Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Wednesday, 10 February 2010

HYPERACTIVE! APA KATA ANDA?

As' Salam...

Pg nie sy nak tanye pendapat kawan2 berkenaan Hyperactive? Dah lame sy fikirkan bende nie sama ada perlu ker sy utarakan dalam nie.. Pk punyer pk sy kene buat juge. Sbbnyer sy rase anak sy si kakak ader masalah nie..

Memg sy belum dptkan pengesahan dr doktor sbb belum ader peluang untuk berjumpa dengan pihak yg berkenaan. Tapi dr pemerhatian sy setiap hari & hasil dok menggodek dr Google.com, ciri2 yg diberikan memg jelas ader pd anak sy..

Memg agak perit juga nak terima walaupon belom di sahkan lg.. Jd sy nak tanya pendapat kawan2 sekirenya tahu berkenaan masalah nie.. Sbb aper yg terkandung dalam carian cik google tu langkah2 penjagaan tu terlalu umum bg sy. Jd x praktikal juge la kan!.. x tau la klu sy pulak yg x berapa paham.. heh3x..
Mulenyer sy andaikan anak sy cam anak org lain juge.. aktif & agresif saner sini tu perkare biase.. Tp setelah di kaji ( x bertauliah), ciri2 tu ader dlm dirinyer..
A. Ciri-ciri kanak-kanak hyper-active di bawah 
kategori ADD
( ATTENTION-DEFICIT DISORDER)
1.Kurang penumpuan
2.Terlalu agresif
3.Cepat terpengaruh


B. Sikap kanak2 ADD kesan drp Hyperactive:

- gelisah dengan tangan atau kaki bergerak-gerak
- Kerap meninggalkan tempat duduk 

contohnya murid sekolah
- Terlalu lasak seperti suka berlari, 

memanjat almari, kerusi, pagar atau kereta
- Kerap menjerit dan marah ketika bermain
- Kerap bercakap-cakap sehingga 

mengganggu penumpuan persekitaran
- Menguasai suasana persekitaran dengan 

bertindak menjadi ketua (bossy)
- Tidak mengamalkan kebersihan diri
- Berusaha mencari pasangan bermain atau 

lawannya sehingga memaksa rakan
  yang enggan berkawan dengannya

Itu adalah ciri2 & kesan dr sikap agresif yg disenaraikan oleh en. google,  Senarai di bawah nie pulak anak sy nyer contoh perilaku setiap hari :


* Memg dier x boleh duduk diam, klu diam pon kejap jer ( tu pon  time tgk cartoon kesukaan dier) tp memg kejap jer la.. pastuyh.. kejap depan, belakang, lari sane sini..panjat itu & ini.. (mengalahkan budak lelaki)

* suke bercakap & kdg2 sy sendiri x tau ape bende sebenarnye yg dia nak sampaikan.. Kdg kami pulak terpaksa suruh dier stop bercakap sbb dier cam x leh berhenti jer..

* Kdg tanya lain tp dier jawab lain.. 

* Bile time belajar.. dier x leh fokus lamer.. kejap jer.. cthnyer klu suruh ngaji x sampai 5 minit dier dah x nak.. klu ngaji pon mater x tgk Quran lg.. tp dok melilau tempat lain, badan pulak goyang2 cam lalang pulak gayenyer (memg x blh dok diam).

* Suka buli adiknya biler dok berdua.. kdg adik tgh tido pon dier p kacau juge.

* Smlm(8.02.2010) sy bawak dier p klinik, selepas p check up si adik. Memula dia dok diam tp x sampai baper minit ke hulu ke hilir x diam2.. dier usik 1 kerusi yg agak dah nak rosak.. sy just ckp " kakak, jgn buat kerusi mcm tu.. nanti makin rosak, kan doktor marah pulak!", Mai dok kat sini (dgn sy) tp si kakak makin kuat main kerusi tu, x endahkan sy lgsung, Then dier p kat depan pintu bilik doktor pastuh ketuk2 pintu sesuka hati.. menjerit2 x tentu pasal.. (kehendaknyer x boleh di halang.. camtu la jadi nye)


* Klu pergi mana2 (pasaraya, kedai makan or umah kenduri) tiba2 dier cam x leh control diri dier.. memg x kan dok diam & akan berjalan dr 1 tempat ke tempat yg lain ikut suka hati dier jer tanpa ader rase takut.

