Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Friday, 20 November 2009

Kesiannyer...

Arinie.. rase ngantuk bangat.. Falling Asleep.. lau lah leh tido cam kat sebelah nie.. best nyer.. Exceli arinie rase KeSiAn kat 2 beradik nie.. Anis & Ammar.. coz dua2 x sihat.. Kakak dah beberape hari di serang asthma.. dan si adik mlm tadi muntah2.. x leh tido.. nangis jekk.. badan pun dah mula panas.. hu3... cian anak2 ummi nieyh.. Si kakak tu memg ader asthma dah bbrp bulan x kene.. tup2 kene lg.. Adeiii.. tp kakak nie wlaupun x sihat tetap aktif cam org sihat2 jek nguperyer.. Ummi nyer yg dok risau kan dier.. jap2 bangun ngechek dier nyer pernafasan..dah g klinik..dah g spital gak.. tp lom baik2 lg.. hu3.. demam dier pun x kebah lg.. duk bg ubat.. gas / ventolin bagai.. x gak elok pernafasan dier.. 

Sy still g keje sbb lau dier duk umah dier lg lambat baik..sbb dier x kan dok diam.. maklum la budak2 skrg mak dier cakap aper pun masuk kanan kuar kiri jek.. tp lau dier duk ngan ibu/pengasuh..elok jer pangai dier.. leh lak dok diam.. Anak2 sy tu memang rapat ngan ibu dier.. Mm sy pun bernasib baik sbb pengasuh dorg tu memang baik orgnyer..2 badik tu sonok jer bile dok saner.. tp sy x la nak amik kesempatan pun.. Agaknyer mak dorg nie.. kecik sgt.. tu pasal dorg nie wat x heran jek kat mak dier nieyh..hu3.. sadis tul pengakuan nie laa..  uwaaaa..

Arini sy amik half day.. kul 12.15 nanti nak balek la.. nak bawak si adik tu g klinik.. risau gak kan.. Ammar tu jarang demam or sakit tp bile dah start sakit manjer nyer kemain.. merengek jekk.. adeiiyh!!!.. Ummi nyer kene la layan.. Mmm.. nak tanye la ader ke kekawan tau camner nak ilangkan asthma nieyh?.. cam2 cara dah cube.. tp Anis tu dok gak ader lg serangan asthma tu.. Banyak dah makan minum dier kene block.. x leh makan yg sejuk2.. yg berminyak.. yg bergetah.. (kdg2 ader gak termakan..kuikuikui)binatang bagai tu sume x leh.. kat umah pun x der dah bende2 berbulu.. karpet pun dah lamer di buang..hu3.. Mer laa syer lau ader kwn2 yg tau camner nak atasi penyakit ituw..

15 Ulasan:

iDAN said...

Jaga pemakanan, terutama buah tembikai atau bebenda sejuk. Makanan jeruk juga amat bahaya. Karpet paling bahaya jangan ada di rumah. Karpet sering menyimpan habuk.

Tidur pastikan berbaju jangan tak berselimut.

Kipas angin sentiasa jangan berabuk.

Rajin makan madu pun cuba makan buah goji kering di kedai ubat cina sensei itu. Seeloknya campurkan goji itu dalam sup pun teh.

Kadang-kadang kanak-kanak ini asthma sekadar gangguan sementara sahaja anak saya ramai semsa kecil bila telah remaja nampak okey!. sahaja.

hajarus said...

ala ciannyer kat anis.... tp kak biasenyer budak2 ni klu kecik2 dah kene asthma besar nanti insyaallah asthmanye xde... ade gak dengar makan daging landak la... daging unta... hajar nak bg info lebih2 pun hajar xbeape nak tau... tp dr pengalaman abang hajar yang sulung kecik2 dulu ulang-alih dier ke hospital jer... tp bila dah besar alhamdulillah hilang sendiri... tp makanan kene jaga gak la...

UMILIYA said...

salam,,,salam kenalan gak,,iya ke duk ganu ek,,,takpelah lain kali leh tempah agi,,,oo kijer kat selangor ya,ooo best tenggok,,,blog ni happy jer...anak dua org ekk,sepasang lagi,,umi pun teringin nak anak lagi,,,tapi takder rezeki agi,,buat masa ni,,,dulu dah ader sepasang,,tapi anak no,,2,,putera kesayangan kami,,,sudah tiada,,tuhan lebih menyayanginyer,,,tinggallah si kakak yg sorang ni jer,,,tapi apa pun syukur alhamdulillah ,,kami bahagia,,heheh,,thank ya comen blog akak

UMILIYA said...

