Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Monday, 8 February 2010

3 HARI 2 MALAM


Heh3x..
Dah ala2 g vacation pon ader tajuk n3 tu
Hiksss...
Takkk.. sy x bercuti2an sesuke pon
Jom la sy stori yer!!
Berkenaan..
Anak sy yg warded aritu
Pd.. 3 hingga 5.02.10 
Nasib baik kejap jer..
kat Hospital Pantai, Pandan Indah

Klu ader yg perasaan
Sy ader mention psl Ammar Irfan yg
selalu x sihat bbrp hr sblm dia admitted
Memg x der n3 khas pasal tu.. tp diselitkan ajer

Petang Rabu tu, balik keje cam biasa la
Amik anak2 kat umah pengasuh
Sampai jer.. Irfan tido
Then, pengasuh tu pon bgth la
Yg si Adik demam lg katernyer
Badannyer makin lemah
Sbb kerap muntah
Susu x nak, makan pon x nak
Memg dier dah demam sejak 5 hr sblm lg
Dah di beri ubat dan dah nak abis pon ubatnyer
Tp rasernyer pg rabu tu.. dah cam x demam lg
Mase anta kat umah pengasuh tu
Jd x expect la adik akan jd camtu
Dlm mase yg samer pon
Si kakak pon demam+batuk+selesema juge
Malah asthma nyer dtg menyerang lg
Tp masih ok la.. dah kasi ubat juge

Memandangkan kedua2nyer x sihat2 juge
Kami pon pegi la ke Klinik Idzham 
kat Pandan Indah tu sekali lg
Memg kami selalu p situ klu anak2 x sihat
Klu kami x sihat pon kami p situ juge
Mase 2 badik tu di check oleh dokter
Si Kakak di beri ubat yg sewaktu dengannya
Time adik pulak, doktor kater
"Kene buat ujian darah nie"
"Sbb dah demam lamer"
Takut kene Denggi pulak katenyer
Risau juge dengar ckp dokter tu
Tp kat situ x leh wat ujian darah utk baby
So, dokter wat surat refer ke 
Hospital Pantai yg bersebelahan jer ngn klinik tu
Kami pon x nak pk panjang
P jer la.. 
Tp sblm tu balik umah dulu.. 
sbb Irfan nyer IC x bawak la pulak
Dokter ader ckp ader kemungkinan
Kene warded sbb demam dier 
terlalu tinggi utk baby
Bahaye katenyer..
So, kami balik packing la yg sewaktu dgnnya
Nanti apa2 x payah balik nak pack bagai kan!

So, dah ready kami pon p la saner
Sampai jer.. biaser la register dulu kan!
Maser dokter check tu.. suhu badan Irfan 39.6
Tinggi juge la kan!
Dengan keadaaan yg dah agak lemah tu
Dokter pon terus amik darah 
& masuk kan air 
Kesian sgt dgr tangisan dier
Sy memula tu raser cam kuat jer..
upernyer termeleleyh la juge.. hu3x
Irfan nie x pnh nanges sbb sakit camtu
Yer la klu kite pon sakit juge mase dokter 
tgh cari salur darah utk inject nak amik darah tu kan!
Pastu doktor kater, kene admitted juge
Sbb dgn suhu yg macam tu, lemah semacam jer
Dlm mase yg same juge aritu tiba2
Banyak pulak lendir/kahak kat tekak dier
Pd hal maser dier demam sblm tu
x der selesema & batuk pon
Kami jd pelik pulak
Maner la dtg nyer mende tu
Jd, kami pon redha jer la
Makenyer bermalam la sy + Irfan di sane
Selama 3 hari 2 malam..heh3x
Cam seronok lak gayernyer tu
owyh... TIDAKKK.. Boring + penat kan!
Sib bek bilik tu utk 2 patient ajer
Jd, x bising sangat, x sunyi sangat
Ader juge la teman nak menyembang
K, jom la tgk piccas yg sempat di snap kat sane
"
"
"
"
"
"
V
 
Tgh Tido time nie pas makan ubat
Tp jap jer.. dah bangun balik
  
Budak2 sakit pon leh main2 lg kan!
Malangnyer kerane kecuaian Ummi nyer yg terlelap 
x smp 5 minit pon, tgn si Irfan nie dah berdarah2 hu3x
Lepas di tukar balutan yg baru
terus tido.. hu3x..letih nanges agaknyer
Yer la budak kecik x tau ape2 pon
  
Main lg.. nie ari ke-2
 
Time nie kene amik nebulizer utk cair kan
lendir yg agak banyak tu, Huhuhu..
memg x suke la sbb dulu si kakak mule cenggini la
pas tu terus kene serang asthma.
Doktor pon ckp simptom asthma
pon dah mule ader pd Irfan.. Hu3x..
Kesian sgt time nie..
  