* Pernah sekali, waktu pg lebih kurg 6.40 camtu.. dier dgn selambanyer cepat2 kuar bile pintu gate di buka.. dier jln terus tanpa toleh kiri & kanan.. cam berani sgt la pulak pd hal hari masih gelap..

* Bile dpt main kat playground.. dier memg x leh tunggu org depan jln dulu, dier akan tepis org tu sampai la dier yg dok depan sekali.. penah jg dier main tolak jer saper yg potong or lambat kat depan dier.. hu3x

* Memg selalu nak jd ketua & nak org ikut ckp dier jer.. 

* suker jerit kuat2 bile keinginannya x di turuti & klu ader apa2 barang kat tangan dier, abis sumernyer dier baling.. 

* Kuat melawan , membantah, membentak dan yg sewaktu dengannya.


* Sepatah kiter ckp sepuluh patah dier ckp.. tp tonggang terbalik pon yer.. biler tanye lg sekali dier akan jwb lain pulak..

* kakak juge amat mudah mesra dgn org & memg x takut org lgsung.. sumer dier wat cam kawan dier jer..


* kakak terlalu mudah terpengaruh dgn cerita tv or cartoon yg dier tgk.. mule la dier ikut camtu juge.. biasenyer biler ader adegan gaduh yg belasah org.. ha cukup cepat  praktikal nyer..

* Biler suh color, menulis ok pulak!! lamer juge dia fokus.. dah penat or dah siap baru dier berhenti buat..(tang nie boleh puji la)

* perangainyer memg agak kasar sbg anak pompuan.

* Ni antara sebahagiannyer ajer.. masih ader banyak bende yg dia buat sampai kiter jadi sgt2 tercabar & hilang sabar.. hu3x..


- Sy tahu ade kalenyer org2 sekeliling yg tgk keadaan kakak time tu mungkin beranggapan -ve pd kami sbg ibu bapa nya.. Mungkin org akan fikir kami x ajar anak bersopan santun & sengaja biarkan anak buat sesuka hati pulak, Pd hal kami sampai dah penat bermotivasi dgn dier. walaupon bukan la sepanjang mase dier berkelakuan mcm tu..Kakak sebenarnyer anak yg baik mungkin sbb penyakit tu kakak jd camtu agaknye. 
 
 P/S: Sekirenye kwn2 ade pendapat & idea utk dikongsikan bersama, Ianya amat2 sy hargai.. :) Sbb sebagai ibu sy amat2 risaukan perkembangannyer..

30 Ulasan:

naurah makwa said...

anak naura pun hyper gak..tapi naura anggap tu semua biasa jer..ala,budak2 kan..

ita cutevirus said...

eh ena...

cam same la perangai anis ngan perangai izzah...

adakah???

pada pendapat ita as along as tak teruk, boleh lagi.. tp kan ena, ita ade jumpe budak hyperactive yang lagi terus dari anis & izzah...

berjalan kesana ke mari tak berhenti²... kalo dlm kete tu, dari depan sampai kebelakang die jelajah... naseb baik mak & bapaknyer pakai naza citra je...

kalo mak paknyer ade bas 2 tingkat, lagi jenuh nak menjaganye...

Ena said...

Naurah,

memula tu memg sy anggap cam biaser jer naura tp lelamer rase risau pulak tgk perkembangan dr hari ke hari.. sepatutnyer makin elok la kan sbb dah mule sekolah pon.. tp cam makin merisaukan pulak.. tp mungkin juge sy yg terlebih pk ke ek? mrmmm..

Ena said...

