Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 11 February 2010

BERDIALOG LA PULAK!!

Salam pg Khamis.. :)

Sekali lg sy nak share email yg sy terime dah lamer sbnarnyer nie.. mungkin ada sebahagian kawan2 dah tahu & dah bace Dialog nie.. tp x per la.. mungkin ader yg belum bace or terima kan!.. 

Dialog antara Manusia , Malaikat , Syaitan
Jom la bace sesamer ye!.. 

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam
                  Tunaikan solat subuh mu
Syaitan -  Alahhhhhh, kejaplah, 
                 Ngantuk ini..awal lagi nie?zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam
                  Mulakanlah dengan Bismillah...
Syaitan - Ahh, tak payahla... 
                 Dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, 
                  pakailah pakaian yang menutup aurat
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, 
                 Nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia 
                  Nanti terlewat ke pejabat
Syaitan -  Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? 
                 suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. .
Malaikat - Wahai anak Adam, 
                  Bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan -  Baru pukul berapa.. 
                 Rilex lah..awal lagi nieii?

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu
                  Sesungguhnya Allah Maha Melihat & mengetahui!
Syaitan -  Perggghh... Best tu..
                 Rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk?
                 Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh?

Manusia - Elok kalau aku sampaikan 
                  Nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam 
                  Nasihat-menasihatil ah sesama kamu
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar
                 Buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - Aku telah berdosa
Malaikat - Wahai anak Adam, Bertaubatlah kamu
                  Sesungguhnya Allah Maha Pengampun
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat
                 lagipun muda hanya sekali..rugila..
                (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam
                  kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai
                  Allah, berpalinglah dari jalan itu ...
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yg tahu
                 Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..
                  Tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA
                  Kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu.
                  Solat itu wajib bagimu...
Syaitan -  Hey anak Adam, ikutilah aku
                 kebahagiaan di dunia (sahaja) dan
                 kebahagiaan di akhirat (jangan mimpilah!)untukmu

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :

1. Anda - Patutke aku biarkan 
                 E-mail ini tetap dalam mailbox aku?

2. Malaikat - Ingatkan pada kawan2 anda

3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2

Wassalam. ...

P/s : makernyer.. sy tak mau la ikut ckp syaitan tu.. So, terhasillah n3 nie..

22 Ulasan:

Redbloodsnow said...

haaa tuh die hasut² setan laknatullah. mostly mmg berjaya je kesemua hasutan tuh kan utk sesetengah manusia....hemprhhh... insaf sudah...hehe :P

Mama_Aqish said...

good info ni...sharing is caring...tqvm

ita cutevirus said...

alamak!!! kekadang terikut la pulak cakap setan...
kalo ita copy paste n3 ni leh tak??? sebab tanak ikut cakap setan... huhuhu...

b.O.n.d.a said...

waaaa...best! best! best!

sangat stuju!
i like it very much!!

mamalieyna said...

hehe..langkah yg bijak! kongsi2..supaya kita sentiasa beringat..nak dengar bisikan syaitan ke malaikat! hehe..

~aSHa~ said...

terima kasih ingatkan pada kami...ingat mengingati..sharing is caring..

KELLY910 said...

sis ena.. memang janji syaitan kepada ALLAH akan sedaya upaya menyesatkan keturunan nabi ADAM kan sis.. semoga kita dapat menepis semua pujuk rayu yang menyesatkan tu..

Naura's Villa said...

jahat syaitoonn tuh!huhu,ni nama blog baru naura.dah tukar dari naurah makwa----->naura's villa.

Ena said...

Zie,
tu la terkadang kite nie kan x sedar yg kiter dah ikut ckp syaitan..

Ena said...

MAma_Aqish,
same2 la kite kongsi ye.. :)

Ena said...

Ita,
betul tu, ena pon x nafikan.. terkdg kiter leka & cuai..

Boleh ta.. copy jer.. x der masalah bg ena.. ena pon terima dr org juge.. yg baik kiter share sesame :)

Ena said...

Bonda,

:)

Ena said...

Mamalieyna,
tu tu mamalieyna.. kite share sesame.. maklum la memg kite selalu leka kan..

Ena said...

aSHA,

a'a kak.. sharing is caring.. :)

Ena said...

Kelly,
mudah2an kan Kelly.. :)

Ena said...

Naura,
dah tukar ye.. cantek name tu.. :)

QuEeN Of 2 Heroes said...

lom pernah baca lg dialog nih..emm menarik...utk peringatan semua...

LIP (^_^) said...

ambil la iktibar sama2kan kan..

Ena said...

Ned,

Mudah2an yer ned.. :)

Ena said...

Lip,

Mudah2an yer.. :)

MamaCira said...

dah dah..
dah kongsi kat email..
ehehehe...

syaitan mmg xde keje lain
mmg itu je keje dia..

azlina said...

salam ena...
n3 yang memberi kita kesedaran wlpn dgn secara santai...jahat btk syaitan...