TIme nie tgh tgk tv, mcm2 aksi ader..
baring pon ikut suka ati jer..
  
Yeayyy!!.. dah boleh balik!!
Menu yg sempat di snap.. heh3x..
  
Nie pon amik, bukan aper, utk bahan bukti..heh3x

P/s: skrg Irfan dah beransur baik, cumer batuk
& selesema nyer jer yg ader lg.. 
Tp dah aktif mcm biaser daaa..

37 Ulasan:

mamaaerish : said...

eb x sanggup tgk baby warded... sgt pilu... hu3...

my best wishes utk si kecil.... (",)

Dilla Ady said...

ohhh...siannye bace entri kali nih..tak sanggup tgk irfan kena cucuk pastu berdarah2 lak tu..

sedihnye..nk terkeluar lak airmate nih..huhu..

semoga irfan cepat sembuh ye..ena, rerajin bagi irfan mkn ubat tau..

MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy said...

ciannya kt ammar irfan..
bila dah ade 2beradik ni msti 2,2 demam kan..kalo ade 4 org, 4 la demam..
owh si kakak ade asma..fza pon ade kak..kita yg berumur ni kna asma pon xselesa owh time tido..ni kan bdk2..
bila kena rasa xcukup napas...hehe
to irfan>auntie doakan irfan cpt sembuh ye..jgn xmkn n minum susu plk..hehe

ita cutevirus said...

ena,

ita da agak somethings happen ngan irfan sebab lame bebenor ena tak apdet n3.. huhuhuuh...

alahai ena,

time iyyad nak surgery ari tu lagik kesian... doc tu cucuk sampai 5 kali baru dapat saluran darahnyer.. itupun kat kaki.. seksa tol..
tp, time tu ita da keras hati... die meraung cam ne skali pown ita wat derk jer....
yelah, utk kebaikan die...

hope irfan sihat la yek...

p/s: dah, jgn nak sedih² pasal anak kene cucuk sane sini... sikit je tu.. takde hal laa.. lagi pown irfan tu kan boy.. sure ar kuat...

~Siti Hajar~ said...

cianyer irfan..danies pun pnh msk wad, letih menjaganya..semoga cepat sembuh yer..cian umi ssh ati..tp mmg dah sembuh tu sbb dh bole kuar wad...

♥♥syahadah♥♥ said...

ngeri nya banyak nye darah...sekarang dah sembuhkan..syukur

mamalieyna said...

hope irfan makin sihat skrg ni ye...siannye la, sampai kena tahan2 wad bagai ni..huhu..sedih bila dgr anak menangis sakit..kalu eina pun sama ni, harus nangih sama..huhu..pepun tu sebahagian dr kehidupan kan, kena redha dan hadapi dgn tabah!

Ietams said...

siyannye adik..
sedih kan kalo tengok budak kecik warded..

ena,
bule tau tak full detail challet yg dulu ena ade stay kat teluk intan tu

Cik Anie said...

kesiannya ammar.. harap cepat sembuh mcm biasa yer

Ena said...

Eb,
tu la memg kesian tp pernah ader pengalaman si kakak dulu yg kene warded juge.. tp biler dgr anak meraung jer memg ati jd sebak la kan!..
Thank yer eb!.. :)

Ena said...

Dilla,
ena pon panic time tgk darah tu.. raser cam bersalah sgt.. yer la dier x tau aper pon.. tau2 jer dah berdarah sumer..
Thanks yer Dilla.. :)

Ena said...

Fiza,
tu la fiza, terjangkit2 lak tu.. hu3x..
memg kesian kat si kakak tu bile dier kene asthma tp tu la budak tgh agresif nie x yah ckp aper la.. dier akak buat juger..
Fiza pon ader asthma ye.. hu3x..
Thanks yer Fiza.. :)

Ena said...