Ita,

Izzah pon samer ker?
tp ena memg risau la ta.. meg ena ader jumpe budak yg lg hyper dr anis tp..yer la kan.. dier dah sek takut nanti dier menyusahkan cikgu & kawan2 dier pulak.. :)

Sidratul Muntaha said...

salam
kak ena
ayu rasa benda ni normal
preventionnyer klu tak silap kena apply even rasa cam dah lmbt tpi still boleh lagi

first: train budak ni disiplin.kena berkeras sikti dengan dia sbb maybe takde sape nak halang dia secara direct.

second: kurangkan coklat,food coloring n sncak or fastfood.mmg those thing akan develop or ignite hormen adreline more dlm bdn depa..

third: cartoon n warna yg terang ebnderang mgm boleh buat depa teransang n hyper.
tpi klu ikut kes akak ni..
ank sedara akak tu takderlah teruk sgt sbb budak hyper ni..yg betul - betul ade ADD ni mmg certain stage tetiba takleh respon dgn something or anything..

jgn risau..
doa byk - byk start train n amik langkah precatuion yg ptut sbb rata - rata kes byk jadi kat boy,not gal.

cam ank ayu..hyper nak mampos tpi dah mulakan langkah pencegahan..
by the way..it's up to mak dia tuk reinforce ke tak cara yg lebih keras pada ank tu.maybe sebab dah bese dibiarkan something tu,that's bikin this hypergal rasa dai ade full auhtorities tuk buat sume benda.then plak klu mak dia jenis baik jer..
takde bangsa bengis cam ayu ni.
ekekkeke..
apepun..
all the best n kena cari lagi cara2 pencegahan.
insyaa Allah takkan ade ape - ape kak.
doa byk2..

Izan Ishak said...

ena...izan penah tgk anak jiran hyper mcm tu. masa tadika dia skali ngan Muhaimin. Mmg ciri2nya lebih kurang sama ngan kakak. xde penumpuan masa dlm kelas. suka jerit2.

sbg parents kita nakkan yg terbaik utk anak2 kn. tapi izan rasa lebih baik rujuk ngan pakar kanak2 sbb dr boleh detect apa yg x kena ngan kakak tu. takut kita terlepas pandang...

Ena said...

Ayu,

Sebenarnyer.. ader maser nyer akak ajar dier ngah keras juge sbb time tu memg dah x leh tahan.. tp klu blh memg x nak gune kekerasan sbb makin keras makin dier melawan.. bukan buat dek je kat dier tp kdg sampai dah x terkata ape2 ngan tindakan dier..

Pasal makanan tu memg akak pantau aper yg dier makan terutamayer junk food, gula2 & fast food.. sbb memg dah tau klu dier makan bende2 tu dier jd lagi x tentu arah.. bertambah hyper.. tp tu la dah namenyer budak klu kite x bg pon ader mase nyer dier dpt dr org lain pulak..sesekali memg kesian klu dah menanges nak bende tu..tp memg bukan jd amalna la..

btw, thanks a lot ye ayu sbb sudi kasi pandangan kat akak.. amat2 akak hargainya.. :)

Ena said...

Izan,

Tu la.. ena tgh cr mase utk bawak kakak p jumpe dktor pakar nie.. sementara tu ena minta la pandangan kwn2 dulu kan!.. maner la tahu blh membantu..
Thank yer Ummi.. :)

mamalieyna said...

ye ke, nampak muka kakak mcm lemah lembut je kan..tak sangka lak hyper aktif..huhu..mmg susah jugak ni, tak terkawal dibuatnya kita as a parents nye ni..kita pun takde pengalaman, taktau sgt..tp cadangan spy ena rujuk kt doktor pakar kanak2 jelah, minta pendapat diorang..if tak serius oklah kan..mmg tak senang jgk if ianya berterusan gini kan..

♥♥syahadah♥♥ said...

rasanya ada yg lebey hyper dari ini..
tapi the best way gi la check doktor..tanya cikgu kat tadika nun..ada tak lebey active dr anak saya ni..tang tak bole duduk diam tu sbb dia cepat buhsan kan..anak akak pun gitu..
takpe..ena gi la jumpa pakar kanak2...
tapi klu melawan ena balik tu u must do something dik..korbankan sedikit wang...jumpa pakar...
mgkn ena byk kali survey internet dan rasa eh anak aku mcm gini la ..sebijik anak aku la..why dont meet org yg betul2 pakar dr peningkan kepala..lepas positip..berubat..moden ke kampung ke...ok larlink..

Nida said...

Ena, jangan bagi banyak sangat makan makanan yang ada kandungan gula such as gula2, cokelat, ais krim dan yang manis2lah.. sebabnya ini akan menambahkan lagi aktifnya..

