Di sini hanya ada cerita dari rutin kehidupan saya dan orang-orang yang ada sekeliling saya. Apa yang terpapar hanya bicara dari hati yang sekadar buat tatapan di masa akan datang. Tiada unsur menunjuk-nunjuk atau riak. Terpulang pada penerimaan masing-masing. Asalkan kita tidak memburukkan orang lain sudah!

Thursday, 12 November 2009

Benarkah?


Sy Baru Dpt Email Yg Nie Arinie Dr Seseorg.. Mungkin Kwn2 Dah Tahu Pasal Nie..Mari Kiter Renungkan Bersama:-

Subject: Fw: Puasa 2012
> To:
> Date: Wednesday, July 29, 2009, 4:39 PM
>
>
>  Tolong
> sampikan pada
> sedara seislam kita... semoga mjadi peringatan
>
> kita kembali pd
> jalan yg lurus...amin
>
>
>
>  Cuba kira... 1Ramadan
>  pada tahun 2012
> jatuh pada 20 july
> hari jumaat,jadi 3 august
> 2012 bersamaan
> 15 ramadan jatuh juga
> hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar
> yang akan jadi
> pada tengah malam
> pertengahan
> bulan ramadan iaitu
>  hari
> jumaat 15 ramadan
>
>  dekat bumi ni yang akan mengejutkan
> semua orang
> yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan
> kita dengar
> dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan
> melenyapkan umat
> manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal
> cuma 1/3 shj.(yang
> NASA Amerika dok bagitau pada 21-12-2012 planet X akan
> lintas mai kat bumi
> ni)Adakah kita semua ni tergolong
> dalam 1/3 tu.......ALLAH
> sahaja maha mengetahui.. ......... ..cuba kita
> tengok  hadis nabi
> kat bawah ni dan kenyataan
> pasal calender islam 2012 dan klik kat home page bawah ni
> untuk maklumat
> lanjut...
>
>
>
> Nu'aim bin Hammad
> meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw.
> bersabda:
>
> Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan
> terjadi huru-hara
> di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara
> apakah, ya Rasulullah?"
> Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan
> Ramadhan, pada
> malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan
> orang tidur, menjadikan
> orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari
> pingitannya,
> pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa.
> Jika kalian telah melaksanakan
> shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam
> rumah kalian, tutuplah
> pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah
> diri kalian,
> sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya
> suara menggelegar,
> maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah:
> "Mahasuci Al-Quddus,
> Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena
> barangsiapa melakukan
> hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak
> melakukan hal itu akan
> binasa".
>
>
>
>  UPCOMING
> IMPORTANT ISLAMIC DATES
>
>
>
> 2010 Calendar
>
> Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
>
> Aashura: December 27, 2009
>
> Ramadan: August 11 - September 8, 2010
>
> Eid ul-Fitr: September 9, 2010
>
> Hajj: November 14 - November 17, 2010
>
> Eid ul-Adha: November 16, 2010
>
>
>
> 2011 Calendar
>
> Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
>
> Aashura: December 16, 2010
>
> Ramadan: August 1 - August 29, 2011
>
> Eid ul-Fitr: August 30, 2011
>
> Hajj: November 4 - November 7, 2011
>
> Eid ul-Adha: November 6, 2011
>
>
>
> 2012 Calendar
>
> Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
>
> Aashura: December 5, 2011
>
> Ramadan: July 20 - August 18, 2012
>
> Eid ul-Fitr: August 19, 2012
>
> Hajj: October 24 - October 27, 2012
>
> Eid ul-Adha: October 26, 2012
>
>
>
> 2012 Islamic
> Calendar


Note: Ya Allah Ya Tuhan Kami Lindungi lah Kami Dari Segala Mara Bahaya & Bencana..Selamatkan lah Kami Dunia & Akhirat.. Perteguhkan Lah Keimanan & Ketaqwaan Kami PadaMu Ya Rabbi.. Amin!!! 



13 Ulasan:

mamalieyna said...

tag yg pasal workstation tu tau..tp kalo nk buat yg 2nd nyer psl SAYA SEDANG tu pun bleh juge.. :)

applemintlady said...

Tuhan je yg tau..
haih..

norhaizan said...

Rasanya crita kt wayang tu 2012 yg omputeh buat ni berkaitan ngan kiamat la, planet lintas kat bumi...

sonnet18th said...

krja allah kn?? kita sbagai hamba hnya mmpu brdoa sahaje..
jgn marah ek?? salam ziarah.. hmm. nice blog.. papehal sngah la eden punye.. huhu.. askum..

Ena said...

Applemintlady, Sonneth18th :
Moga2 kite dilindungi dari segala Bencana & Bahaye.. Amin..

Aizan: Akak ader gak dengar sal citer omputeh tu sblm email nie kuar.. tp diorg wat citer berdasarkan apa yg diorg kaji melalui kehidupan umat islam. Harap2 bende ni x de la terjadi kan...Mudah2an..

Nana Aziz said...

salam tuan umah..hee..salam kenal

hmm..info yg menarik kn tp xpasti la kebenarannya. seme 2 kje Allah. tawakal je la..

sy nk mtk izin ngn tuan umah, blh x sy nk copy paste post ni utk di share kat seme d blog sy? of course sy akn btau info ni dpt dr teratak ni..;)..blh x??

Ena said...

Thanks yer Nana..
Sblm tu.. Name Nana tu same name panggilan ena ms belajat dolu2..hihikhihik..
Boleh.. amik jerr la.. sy pun copy & paste dr email yg kwn yg anta kat sy.. kiter share sesame.. :)

mamalieyna said...

eh apsal saye komen tak sentuh psl n3 ni ek..hehe..i'm sowi..ha'a ada dpt email ni gk ari ni..Kuasa Allah semuanya, kita hanya mampu ingat mengingati..

Mama Qaseh said...

Tq, gud info Yang..mcm pnh dpt emila jga tntang..
Mdah2an kita semua d lindungi oleh Allah s.w.t.Amin

Ena said...

Mamalieya & Qaseh:
Mungkin org len dah dpt email nie awal2, ena jek yg baru dpt.. tp sy jek nak tepek kat sni agar kiter beringat2 ingat ngan kelakuan kiter setiap hr..yer la kiter nie x terlepas ngan wat salah kan.. Moga kiter terhindar dr bencana & bahaya..

neezareef said...

mmg skang ni byk yg kebetulan..klu dah ditakdirkan mcm tu...wallahualam..

loverbox said...

Allah saja yg merancang segala2nya...biasalah org english nie..apa tah lg diorg kaji benda2 logikal..sedangkan benda2 yg xmunasabah pun diorg kaji juga..sampaikan boleh memeningkan kepala diorg sendiri...pasal crite tu pun ada kuar kat internet juga..kat merata2 website..spt msn..apa yg diceritakan dlm movie tu..xsemestinya mcm tu...kita pun xtahu apa akan terjadi..sama ada spt itu/malah lg teruk drpd tu..banyak lg planet yg diorg xjumpa lg sebenarnya..allah saja xbg diorg jumpa..wallahualam..

*S*A*L*W*A* said...

salam perkenalan...
sama2 la ingat mengingati...

ekceli saya ni curious, camna awak jumpa blog saya eh... I guess from suraya ek?? hehe... anyway, thanks la sebab sudi baca celoteh yg ntah apa2 kat blog saya tu... hehe...