Ita,
tu yg sepi jer ta..

Ta, ena sbnrnyer time tu wat2 ati kering jer tp x tau naper raser sedih lak bile dgr tangisan dier maser tu.. lgpon memg dier x pnh kene cucuk amik darah bagai tu ta.. cucuk biase tu ader la..
Skrg dah ok da amamr.. memg dier anak yg kuat pon.. :)

Ena said...

Siti Hajar,
memg letih kan badan kiter.. tu yg sampai terlelap.. malangnyer abis berdarah2 aper la yg dier wat ngan tgn dier pon x tahu.. hu3x..

Ena said...

Kak hada,
Alhamdulillah.. dah sembuh dahhhh.. cumer flu + batuk jer ader lg.. biaser la tu lambat sikit nak baik kan!..

Ena said...

Mamalieyna,
kenkonon tu wat2 la x reti jer ngan tangisan irfan time tu.. tp terkeluar juge.. memg raser kesian la dengar..
Thanks yer.. :)

Ena said...

Ietams,

thanks yer.. :)

ena x dok chalet la time tu.. ena dok umah yg disediakan oleh kawan hubby ena kat area pekan teluk intan tu.. maaf la yer..

Ena said...

Cik Anie,

Thanks yer cik anie.. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sori Ena, baru sempat nak jenguk sini..

siannya..tgk tangn dia tu
sy tak sanggup tau tgk anak kene cucuk.
dia meraung. sy menangis. rafiq tu lagila kecik. bayangkan ari tu kene amek darah dia nangis..piluuu sy!

mintk2 takdela asma ye
mintak dijauhkan

semoga ur kids tu cepat2 elok ye
amin...

Ena said...

Rose,
tu la.. memg pilu + ngilu tgk dier time tu..

Harap2 camtu la..

Thank yer rose :)

MaszLaVista said...

ai ade pengalaman time popot kena warded dulu...x sanggop tgk anak2 kecik dok dlm spital..hope adik get well soon yaa

fadel toha said...

ala kesiannya ammar..exactly cam Iris dulu..amik neb,sib baik iris suker makan ubat...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian nyer...tak sanggup tgk budak2 kena cucuk amik darah...mmg sedih sgt!!

Ena said...

Mazs,
Thanks ye.. :)

Ena said...

Fadel Toha,

sblm nie irfan suke makan ubat tp sejak wasuk ward aritu dier dah x mau makan obattt.. hu3x.. jd, kene paksa makan la ubat tu..

Ena said...

Lily,
tu la kan!
Thanks ye.. :)

Nana said...

ala sianye..xleh la tgk budak2 kt spital...cpt baik ye irfan

aniesa said...

lama as x jengah blog kwn2..
terkejut gak tgk irfan masuk wad..anyway,hrp2 irfan cepat sembuh n boleh balik..=)

Ieza said...

semoga sembuh sepenuhnya..camni la dugaan bila ada anak kecil kn..
tabah jer la ye..

Ena said...

Nana,
Thanks ye.. :)

Ena said...

Aniesa,
thanks yer aniesa.. :)

Ena said...

ieza,

tu la kan!..
Thanks ye.. :)

~~~ kay ~~~ said...

semoga sihat lepas nih yer!
take very gud care

Ena said...

kay,

Alhamdulillah dah baik dahh..
thanks yer kak..

aiDieNa said...

Naa.. tak tau pulak Amar warded.. ikhss.. tak citer pon kat kita eak.. tau dari blog jer..

Patut ler tgk dia kurus jer kelmarin..

Anyway mudah²an Amar cepat sihat.. semoga pergi jauh² lar sumer penyakit..

Ena said...

Kak eina,

ala kiter luper nak citer la kak.. sbb dah syok tgk akak dok godek2 taman astakona akak tu.. heh3x.. suke2 jer bg name taman bunge akak tu kan!..

~~*Ummi AFD*~~ said...

dah pernah merasa dulu... tapi lagi lama... 4 hari 4 malam...hehe

memang paling tak tahan & sampai hati bila dengar dia nangis sebab kena cucuk tu...

semoga cepat sembuh la si Irfan tu...