Ena said...

Mamalieyna,
MEmg ena risau sgt2 sebenarnyer.. sbb sblm nie x ketara sgt tp skrg? mrmmm..

Ena said...

Kak hada,
Ena memg tgh cari mase utk bawak dier p jumpe doktor pakar kanak2 tu.. nie sementara nak p jumpe ena utarakan dlu la kat sini..
btw kan kak, thanks bebanyak ye..

Ena said...

Kak nida,

usah kater nak bg dier makan banyak2 mende2 tu.. tp memg ena x bg pon.. masalhnyer org lain pulak yg bg kat dier.. hu3x..

♥z@z@♥ said...

xtau la kak..saye x reti sgt psl nie..tp anak sedara mr hubby same mcm anak akak..tp sy tgk mcm oke je kak..tp xtahu la mcmane..better akak konfirmkan nga doctor...

Ena said...

Thanks yer z@zA.. :)

Lynn Nasir said...

salam ena,

jgn susah hati dan tensi selagi belum ada pendapat pakar. ok? :)

ADD bermula b4 umur 7 tahun. dan tanda2 yg ena baca tu mesti wujud pd setiap masa tak kira tempat dan waktu. bukan kadang2. kalau kelakuan kakak hyper kadang2, pasti bukan ADD. kalau mmg tanda2 tu sentiasa ada..maka ena kena bincang dgn doktor secara terperinci. sbb ADD ada ubatnya (selain education, terapi, sokongan keluarga & sekolah, etc).

tp kan ena, tak semestinya bebudak ADD tu hyper. ada gak yg slow.

insyaallah, segalanya akan dipermudahkan tak kiralah apa keputusan ujian doktor nnti.

Ena said...

Lyn,
ena pon harap mcm tu la.. hrp2 tu sumer simptom sementara & bukan hyper..
Thanks ye.. :)

~~~ kay ~~~ said...

salam,
actually nih perkara lumrah kpd anak2 tapi utk mengawalnyer berikan pendekatan agama secara keseluruhan. selalu berinteraksi dgn dia dgn memberi contuh2 positif dan mendekati dia secara lebih perihatin. Insyaallah dia akan membesar dgn baik. sebagai ibu jgn putus asa utk terus berdoa.

(akak berckp melalui pengalaman - alhamdulillah anak sulung akak jadi pelajar terbaik dan dia mampu khatam al-quran sebanyak tiga kali seawal usia 9thn.)

Syuhada Kamal said...

bile bc entri ena ni tergerak lak sy nk pantau anak sendiri..
just nk share pengalaman mak sedara, die ade sorg anak yg dah mmg disahkan hyper tp bijak..br sekolah rendah cousin sy tu..seingat sy mak sedara sy tu mmg pg jumpa pakar knk2 mtk consultation..dr situ br bleh dpt gmbaran jelas ttg hyper ni..
apepun ena jgn susah ati..insyaAllah tiap anak tu ade kelebihan msg2..:)

Ena said...

Kay,
kak, kagumnyer sy bace komen akak didik anak akak..
sy selalu berusaha utk perihatin dgn si kaka, tp si kakak nie mulutnyer terlalu cepat utk mejawab itu & ini, dan ader masenyer belm abis soalan sy , mcm2 dah keluar dr mulutnyer.. biler dier marah, mengamuk, sy tanye kenape dier buat macam tu.. tp selalu dier akan jawab terkeluar dr soalan yg sy tanye.. kdg2 sy rase anak sy nie kurg faham pon ader..
yg selalu buat sy kurg sabar bile dier mula menjawab dengan menjerit2 & menengking2.. yerla lungkin dier terlalu banyak terdedah pd tv & cartoon yg x sepatutnyer dier tgk.. sebenarnye.. dr mase anak2 dlm kandungan lg.. sy dah biasekan utk mengaji & mendengar ceramah agama, lagu2 nasyid, zikir & sebagainye.. Tp si kakak nie mcm x suke bile sy buka rancangan tu.. dier sendiri akak tukar pd rancangan yg dier nak..
Biule sy ajar dier mengaji dier x blh nak fokus lamer.. kdg x sampai 2 minit pon dah mula resah gelisah..
Yer mungkin juge ade ketikanye sy hilang sabar dgn karenahnye..
btw, sy akakn cube praktikkan mcm yg akak ckp tu.. yerla saper x suke bile anak baru umur 9 tahun dah khatam berkali2.. sedangkan anak sy masih lg peringkat mengenal huruf..

Ena said...

Kak Syuhada,
tu la kak, sy tgh cari mase nak bawak anak sy jumpe ngan doktor pasal nie..
Tp dolu mase kakak nie warded sbb asthma, doktor yg rawat dier mase tu ckp dier budak bijak.. memg rase seronok bile di gelar begitu tp sy susah hati biler ader keluannyer dr hari ke sehari..

