Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 19 March 2010

Allergic

Sejak akhir2 nie.. kesian pulak tengok kulit si adik nie.. Habis merah2 badannye.. Besar juge bijik2 tu.. Mcm campak tp bukan.. sbb irfan dah kene dah campak sebelum nie.. 2 hari lepas dah p jumpe doktor.. tanye la pasal kulit nie.. kate doktor mungkin sbb cuaca panas sekarang nie.. sbb bende nie dtg ble cuaca panas.. tp bile sejuk x tahan pulak.. asyik selesema jer.. hu3x.. Tp badan x dakkk la bintik2 nie.. Adeiyhhhh!! Mcm2 la kan... 

Sudahnyer mase jumpe doktor tu, dier x kasi apa2 ubat utk sapu.. memg ader cream & lotion tp doktor tu kate.. bintik2 cam nie adalah allergic, klu sapu cream or lotion pun dier tetap akan ade selagi cuaca masih macam sekarang.. Cream tu ader mengandungi bahan yg x berape sesuai utk budak yg tengah aktif mcm nie.. dier ader sebut tp sy lupa pulok ape ke namanye.. ho3x.. lg jd x elok bile terpegang masuk dlm mulut klu dah sapu kat badan.. So, doc tu cume kasi ubat makan aje.. ok lah klu dah gitu kate doc.. kami terime jer la.. hu3x..


Nie la gambo bijik2 kat badan dak Irfan nie.. hu3x..

Kesian kan!.. hu3x.. Nasib baik mende ni x gatal sbb irfan x pernah garu badan dier.. Tp sy ader la sapu ngan minyak ubat.. Aper ker name nye lupa lagikk mak cik nie akhir2 nie.. uwaaaa.. Byk sgt makan semut agaknyer.. ho3x.. Ok la lepas sapu tu.. waktu pg kurg lah bintik2 tu.. tp bile tengahari  jer.. camnie balik la badan si irfan nie.. Cian anak ummi... hu3x.. sbb bukan kat belakang ajer kat depan pun samer.. sib baik x naik kat muke.. lau tak x encem anak ummi.. heeheeheheh..

16 Ulasan:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

ciannye kt irfan.. mesti xselesa..

darwisy penuh giler ah ruam kt leher..asyik garu je ngn ibu jari dia..smpi luka berdarah kena kuku.

~~*Ummi AFD*~~ said...

Salam akak,

sama la macam si faris nih. tapi faris jadi kat bahagian tengkuk dia je...

sian kan tengok budak2 jadi cenggini. macam faris lagi kesian sebab gatal2, pastu asyik tergaru2 je...

Ena said...

fiza,

tu la fiza, sblm nie kat leher juge.. tp skrg dah x der kat situ tp g kat badan pulak.. hu3x..

Ena said...

Sal,

meg sgt kesian.. sbb nampak sgt x selesa..

~Zetty84~ said...

ciannya irfan..
ank zati pun cenggitu..
skang nih musim panas laa...
ruam irfan exactlylike syifaa..
padahal syifaa baru je kena chic. pox ritu...
jgn garu2 taw cayunk..!!! ;p

zue @ annaleeya said...

cian irfan... mesti rase x slesa jerk.. skang nih musim panas btoi.. tu budak2 mmg snang naik ruam nih...

Ena said...

zetty,
same ngan syifaa ye.. kesian kan. memg memalam dier asyik merengek jer..

Ena said...

Zue,

kesian kan budak2 kene camni.. hu3x..

~Siti Hajar~ said...

teruk jgk alergic kat bdn irfan tu ye, nsb baik xgatal, nmpk mcm ruam pun ade, bdk2 ni smtra nak besar mcm2 kan..pening kita dibuatnya..

Adlina Husaini said...

alahai siannya anak aunty neh..napa sampai mcm tu sekali maknye?try calamine lotion tak? kot2 ok..

ita cutevirus said...

huhuhuhu..

iyyad pon same ena.. bezanyer iyyad nyer gatal.. asek nak menggaru je...

Lynn Nasir said...

salam ena,

yer..mcm auni dulu2. mcm2 krim dah sapu, MIL kata pakai bedak sejuk, kerap mandikan, makan ubat Alleryl, vakum setiap masa..

last2 yg buat kebah ialah: gulung karpet simpan jauh2, mop lantai pakai easy of bang pastu dettol, dan pasang air-con. sampai skang takde alergy. maybe ada hama karpet atau sofa ke..tilam ke..?

☆ lieya latif ☆ said...

ruam sebab panas tu kot ena...musim kan.....mia selalu kene camni...tergaru2...tu pasal di musim panas ni tak pakai kan die baju kalo kat umah...nak pasang aircond ...dah nak pindah umah....so tahan jek laa berkipas keh keh keh

harap anak bujang ena cepat okey dari rashes nie yeak

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian nyer Irfan...
Iya lah kot di sebabkan
Skrg ni musim panas..
so segala ruam kluar..
Hope cepatlah ilang ruam tue!!!

eynda said...

Kesiannyer...kena cari vitamin c kot...

Izan Ishak said...

alahai...sian irfan.
nasib baik xgatal2 ek ena.
kalau tak mesti dia nak bergaru je.