salam,,,salam kenalan gak,,iya ke duk ganu ek,,,takpelah lain kali leh tempah agi,,,oo kijer kat selangor ya,ooo best tenggok,,,blog ni happy jer...anak dua org ekk,sepasang lagi,,umi pun teringin nak anak lagi,,,tapi takder rezeki agi,,buat masa ni,,,dulu dah ader sepasang,,tapi anak no,,2,,putera kesayangan kami,,,sudah tiada,,tuhan lebih menyayanginyer,,,tinggallah si kakak yg sorang ni jer,,,tapi apa pun syukur alhamdulillah ,,kami bahagia,,heheh,,thank ya comen blog akak

rosma said...

sianye kt anak2 akak..camne nk tolong ek?...kite doakan je lah...yg baik2 utk keluarga akak...harap semua akan jd ok..yg xsihat akn jd sihat...amin.ha..nk gtau, akknyer n3 terbaru still xleh update kt blog kite..still n3 alamakkkk..ngape ek/?

Ena said...

iDAN: Tu la Kak, kat umah sy dah lamer x berkarpet, makanan sejuk pun x bagi kat dier cume sesekali terbabas sbb maklum la budak2 klu dah ternampak tu selagi x bagi selagi tu duk meraung.. malu lak kat orang tu yg terbagi gak..
Madu pun ader gak bagi..Owh..buah goji kering yeh.. nak cube lah kasi.. Harap2 la kak dah besar dah x der sbb sian kat dier.. Apapun terime kasih yer kasih Tips kat Ena..

Ena said...

Hajar: Abang hajar dulu pun camtu yeh.. harap sgt bende tu x bawak sampai ke besar.. sbb kesian dia.. Anis tu memang aktif org nyer.. x tau nak dul diam langsung walaupun dah tercungap2.. time tido jek dier diam.. ha3.. Thanks yer hajar sudi berkongsi ngan akak nie.. :)

Ena said...

A'a sy asal Trg..tp dah dekat 10 thn duk KL nie.. hi3.. Hepi kek kak.. He3 ..thanks akak.. Owh..akak tingin nak baby lagi yer? x per la kak.. Anak akak yg dah pergi tu.. InsyaAllah akak tunggu akak diSANA nanti.. :)

Ena said...

Rosma: thanks yer rosma.. tolong doakan anak2 akak.. Anis nyer demam dah smkin pulih..cume asthmanyer belum baik lg.. smlm dah g amik ubat baru.. pg td ader la kurag sikit tp still kene mkn ubat dan continue nebulizer/gas. Si adik pulak masih batuk & selesema.. demam dah makin kurang.. Dorg akan jd lebih sihat bile duk umah ibu dier.. sbb x leh nak main2 sgt.. :)

☆ lieya latif ☆ said...

alahai siannye due badek nie, tapi musim kot ena...musim2 hujan sejuk2 ni mcm2 laa penyakit..sebab mia n mija pun baru baik demam..mija pun cam susah nak bernafas sebab kahak ade.....kene bawak gi klinik tu takut effects kat jantung/paru2.....

untung pengasuh dieorg baik kan...kalo anta taska, mmg dieorg tak kasi pun gi taska.....harap2 due badek cepat sembuh yeak...

mamalieyna said...

herm taktau lak psl astma ni..tu ada yg bg tips tu, try je la amalkan..sian anak2..kecik2 kena asthma pulak..sian.. susah hati kalo anak2 tak sihat ni kan..
*hope diorang cepat baik ye.. tke care ur anak2 n urself also!

Ena said...

Lieya: Mmm yer la.. skrg musim demam dah kembali..hikhikhik.. sane sini org demam.. Ena pun dah terkena jangkitan selesema & batuk ni.. sib bek la x demam lau x jenuh la nak layan 2 badik tu.. Thanks yer lieya.. :)

Ena said...

2 hari nie ena x leh n3 la pulak sbb ader event kat luar.. smlm kul 9.00 baru sampai umah.. hari ni pun ader lg..tp sib bek half day jer.. Nie bukak blog sbb sampai ofis awal sikit.. jengah la kejap kan :)

Mamaliena:
Thanks yer..sokongan & doa tu dah cukup wat ena rase terharu.. :)

Dilla Ady said...

nk bagi pendapat pasal athma ni mmg tak reti la ena..sori eh..cuma dpt doakan anak2 ena cepat sihat jek..

rerajin suh diorang mkn ubat eh..

Ena said...

Thanks Dilla.. x per.. Sudi nak mendoakan sudah ckp baik tu :)
Tu la.. sib bek anak2 ena nie x susah makan ubat dan rajin makan ubat.. Lau kejutkan dorang jam 3 or 4 og pun dorng akan bangun.. :)