~~~ kay ~~~ said...

mendekati secara prihatin maksud akak spt peluk, cium dia selalu.. bercakap dgn dia cara lembut walaupun terpaksa menitiskan airmata... dakap dia erat2 bisik ke telinga dia yg ibu sayg sgt2. ada beberapa petua/amalan surah2 yg perlu kita baca bila anak nak mula tidur dan tiup ke ubun kepala dia.. insyaallah.

rasanya ade kebenaran kata doctor yg merawat dia tuh.."dia budak bijak." sebagai ibubapa cuba berusaha & fokus ke arah itu agar dia akan menjadi anak yg benar2 bijak...insyaallah.

apa2 pun anggaplah semua nih dugaan dlm mendidik anak2 sbb pahalanya sgt besar...

Ena said...

Kak Kay,
owh.. sy pulak yg x faham maksud akak tu ye.. heh3x.. tu la.. memg mase nak bermanja tu agak terhad sbb anak sy yg lelaki tu pulak yg ala2 jeles bile sy selalu dekat ngan kakak dier.. Dulu sy ader amalkan ayat dr surah Toha dahn hembuskan kat ubun2 dier mase dier tido.. tp lately sy pulak yg sering tertido dulu..:)
Betul kate akak, dugaannye amat besar & besar juge pahalenya bile dpt melakukannyer dengan baik.. sy pon kene muhasabah diri juge.. yerla agaknyer sy nie cepat juge rase nak marah bile sy sendiri x tau mcm mane nak kawal keadaan dier.. sy tahu cara tu salah kak & amat sedar kesilapan tu.. tp sy x pandai nak menitiskan airmata depan anak2..
apapun kak, sy amat berterima kasih pd akak..sbb amat bergune sekali pandangan yag akak bg tu.. :)

Redbloodsnow said...

ade pro & contra gak kan dak yg hyper-actif nih kan. tp ekceli fun jek tgk dak hyer aktif. mencuit ati..hehe

~~*Ummi AFD*~~ said...

erm, pernah la jugak baca artikel pasal hyper nih... tapi tak berapa ingat lak...hehe

tp yg paling saya ingat la, Dr. Fadilah Kamsah kata jgn bagi pakai baju yang warna terang / striking esp colour orange... so, elakkan colour2 yg cenggitu ye... (",)

aiDieNa said...

Ena.. akak raser nak jawab soklan Ena dgn lebih detail.. Alyaa pon selalu berperangai macam tu.. tapi still under control.. itu lar akak ada perasan si Anis tu kekadang agak ekstrim sikit tindakbalas dia.. tapi tak lar sampai hyperactive.. nanti bila dah lapang akak jawab kat blog akak... okeh!

Ena said...

Ummi,

tu la masalhnyer si kakak tu cukup suker color yg terang2.. klu color yg x terang dier x nak pakai.. dia kater baju x cantek.. hu3x..

Ena said...

Kak eina,

Sblm nie ena ader bace artikel pasal hyper.. mase tu memg x jelas la ciri2 tu pd dier.. tp lately memg amat merisaukan kitorg.. ader mase dia cam ok pulak.. tp bg ena alya ok jer... x nampak ketara cam anis kan!
dier dah makin besar spatutnyer makin cool, tp nie tak.. makin memeningkan kepale..

ok.. ena tunggu akak wat n3 pasal nie yeh!.. tq.. :)

Ena said...

Zie,
memg fun klu dier aktif tp bukan hyper..