Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Sunday, 31 January 2010

MENGAPA WANITA SANGAT ISTIMEWA


Petikan nie adlh email
Dari seorang teman
Harap sabar membace yer kawan2!!
Cerita nyer agak panjang.. ^_^
Tarik nafas dalam2 dulu ye!..
Mulakan!!
  
Mama dan Papa sedang menonton TV, 
seraya mama berkata:
"i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah"
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, 
Nanti masuk pulak lipas, leceh pulak nanti
Dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink
Rendam lepas makan tadi..basuh jap

Susun pinggan kat rak, lap dapur
Terpercik kena sambal masa masak tadi
Check air panas dalam flusk
Takut habis pulak nanti malam anak nak susu
Memang dah kering pun flusk ni
Jerang air la, sementara tunggu air masak
Nampak pulak bekas gula dah kosong salin la gula
Check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok
Nasib baik ade lagi...ishh...ishhh!!
Lauk bila ni? semalam, dah beku dah
Basuh la kejap
Pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh
Penat dah ni, besok je la basuh, sidai kain lap je la
Tikkk...bunyi air dah masak.
Salin air dalam flusk.ok settle

Baru teringat tak semayang lagi...
on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi 
Nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska
Check...baju 2 pasang, towel
Towel kecik utk selsema 
Calamine lotion untuk sapu ruam, pampers 4 keping 
Alamak!!telupa pulak masukkan botol..
Basuh botol jap...ok settle...

Ternampak pulak beg g keje...emm..
Besok nak pakai beg polo coklat lah
Asyik2 pakai beg hitam ni je
Salin jap brg2 ke beg coklat
Check sume 6 poket beg
Takut la tetinggal apa2..leceh pulak
Selalunya barang yang tertinggal
Tu la yang nak pakai nanti
hishhh sempit la pulak beg ni
Hangin je...nak kena beli beg baru ni
Rasenya 25 hb ni Sogo sale nih
Mana flyers tadi ek? ha ni die..
ok, Catit jap kat yellow sticker
Nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa "u buat apa lagi tu
Tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..
Nak smayang jap..."
Masuk toilet..buat apa2 yang patut
Cuci muka dulu..2 jenis lak tu.. adoi!!
Gosok gigi...smayang...pakai toner...
Pakai treatment cream
Nak lawa and maintain punya pasal lah ni
Nanti org kata baru anak 1 
Dah mcm anak 4 pulak..Huhuhuhu..

Bukak almari.. emmm...
Pakai baju hijau ni lah besok.,gosok kejap..
Check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni
Kat bilik belakang la, naper komputer ni tak tutup ni
Gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh
G dapur, basuh, sambung gosok baju...
Gantung elok2...kemaskan baju gantung2
Masukkan seluar papa yang dah kotor
Dalam tempat kotor...ok settle..

Dgr suara papa lagi...
"..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik
Owh!! pokok aku dah nak mati ni ha..
Lupa dah 3 hari tak siram...ok,siram jap
Check jap pintu ni...sah tak kunci lagi
Grill pun tak tutup, ni kalau tak check ni,
Senang2 je mat indon masuk rompak umah aku
Bukak lampu luar la..

Ni mainan ni sepah2...
Masukkan la dalam bakul mainan budak ni...
Banyaknya...sampai bawah meja makan pun ade
Adoiii!! ok dah...

Ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang
Cium si comel ni kejap...selimutkan die
La..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...
Tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la
Nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali
Ok sayang tido k
Kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh
tido sampai pagi k, gud nite, sweet dreams

Aaarghh...sedapnya dapat baring
Mana pulak lotion sapu kurus aku nih...
Ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus
Setkan alarm...setkan program kerja
Besok...pg kul 9.30 ade meeting..
Arrhh!!boring,panas pulak lotion nih..dah la
Emm..sedapnya lelapkan mata
Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini
Mohon keberkatan dari mu Tuhan
Papa pun bangun tutup tv...
"...i dah ngantuk sangat ni...
Nak tido lah...citer pun tak best malam ni
Bola pun takde..."...selang seminit
Dengar suara papa berkeruh
Dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?
SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT
Itu yang tak boleh nak mati cepat tu

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah
Setiap wanita adalah istimewa
Dengan cara mereka sendiri...

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini 
Hormat dah hargailah mereka
untuk keperibadian & kebolehan mereka Berdikari

HIDUP UNTUK KAUM HAWA!!!

17 Ulasan:

KELLY910 said...

I FEEL PROUD.. COZ IM A WOMEN..;p
walaupun kelly hanya SAHM.. tapi tak pernah dapat cuti tau.. 25jam kena korbankan untuk keluarga.. kan sis?
have nice weekends sis!!!

Lynn Nasir said...

salam ena,

hehe..best betul la baca entry ni. mmg betul kan pompuan (spashly kaum ibu) mcm tu? tp lynn takde pokok bunga..nasib baik...hahahah!

Ena said...

Kelly,
Thanks kelly :)

Ena said...

Lyn Nasir,
tu la terjumpe lak.. tu yg masukkan kat sini.. :)

MaszLaVista said...

pernah dpt email ni jgk dn sgt2 agree dgn isi2 citer nih..mcm ai, ade jek keje nk buat dr pg smpi ke ptg...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kita pernah dpt email ni..n YES keje kita tak pernah nak abis bila balik dari kerja...
mcm2 benda rasa nak buat n kdg2 rasa nak nangis sbb cm tak sempat nak buat..

huh mek rose, mengalahkan org anak seplo! kah kah kah

ape2 pon..sang suami, sila la hargai isteri..hargai dengan belikan isterimu ini dengan blackbery ke..iphone ke..kah kah kah....(iklan je ni..)

Ena said...

Mazs: harus la puji diri sendiri pulak kan!.. whahhahha..

Ena said...

Rose:
tau x per kan!.. sumer nak buat.. sakit paler cam nak telan org jer lau org x paham2 gak.. hu3x..
Iklan? ok gak tu ros.. tp ena x mintak la kot.. lau nak kasi tu kasi jer la.. wahahahahhaa..

~~~ kay ~~~ said...

yup, wanita memang istimewa...
(^_^) have a lovely weekend!

Ena said...

Kay, thanks.. buat akak kuge.. :)

ita cutevirus said...

huhuhuhu....

cam same jerk rutin hariannyer... ekekeke...

Redbloodsnow said...

Itu lah die kehebatan wanita. I'M PROUD TO BE A WOMEN :)

mamaaerish : said...

alhamdulillah... :)

Ena said...

Eta,
dah namer nyer pompuan lebih kurg ajer ler kojer nyer.. hu3x..

Ena said...

Redbloodsnow,
Tu la kan! zie.. :)

Ena said...

Mamaaerish,
ALhamdulillah.. walaupun ader ketikanyer memg mencabar kesabaran kan!.. hu3x

Yati said...

Ha ha ha... betul tu! Hidup kaum hawa!