berais & makanan2 yg berangin tu sy x amik la mase berpantang tu.. kecuali dah teringin sgt sy rase gak la.. rase jer.. dan sampai skrg sy jarang ambil minuman berais, tak selalu makan nasi, seminggu ada la 2 kali kot(kdg2 ada lebih gak)..heheh.... sampai skrg pun sy still makan jamu tp jamu biasa2 jer!!.. yg biase kat pasaran tu.. murah sajork!!


K, tu jer la..

19 Ulasan:

MRS. K said...

i dulu even pantang kat kampung, kat umah mak sendiri tapi cam tak pantang sangat sebab mak i keje... huhuuh...abis je pantang 44 hari i dah bedal ais...kekeke.. mak takde kan nak pantau...

~aSFaLiZa~ said...

sama la dl saya pun berpantang mana yg blh ikut petua org tua, kita ikutla. mana yg kita rasa nk ikut kepala sdr, kita wat dek je. huhuhu

~~*Ummi AFD*~~ said...

Sama jugak ngan sal. Pasal minum tu memang mak tak bagi minum banyak, tapi kadang2 tu minum jugak sepuas hati sebab dahaga...

kita kan menyusu, camna nak tambah susu kalau tak minum... hehe. tapi risau gak sebab memang ada side effect kalau minum banyak...

QuEeN Of 2 Heroes said...

baca entri ni...tetiba rindu nak makan ikan masin+lada hitam tumbuk...sedap...yum..yum..xde menda alah ni mmg x selera nak mkn time pantang..huhu...hari2 ikan bakar+ sup sayur sawi...bosan...ckp 44hari terus buka peti minum ais...dpt seteguk pun jd...hehe :p

Nana said...

sy mmg tak pantang beria2 heheh masuk ari ke 14 pantang dah makan kfc & mcd hahahah
air coke curik2 minum juga heheheh
air batu/air sejuk mmg kesukaan saya

Adlina Husaini said...

omg, ena bersungguh pantang!sgt bagus!!!! ina? omg jugak sebab ngelat masa pantang hehe

Siti said...

hahaha..yer la..Ena slim jer ye...

siti masa pantang mmg leh turun la berat badan, tapi lepas pantang..naik balik sebab mkn banyakkkkkkkkk

LIP (^_^) said...

saya pun air berais tak berani nk minum sgt until now..tapi nasi tiap ari mesti mkn..hihi..if not tak larat la ena..hihi..alasan..

LIP (^_^) said...

saya pun air berais tak berani nk minum sgt until now..tapi nasi tiap ari mesti mkn..hihi..if not tak larat la ena..hihi..alasan..

mamalieyna said...

patu la...maintain slim..ikut peraturan + ghajin mengamalkan apa yg patut, dan tinggalkan yg dilarang...hehe..

cam kita ni, dh la tak merasa bertungku, berbengkung pun idak..pastu minum ais lagi..haiiya mana nak kurus! :p..

alasan,,kita c-ser, tokleh bertungku tokleh berbekung..padahal after 1month gitu leh amalkan..tp MALAS! haish...!

~Siti Hajar~ said...

cara kak ena pantang sama dgn sy gak, tp utk anak pertama la sbb sy dok dgn mak, anak ke 2 & 3, sy dok rmh sndiri, gagal kawal nafsu sy bedal minum ais dlm pantang...hasilnya skrg pewut sy muncit..huhuhu

ita cutevirus said...

ena,
huhuhuhuuh... time bersalinkan izzah memang ita berpantang... cume time iyyad tak leh berpantang lepas 20 hari lebih dan ke atas... sebab time 23 hari ita masuk wad sebab kekurangan zat...
huhuhuhuhu... sedey lan.. lgpon time iyyad ita c-sec.. sebab tu la tak leh nak pakai bengkung bagai..

~aSHa~ said...

pertama --> ehehe malu plak di quotekan kata2 ai tu..ehehhe miowwww


kedua --> wow tidak terkata..kuat jugak berpantang ni...caya la...dan tahniah sbb berjaya pakai bengkung lebih 40 hari..hampir setahun lak tu...mmg hebat tul...tak terikut sy gini..ehehe kena usaha lebih la lepas ni

ketiga ---> ooo mak pandai urut, nenek plak bidan..mmg pandai la jaga badan gini..tambah plak ada org hebat tlg pantau kan...

tahniah ye..bila sy nak buat sekuat itu...

ainazliena said...

pehh..kuatnyer pantang..cian akak x der tungku bagai..tu pasal bab peyut ni glebeh smcm..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

hahaha.. i ni muncit ni..boleh patah balik tak kak pantang balik???tulunnnnssss :(

chugie said...

wah.. mmg berpantang betul ye ena ni.. sy dulu pn x de lah berpantang camni sangat.. tp tetap berjaga2 gak..

~~~ kay ~~~ said...

alahai...siannyer...
akak "cesarean section" semua so berpantang ala kadar jer...
(^_^)

fauzuskamaruddin said...

sis,

lebih kurang dgn cara say berpantang senang citer cara org dolu dolu gak la cara ibu saya...bengkung jgn cakap la....punyelah ketat time tu...klu time tu saya tau ade PB sure saya beli pakai tu jer sbb diorng kte tu bagus...and guess waht sis saya kembalik lebih rinagn dr sebelum mengadung...tapi malangnye lps tu naik badan balik skrg bru turun skit ....

cara org dolu dolu mmg berkesan kan :) and rindu plak nk mkn cara berpantang..eh kene preggie lagi ni hahahah

Ain said...

wahhhhh..... bagusnyaa....

ain habis sume pantang ain langgar....

tu ler asyik sakit badan jer nie...